Δεδομένο πρώτο. Το σκυλάκι ίσως το σκότωσες ίσως όχι.
Δεδομένο δεύτερο. Ούτε ο κτηνίατρος ούτε κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα ούτε να σε κατηγορήσει για κάτι (ένα βατραχάκι, μία σαύρα, ένα μυρμήγκι στη παραλία, που δεν έβλαψαν ούτε επρόκειτο να βλάψουν κανέναν, άσκοπα και χωρίς αιτία το έχουμε σκοτώσει πολλοί) (για να μη πώ ακόμα ακόμα και ένα λουλούδι που το αφήσαμε και μαράθηκε ή ένα κουνούπι που μας τσίμπησε και το λιώσαμε) αλλά ούτε και να σε δικαιολογήσει για κάτι.
Συμπέρασμα (ίσως και αυθαίρετο δικό μου) πρώτο. Το ότι εσύ είχες αποφασίσει να ζήσεις με αυτό το ζωάκι και έφτασες στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα λόγω των νεύρων σου (αλλά και της άγνοιας των συνεπειών των πράξεών σου) είναι αυτό που μάλλον πρέπει να δεις τι θα κάνεις.
Συμπέρασμα (ίσως και αυθαίρετο δικό μου) δεύτερο. Η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων είναι το πρώτο βήμα της συνειδιτοποίησης τους. Το ότι ούτε να το πεις στον κτηνίατρο αλλά και ούτε και να θέλεις να το δεις στον τάφο (όσο σκληρό και αν είναι αυτό) εμένα κάτι μου λέει. Εσένα?
Το να επιλέξεις να αυτοβασανίζεσαι και να αυτοτιμωρήσαι διά των σκέψεων είναι μία πορεία πάντως που δε θα σε οδηγήσει πουθενά και ίσως είναι και η \"εύκολη λύση\"
Το να δώσεις όμως νόημα ακόμα και στο θάνατο διά των επόμενων πράξεών σου είναι ίσως αυτό που κάποιος θεός να είχε κατά νου όταν σου έφερε αυτό το σκυλάκι στη ζωή σου.