Originally Posted by
Seezo
Γεια σας και από εμένα! Να πω για τα κορίτσια της παρέας (imadreamer και justbelieve) ότι είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για εξαιρετικά πλάσματα. Αυτά που λέτε, κορίτσια, έρχονται από ένα μέρος ίσως σκοτεινό αλλά κάπου υπάρχει ένα κεράκι αναμμένο, είμαι σίγουρος. Δε γίνεται αλλιώς. Επίσης, Χριστόφορε μη τα παρατάς, συνέχισε και θα τα καταφέρεις. Να σας πω λίγα λόγια για εμένα και την ιστορία μου μέχρι σήμερα. Δεν το κάνω για να περιαυτολογήσω αλλά έχει σημασία να αναφέρω τα ακόλουθα και να σκιαγραφήσω το προφίλ μου με σαφήνεια.
Είμαι 30 ετών άντρας. Από μικρός ήμουν πάντα τρομερά αισιόδοξος και είχα πολλά ενδιαφέροντα. Απέκτησα πολλές γνώσεις στη μουσική και σαν ακροατής και σαν οργανοπαίχτης μόνος μου. Για πολλά χρόνια γράφω τη δική μου μουσική.Είχα, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για ταινίες, ταξίδια και διαβάζω βιβλία με σκοπό να ανοίξω το μυαλό μου ή να βιώσω πράγματα νοητικά που δε μπορώ προς το παρόν να βιώσω σωματικά. Επίσης, ήμουν πάντα πολύ κοινωνικός και απολάμβανα τεράστια αποδοχή και από τους άντρες και από τις γυναίκες (μη βάζετε πονηρά πράγματα με το νου σας). Πριν από 7 χρόνια περίπου βγήκα από μια 10μηνη σχέση η οποία ήταν σκέτη κόλαση. Ίσως εκεί να ήταν η αφετηρία της πτώσης μου. Ίσως και όχι. Θυμάμαι τον κολλητό μου που μου έλεγε ότι δεν ήμουν κεφάτος όπως παλιά και το καταλάβαινα ότι είχε δίκιο αλλά νόμιζα ότι απλά μεγάλωνα. Να μη τα πολυλογώ, τα χρόνια 2015-2016 έγιναν κάποια πραγματάκια τα οποία με έφεραν υπό υψηλή πίεση και μου κλόνισαν τα νεύρα. Είχα ήδη υποστεί σοκ το οποίο το ένιωσα καλά και ανέπτυξα φοβίες οι οποίες μου προκαλούσαν πανικό καιρό μετά αφού είχα απομακρυνθεί από τους κινδύνους που μου προκάλεσαν όλα αυτά. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν έπιασα μια "σοβαρή δουλειά" (μέχρι τότε δούλευα σε καφετέριες). Δέχτηκα πολύ άσχημη συμπεριφορά από συνάδελφους, όχι επειδή είχαν κάτι μαζί μου αλλά επειδή έτσι είχαν μάθει να αλληλεπιδρούν και μεταξύ τους. Επίσης, η δουλειά αυτή μου στέρησε κάθε προσωπική ελευθερία. Στα ρεπό μου δούλευα και ήμουν όλη μέρα πάνω από ένα Laptop μήπως με χρειαστούν. Τις καθημερινές δούλευα 15 ώρες με πολύ άγχος. Έγινα, πραγματικά, ένας σκλάβος που απλά έπαιρνε κάποια χρήματα. Το θέμα ποιο ήταν τώρα; Όπως κι εσείς, σκεφτόμουν τους άλλους. Σκεφτόμουν ότι δε γίνεται να παραιτηθώ γιατί οι γονείς μου έχουν δώσει τόσα λεφτά για να με σπουδάσουν και θα αφήσω μια δουλειά σε μια τόσο καλή εταιρία (τα οικονομικά της εταιρίας πάνε καλά και θα ήμουν μόνιμος εκεί). Σκεφτόμουν την κοπέλα μου με την οποία είχαμε χωριστεί (εννοώ ότι πήγε ο καθένας σπίτι του αλλά είχαμε σχέση ακόμα) μετά τις σπουδές και έπρεπε να κάνουμε μια αρχή μαζί ξανά. Είχα και το φόβο μου που θα αισθανόμουν αποτυχημένος μετά από την πρώτη μου "σοβαρή" προσπάθεια για εργασία. Οι δικοί μου και η κοπέλα μου άρχισαν να το παίρνουν χαμπάρι και σιγά σιγά να μου λένε ότι αν δε μπορώ δεν τρέχει κάτι (φυσικά θα τους στοίχιζε αυτό αλλά...). Η κοπέλα μου ειδικά πιέστηκε αλλά το κατάλαβε πριν πάρω τα βουνά. Μια μέρα με πήρε τηλ στο γραφείο και μου λέει "σήκω από την καρέκλα σου και φώναξε σε όλους εκεί μέσα να πάνε να γ@#&^%! Μετά μάζεψέ τα και φύγε. Θα δούμε τί θα κάνουμε". Αυτό μου έδωσε μια ελευθερία που εγώ (ενώ θα έπρεπε) δεν είχα δώσει στον εαυτό μου ως τότε. Συνέβησαν πολλά τέτοια που τα εκλάμβανα σα μηνύματα. Δε θα ξεχάσω ότι διάβασα το γνωστό απόσπασμα από βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου το οποίο λέει "Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται" και με έπιασαν τα κλάματα. Ένα βράδυ πήρα την απόφαση να φύγω. Κι έφυγα. Αποφάσισα να φυγαδευτώ στο πατρικό μου και να δώσω χρόνο στον εαυτό μου. Έτρωγα, κοιμόμουν και έβλεπα ταινίες του Woody Allen. Έκανα γυμναστική και ασχολιόμουν με εμένα. Ξεκουράστηκα αλλά η μαυρίλα δεν έφυγε. Ήμουν ένας άνθρωπος φάντασμα πλέον. Ξυπνούσα το πρωί και έλεγα πότε να έρθει η νύχτα να κοιμηθώ ξανά να ηρεμήσω. Δε σκέφτηκα ποτέ στα σοβαρά να αυτοκτονήσω αλλά μπορεί και να μη με χάλαγε να πέθαινα. Ποιος, εγώ! Που παλιά ξύπναγα κάθε μέρα κι έλεγα "Θεέ μου τί ζωάρα είναι αυτή που κάνω" ενώ ζούσα με τα λίγα. Δεν ήθελα να ξαναπάω για δουλειά. Φοβόμουν ότι θα αποτύχω. Επίσης, έλεγα "λίγο χρόνο θέλω ακόμα και θα θεραπευτώ μόνος μου". Ξεκουραζόμουν αλλά δεν ζούσα. Ο χρόνος κυλούσε χωρίς πρόοδο. Διάβαζα άρθρα για να βοηθηθώ, τρίχες... Η κοπέλα μου μου το είχε πει πολλές φορές αλλά σε ένα ταξίδι που έκανα για να τη συναντήσω με ταρακούνησε πολύ άσχημα και μου ξαναείπε να πάω σε θεραπευτή. Της το υποσχέθηκα και αφού με έσπρωξε ξανά και ξανά διακριτικά πήγα. Παράλληλα ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο (πολύ καλό, θα το αναφέρω πιο κάτω) σχετικά με την περίπτωσή μου. Η ψυχολόγος που πήγα μου είπε να πάω σε ψυχίατρο για να λάβω φαρμακευτική αγωγή. Με παρακάλεσε. Στο ίδιο συμφωνούσε και το βιβλίο μου. Την άφησα και πήγα σε άλλη. Κάναμε 3 συνεδρίες και μετά της το είπα εγώ να πάω (πλέον δε την πάλευα καθόλου) και εκείνη συμφώνησε. Πήγα. Ξεκίνησα θεραπεία πριν 7 μήνες. Από τις 10 πρώτες μέρες άρχισα να βελτιώνομαι. Μετά από λίγο καιρό έψαξα για δουλειά (με άγχος πάλι αλλά ήθελα να το παλέψω και σιγά σιγά να πιστέψω σε εμένα και να κερδίζω μάχες). Βρήκα δουλειά σε ένα bar. Δεν είχα δουλέψει ποτέ ως barista-barman. Την πρώτη μέρα που πήγαινα τη θυμάμαι ακόμα και θα την θυμάμαι για πάντα΄. Είχα τρομερό άγχος αλλά η κοπέλα μου μου έλεγε ότι θα τα πάω καλά. Μου έλεγε ότι όσα άτομα και να περιμένουν στην ουρά ας περιμένουν, εγώ θα κάνω τη δουλειά μου χωρίς πίεση αλλά με συνέπεια και σε όποιον αρέσει. Και τα πήγα καλά. Είχα πει από πριν όμως στον εαυτό μου ότι θα έκανα λάθη μάλλον και ότι σε αυτό δε θα έπρεπε να δίνω σημασία. Το αφεντικό μου ήταν ελαστικό μέχρι να μάθω και γενικά δε με πίεζε. Μπορώ να πω ότι θριάμβευσα. Να αναφέρω κάτι επίσης σημαντικό. Πάλι με τη βοήθεια των γονιών μου και της κοπέλας μου, πριν από αυτή τη δουλειά, απέρριψα 2-3 άλλες οι οποίες δε με έκαναν να αισθάνομαι καλά από τη στιγμή της συνέντευξης (εγώ έλεγα ότι πρέπει να πάψω να είμαι φυγόπονος και να σκληραγωγηθώ και να μη φαίνομαι τεμπέλης προς τους δικούς μου αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ευτυχώς με απέτρεψαν οι δικοί μου). Στη νέα μου δουλειά πλέον αισθανόμουν πολύ καλά. Γνώριζα κόσμο (όπως μου άρεσε να κάνω παλιά) και άρχισα να βρίσκω έναν καλό μου φίλο που έχασα αρκετά χρόνια πριν επειδή ήμουν σκληρός μαζί του, τον εαυτό μου. Πλέον, έχω δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που με προσέλαβαν και έφυγα από αυτή τη δουλειά για να δουλέψω σε μια πολύ μεγάλη εταιρία. Είχα ακούσει καλά λόγια για το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας στην εταιρία αυτή αλλά ήμουν δύσπιστος. Πλέον ξέρω ότι είναι αλήθεια (θαύματα συμβαίνουν στις μέρες μας) και συνεχίζω κάθε μέρα να κατακτώ μια μάχη. Δεν δίνω μεγάλη σημασία στις αποτυχίες μου (παλιά με καταδίκαζα σε θάνατο) και ποτέ μα ποτέ δεν άφησα τους τελευταίους μήνες να μου μιλήσει συνεργάτης ή συνάνθρωπος ούτε καν ειρωνικά. Μου αρέσει ο πολιτισμός και οι ωραίοι τρόποι αλλά αν υπάρχουν και από τις δυο πλευρές. Τελευταία "πλακώνομαι" με όποιον έχει το θράσος να μου υψώσει τη φωνή και αισθάνομαι πολύ καλά με αυτό. Ίσως και να ξαναπέσω στο βούρκο της κατάθλιψης, δεν ξέρω, αλλά κάνω αγώνα να κερδίσω τη ζωή κάθε μέρα και βγαίνω πιο δυνατός από αυτό. Να αναφέρω ότι αν έλεγα στην περσινή προϋσταμένη μου ότι θα βρω δουλειά που να μη δουλεύω 15 ώρες αλλά ακριβώς 8 και να πληρώνομαι ίσως και πιο καλά δε θα το πίστευε με τίποτα. Παιδιά, μην ξεπουλάτε τους εαυτούς σας. Παλέψτε και αντιμετωπίστε εσάς με αξιοπρέπεια. Μην το πιστέψετε αν σας πουν ότι δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα! Ξέρω και σας το λέω και από άλλα πράγματα στη ζωή μου, πιστέψτε με. Αποφύγετε τοξικούς ανθρώπους, ας είναι και σχέσεις, ας είναι και αδέρφια (πάλι βάσει της εμπειρίας μου μιλάω). Χαρείτε τη ζωή. Εγώ μέχρι και αφρόλουτρα με όμορφα αρώματα ξεκίνησα να παίρνω (παλιά δεν έδινα και πολύ σημασία). Βάζω στη ζωή μου πράγματα που τη χρωματίζουν όμορφα και μου δίνουν χαρά.
Συγγνώμη που έγραψα τόσα πολλά αλλά το έκανα με αγνό σκοπό και με διάθεση να βοηθήσω.
Το βιβλίο που διάβαζα είναι το "Αισθανθείτε καλά" του δρ David Burns από εκδόσεις Πατάκη.
Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας και να γεννιόμαστε πιο δυνατοί και πιο σοφοί μετά από κάθε μας θάνατο!
Θα τα καταφέρετε, αν παλέψετε, και θα γίνεται και καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό κι αν είναι όφελος για όλους μας!
Φιλιά σε όλους σας παιδιά!