Quote:
Originally posted by Βασίλης_Παπ
Καλημέρα...
εγώ είμαι νέος εδώ και κοιτάω προς το παρόν τα θέματα...
Το θέμα αυτό μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον, αλλά ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Πώς ορίζεται αν είναι κανείς ψυχικά υγιής; Λέμε δηλαδή, να έχουν περάσει οι ψυχολόγοι ανάλυση για να είναι \"οκ\" και να μπορούν να θεραπεύσουν όλους εμάς...
Εδώ μέσα δεν έχουμε ένα σωστό preconceptions?
1. Ότι βλέπουμε τους ψυχολόγους σα γιατρούς;
2. Ότι υπάρχει κάτι που λέγεται ψυχικά υγιής
3. Ότι η ανάλυση μπορεί σε πεπερασμένο χρόνο να μας κάνει καλά;
Όπως είπα δεν είμαι ειδικός, αλλά συζητάω κάποια θέματα και με την κοπελιά μου που σπουδάζει κοινωνική εργασία.
Και στα βιβλία της που διαβάζω κι εγώ βλέπω ότι:
1. Και θεωρίες υπάρχουν ότι η ψυχική ασθένεια ορίζεται ως απόκλιση από ένα μέσο όρο (νομίζω είναι οι συστημικές)
2. Και απόψεις υπάρχουν ότι μετά τα 18 λίγα μπορείς να κάνεις για να \"θεραπεύσεις\" τα τραύματα σου.- Χμμ...Τσάκω το αποτελειωτικό μου χτύπημα σχετικό με αυτό που είπες..Μου έδωσε 2-3 χρόνια περιθώριο όπου δύναται να βελτιωθεί η ανώριμη προσωπικότητά μου...Από εκεί και πέρα...Χμμμ..Πάντως βελτίωση έχω δει...αλλιώς δεν νομίζω να πλήρωνα έτσι.... Απλά γίνεται λίγο πιο λειτουργικός. Και τζάμπα οι ατέλειωτες ώρες και οι επισκέψεις που πληρώνεις στους ψυχολόγους.
3. Και απόψεις υπάρχουν ότι ο ψυχοθεραπευτής στο κάτω κάτω δεν είναι γιατρός (ο ψυχίατρος είναι άλλη ιστορία) αλλά οδηγός σε ένα δρόμο αυτογνωσίας... επειδή παίχτηκε και ένα θέμα επ\'αυτού..Ο κάθε ένας που τελείωσε μια συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση[Γνωσιακή,Συμπεριφοριστική, Ψυχαναλυτική,Gestalt,Rogerian] ονομάζεται ψυχοθεραπευτής....και μπορεί να είναι είτε ψυχολόγος είτε ψυχίατρος......
Δεν ξέρω όλα αυτά ίσως σας φαίνονται λίγο αιρετικά κι εγώ νεούδι εδώ που τα γράφω, αλλά εσείς τι πιστεύετε γι\' αυτά; Δε θα ήταν προτιμότερη μία πιο φιλελεύθερη αντιμετώπιση του θέματος ψυχική υγεία (εξαιρούνται περιπτώσεις που χρήζουν ψυχιάτρου βέβαια);
Μια λογική που λέει ότι όλοι λίγο πολύ και θεραπευτές και \"ασθενείς\" στο ίδιο καζάνι βράζουμε, απλά οι θεραπευτές είναι λίγο πιο μπροστά στο δρόμο και τους πληρώνουμε να μας δείχνουν τα ίχνη;
Τι λέτε;