Originally Posted by
-moonlight-
Καλησπέρα. Καταρχάς σ' ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να μου απαντήσεις και να αναφέρεις μάλιστα και δικά σου παραδείγματα. Αλήθεια το εκτιμώ :)
Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ κι' αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που είχα πει στον ψυχοθεραπευτή. Του μίλησα για μικρά μικρά βήματα γιατί αυτός ξεκίνησε να μου μιλάει για πτυχίο γιατί του είπα πως εννοείται πως θέλω να τελειώσω την σχολή μου (που απέχω ακόμα γιατί τα σκατώνω χρόνια τώρα με αποκορύφωμα τον φετινό χρόνο που απλά αυτοκαταστρέφομαι) και ήθελα να τον κάνω να καταλάβει πως μου φαίνεται βουνό και αν το σκέφτομαι μ' αυτό τον τρόπο περισσότερο θα αποσυντονίζομαι. Παραδόξως, συμφώνησε και πήγε με τα νερά μου στην συνέχεια! Η συγκέντρωση, η μνήμη και σιγά σιγά η όρεξη για ζωή δεν θα επανέλθουν ξαφνικά... Αυτός στην αρχή μου έλεγε "διάβαζε, βάλε ένα πρόγραμμα κλπ" κι' εγώ του μιλούσα για το πόσο αδύνατο μου φαίνεται αυτό που περιγράφει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω και η αλήθεια είναι πως θυμώνω όταν τα επεξεργάζομαι γιατί ήταν σαν να πήγα να μιλήσω σε έναν άκυρο που μου έδινε απλά συμβουλές που σε αυτή την φάση μου ακούγονται εξωφρενικές... Λες και δεν τα ξέρω όλα αυτά από μόνη μου και πρέπει μα σκάω κάθε φορά 50ευρα. Αχ πάλι εκνευρίστηκα, σκάω και συνεχίζω...
Αυτό που εννοώ εγώ όταν λέω απογοήτευση είναι πως περιμένεις από κάποιον που πληρώνεις να κάνει και λίγη δουλειά... Και όταν λέω δουλειά δεν εννοώ κάτι εξωπραγματικό. Το πιο απλό περίμενα. Να ΝΙΩΣΩ ότι με καταλαβαίνει, όχι να φεύγω νιώθοντας παράλογη και ταπεινωμένη, ναι γιατί όταν μου αναφέρει άλλα παραδείγματα και πόσα πιο άσχημα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά οι άλλοι τα καταφέρνουν (κι' εγώ όχι!!!) ταπεινωμένη και υποτιμημένη νιώθω... Και υπερβολική και ηλίθια! Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το "δέχεσαι" γιατί για να βρει κάποιος τον σωστό ειδικό είναι πάρα πολύ δύσκολο... Δεν πα να έχει 10 πτυχία και μεταπτυχιακά, είναι στον άνθρωπο κατά πόσο μπορεί να μπει στην θέση σου, να σε καταλάβει και να βρει τα σωστά λόγια χωρίς να σε κάνει να νιώθεις χειρότερα. Και αυτοί οι άνθρωποι ευτυχώς υπάρχουν και δεν είναι μόνο ψυχολόγοι και ψυχίατροι! Άρα δεν χρειάζεται να πετάς άσκοπα και τα λεφτά σου! Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, ένας σύντροφος! Μπορεί να σε βοηθήσουν ακόμη και τα ζωάκια, μια απλή βόλτα στην φύση, μπορεί να είναι ο ίδιος σου ο εαυτός όταν ένα απόγευμα αποφασίζεις ξαφνικά να κάτσεις να γράψεις, να σου έρθει η έμπνευση και έτσι να βγεις έξω και να κάνεις ένα βήμα! Και ΝΑΙ όλα αυτά ακούγονται πανεύκολα και φυσιολογικόκατα αλλά για εμάς είναι άθλος ακόμα και το πιο μικρό! Τί θέλω να πω; Όταν νιώθεις πως ένας άνθρωπος δεν σε βοηθάει ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ να τον αγνοήσεις έτσι; Γιατί τότε να συνεχίζεις να επισκέπτεσαι τους ψυχολόγους και να δίνεις ευκαιρίες; Εκεί το πράγμα αλλάζει γιατί δεν είμαστε και Ωνάσηδες. Όλα αυτά εννοούσα όταν είχα πει πως απογοητεύτηκα... Επειδή είπα επιτέλους να ξεπεράσω την προκατάληψη και πως αν έβρισκα τον σωστό ειδικό θα με βοηθούσε έστω και με τα λόγια (όπως βοηθώ τον εαυτό μου με τα δικά μου λόγια ή όταν επιλέγω πια να πιάνομαι από λόγια άλλων που έχουν σκοπό να βοηθήσουν, οπότε σκέψου πόσο περισσότερο θα μπορούσαν να με βοηθήσουν τα λόγια ενός ΕΙΔΙΚΟΥ) αλλά προφανώς έγινε το ακριβώς αντίθετο. Δεν πτοούμαι όμως, περισσότερο πείσμωσα με τον εαυτό μου για να το παλέψω μόνη, θα νιώθω και καλύτερα που στηρίχτηκα αποκλειστικά σε μένα όπως ήθελα από την αρχή!
Όλα αυτά τα γράφω για να ξεκαθαρίσω τί εννοούσα... Ειλικρινά χαίρομαι που το βλέπεις αλλιώς γιατί και σένα ο τρόπος σκέψης σου σε βοηθάει. Όλα αυτά που είπες όμως μπορώ κι' εγώ να τα καταφέρω χωρίς ειδικό γιατί πλέον προσπαθώ όσο μπορώ να μην βυθίζομαι σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Είναι αυτό που λέμε "ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι μέχρι την στιγμή που το να είσαι δυνατός είναι η μόνη επιλογή που έχεις". Αυτό εννοούσα όταν έγραψα πως όταν δεν έχεις άλλες εναλλαχτικές αυτό κάνεις...
Απλά να έχουμε στο μυαλό μας πως τον καθένα μπορούν να τον βοηθήσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό. Και συμφωνώ πως πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει, αυτός ο κάποιος πρώτα είναι ο εαυτός μας και η θέλησή μας γιατί εσένα όσο κι' αν σου φαίνεται πως ο ειδικός ήταν αυτός που σε βοήθησε κάνεις λάθος. Απλά αυτός σου έδωσε κάτι να πιαστείς για να κάνεις πιο εύκολα το βήμα που χρειαζόταν. Θυμάσαι τι σου είχε πει ο φίλος σου όταν πήγες μαζί του για ποδηλασία στο βουνό; (Ναι το θυμάμαι ακόμα κι' εγώ γιατί με συγκίνησε η απάντησή του)! Εσύ βοήθησες τον εαυτό σου επειδή το ήθελες. Απλά αυτός ήταν μαζί σου και σου έδωσε ένα κίνητρο... Κάπως έτσι...
Όπως και να' χει, επειδή μάλλον σε κούρασα και θα με βρίσει και το παιδί που άνοιξε το θέμα, σε ευχαριστώ ειλικρινά και πάλι για την απάντηση. Είσαι από τα άτομα που εκτιμώ και χαίρομαι όταν διαβάζω απαντήσεις τους.