Originally Posted by
elisabet
Μη ζητάς συγνωμη, κουβέντα κάνουμε, δεν το παίρνω καθόλου οτι μου τη λες :)
Δεν είμαι ανώτερος άνθρωπος, αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, απλά έτυχε να έρθω σε επαφή με παρόμοια θέματα και να ενημερωθώ. Πριν συμβεί αυτό ξέρεις τι εικόνα είχα για τους ψυχ ασθενείς; Μου ήταν κάτι εντελώς άγνωστο κι απλά απομακρυνόμουν. Δεν το χλεύαζα ποτέ βέβαια (σ αυτό παίζουν κι άλλα ρόλο, έχω άτομο με νοητική στέρηση στην οικογένεια, ξέρω τι θα πει ρατσισμός)αλλά και πάλι απομακρυνόμουν. Όταν έτυχε στο περιβάλλον μου άτομο με σχιζοφρένεια επειδή ο ίδιος ήταν πολύ άνετος (δεν το έκρυβε, το αντιμετώπιζε σαν μια οποιαδήποτε ασθένεια) έκανα κι εγώ το ίδιο. Αλλά και πάλι, δεν είχα ιδέα για το πόσο δύσκολο είναι! Εκείνος ήταν πλήρως λειτουργικός, δεν τον είχα δει ποτέ να "ξεφεύγει" ούτε ήμουν τόσο κοντά του ώστε να ξέρω περισσότερα.
Αυτό που λες οτι θέλουν να κοροιδεύουν για να νιώθουν ανώτεροι είναι σωστό, αλλά γιατί νομίζεις οτι το κάνουν; Όλοι θέλουμε να είμαστε στον "μέσο όρο", εκεί νιώθουμε ασφάλεια. Θα κοροιδέψω πχ τον παχύσαρχο γιατί φοβάμαι, γιατί δεν θέλω να είμαι στη θέση του. Ένδειξη αδυναμίας είναι και φόβου κατ εμε. Δεν το δικαιολογώ σε καμία περίπτωση, να το ερμηνεύσω προσπαθώ.
Είναι απόλυτα λογικό να σου καρφώνεται όπως λες, αλλά αυτό σε βλάπτει ακόμα περισσότερο. Αν προσπαθήσεις να το δεις όπως σου λεω, ως αδυναμία και πάψεις να ασχολείσαι, τελικά εσύ θα βγεις κερδισμένη. Ξέρω πως δεν είναι καθόλου εύκολο και απαιτεί τεράστια αποθέματα δύναμης εκ μέρους κάποιου αλλά νομίζω πως είναι ο μόνος τρόπος τελικά. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιβεβαιώσουν την "ανωτερότητα" τους απέναντι σε κάποιον άλλον που βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα από την κοινωνία μας και δεν αντιμετωπίζονται πια με τόσο μεγάλο ταμπού οι ψυχ ασθένειες όπως κάποια χρόνια πριν, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...
Καλή δύναμη σου εύχομαι