-
Με κλέβουνε στα ρέστα! :Ρ
Από μαθηματικής απόψεως δεν τα παω καλά με τα οικονομικά, αλλά είμαι πολύ καλή στη διαχείρση χρημάτων (αν έχω κομπιουτεράκι)
Το ΠΑ.ΠΕΙ δεν έχει μόνο σχολές Θετικής/Τεχνολογικής, ευτυχώς έχει και τμήμα Διεθνων και Ευρωπαϊκών Σπουδών, το οποίο με ενδιαφέρει.
Εννοείται πως θα δώσω φέτος, άλλωστε έχω ρίξει πολύ διάβασμα τον τελευταίο μήνα, δεν θέλω να πάνε χαμένα τα ξενύχτια. Επίσης υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλά μόρια που μου αρέσουν μεν, αλλά δεν θα ήθελα να ακολουθήσω τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Π.χ. Σλαβικών Σπουδών, Ιστορία της Τέχνης, Θεατρικών Σπουδών, Τουρκικών Σπουδών... Φέτος εκεί με βλέπω, σε μια από αυτές τις σχολές. Έτσι κι αλλιώς και Ρώσικα θα μάθω κάποτε, και Τούρκικα, και με την τέχνη ασχολούμαι, οπότε γιατί όχι? Να έχω κάπου να πηγαίνω 1-2 φορές την εβδομάδα και να 'εχω και τα φοιτητικά προνόμια.
Τώρα αυτό το thread είναι για την Ψυχολογία/Κοινωνιολογία και όχι για την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία, αλλά να αναφέρω οτι ψηλά στις σχολές που θα δηλώσω του χρόνου θα είναι και η Αγγλική Φιλολογία (1. Ψυχολογία ΕΚΠΑ 2. Ψυχολογία Πάντειος 3. Αγγλική Φιλολογία, και μετά όλα τα υπόλοιπα) οπότε υπάρχει και αυτή η επιλογή.... Συμβουλές θα δίνω δωρεάν :Ρ
-
Γεια σου WintersWhisper! Για να γίνεις Ψυχολόγος, χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία. Με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορείς να έχεις αυτό τον τίτλο, επομένως η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα σου στο πρώτο ποστ, είναι ‘όχι’.
Στην Ελλάδα αυτό γίνεται μόνο αν φοιτήσεις σε ένα από τα 4 πανεπιστημιακά τμήματα Ψυχολογίας, στο Παν. Αθηνών, στο Αριστοτέλειο, στο Παν. Κρήτης και στο Πάντειο.
Αν κάποιος σπουδάσει κάτι άλλο, π.χ. Οικονομικά ή Νομική ή Κοινωνιολογία ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί μελλοντικά να γίνει Ψυχολόγος αν καλύψει την ύλη των σπουδών του πρώτου πτυχίου Ψυχολογίας. Στην Ελλάδα σε δημόσιο πανεπιστήμιο (για να μην έχεις κόστος), αυτό γίνεται μόνο με κατατακτήριες στις οποίες δεν μπορείς να βασιστείς. Στο εξωτερικό είναι πιο ευέλικτοι.
Έχε υπόψη ότι σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ένα πρώτο πτυχίο για μια υπεύθυνη άσκηση του επαγγέλματος. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε μεταπτυχιακό ή άλλη μετεκπαίδευση και επομένως χρειάζεται να είσαι έτοιμη για μακροχρόνια αφοσίωση και επένδυση σε χρόνο και χρήμα.
Όσο για το να δηλώνεις σκέτα ‘Σύμβουλος’, προσωπικά δεν θα στο σύστηνα καθόλου. Επειδή δεν χρειάζεται κανένα απολύτως τυπικό προσόν για κάτι τέτοιο, έχει γεμίσει ο τόπος παντελώς αμόρφωτους κι ημιμαθείς τύπους που εκπληρώνουν το απωθημένο τους να το παίξουν ‘ειδικοί’ στην ψυχική υγεία, ‘θεραπεύοντας’ στου κασίδη το κεφάλι. Κι είναι κρίμα, γιατί άνθρωποι με καλές σπουδές στη συμβουλευτική, έχουν τον ίδιο ‘τίτλο’ με διάφορους άσχετους.
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου και να φροντίσεις γενικά να αποκτήσεις ουσιαστικές γνώσεις. Ο ψυχολόγος είναι από τα επαγγέλματα που ωφελούνται πολύ από μια ευρεία γνώση και καθόλου δεν θα πείραζε να είχες καλούς βαθμούς και γνώσεις σε όλα αυτά τα μαθήματα που κάνετε τώρα στο σχολείο. Καλό κουράγιο και μελέτη! :)
-
εγω αυτο που βλεπω στα γραπτα σου οπωσ τα παρουσιαζεισ ειναι οτι εχεισ τη γενικη εικονα και ξερεισ τι σου λειπει
οι μισοι μαθητεσ δεν εχουν καν τι γενικη εικονα τουλαχιστονξ εγω δεν την ειχα και πιστεψε με αυτο ειναι πολυ σημαντικο
το να μπορεισ ειναι ενα θεμα το να ξερεισ οτι μπορεισ ειναι ολα τα θεματα μαζι
-
marina38
Δεν κάνουμε κανένα μάθημα στο σχολείο, το σχολείο τελείωσε επίσημα στις 12 (εγώ έχω να πάω καμιά δεκαριά μέρες), χτες πήραμε βαθμούς, και τη Δευτέρα δίνω Πανελλήνιες. Αφού δεν έχω μείνει ούτε από απουσιες (93) ούτε από βαθμούς (Μ.Ο. 17,6), έχω τελειώσει και δεν υπάρχει τρόπος να βελτιώσω τίποτα. Η αλήθεια είναι πως το σκέφτηκα να μείνω από απουσίες, και για να βελτιώσω τους βαθμούς μου και για να ξαναδώσω με το καινούριο, πολύ καλύτερο σύστημα, αλλά δεν θα ήθελα και να διαβάζω για Πανελλήνιες και να ασχολούμαι με το σχολείο...
Ναι, ακριβώς εκεί κατέληξα κι εγώ... Τελικά το σκέφτηκα περισσότερο, μου είπε και τη γνώμη της η ψυχολόγος της αδερφής μου, και το ΦΠΨ μπορεί να μην το δηλώσω καθόλου... Αν το δηλώσω, σίγουρα σε χαμηλότερη θέση από την Αγγλική Φιλολογία, ίσως και από την Κοινωνιολογία.
Μα εννοείται οτι θα κάνω Μεταπτυχιακό, αλλά δεν αναφερόμουν σε αυτό πριν όταν έλεγα για την διάρκεια σπουδών. Μακροχρόνια αφοσίωση κατά τη γνώμη μου είναι το να κάτσω 4 χρόνια στη σχολή για να πάρω το πτυχίο μου, να κάνω ένα μεταπτυχιακό, και μετά σαν εργαζόμενη ψυχολόγος να μην μείνω στάσιμη αλλά να συνεχίσω να ασχολούμαι με το αντικείμενο μου και να ενημερώνομαι διαρκώς. Όχι το να φάω δέκα χρόνια στα θρανία, να βασανίζομαι τζάμπα (π.χ. με κατατακτήριες). Στην τελική, η ψυχολογία με ενδιαφέρει γιατί θέλω να βοηθάω τον κόσμο να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του. Αυτό μπορώ να το κάνω δωρεάν χωρίς να χρειάζεται να έχω κανένα πτυχίο...
Βασικά δεν εννοούσα αυτό, αναφέρομαι συγκεκριμένα στις δυο σχολές του τίτλου: Κοινωνιολογία (Παντείου) και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Παντείου). Δεν βλέπω κάποια άμεση σχέση μεταξύ της Ψυχολογίας και των Τουρκικών Σπουδών, για παράδειγμα... Τώρα για το εξωτερικό, ναι θα ήθελα να σπουδάσω σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα θα το επιδιώξω εάν βελτιωθεί η οικονομική μου κατάσταση.
Ευχαριστώ για την απάντηση! :)
elis
Ναι, το να αναγνωρίσεις το πρόβλημα είναι μια καλή αρχή! Μακάρι να είχα συνειδητοποιήσει και τις αδυναμίες μου, αλλά κυρίως το πόσο επιτακτική ήταν η ανάγκη για διάβασμα, πολύ νωρίτερα... Αλλά τι να κάνουμε, τουλάχιστον τώρα κάνω οτι μπορώ. Ευχαριστώ για την απάντηση και για τα ενθαρρυντικά λόγια :)