Originally Posted by
savatage
Ναι βλεπω βελτιωση. Ειχα σιγουρα πολυ ελλιπη αυτοεκτιμηση (αυτοπεποιθηση ειχα και εχω σε καποιους τομεις, αλλα η αυτοεκτιμηση ειναι μεγαααλο κεφαλαιο) πριν δουλεψω μαζι της, τωρα εχω περισσοτερη, οχι οσο θα ηθελα ακομα, αλλα εχω ακομα δρομο.
Στην πραξη, ο πατερας μου ειναι γενικα ενας ανθρωπος με πολλες ανασφαλειες και φοβους, νιωθει μειονεκτικα σε πολλους τομεις και εμαθε ολο αυτο να το αντιμετωπιζει μειωνοντας τους αλλους. Πολλες απο τις ατακες του ειναι τοξικες. Δε χρειαζεται να σου πω ποσο πολυ μπορει να επηρεασει αυτο ενα παιδι που τον εχει προτυπο. Τοσα χρονια με βασανιζει η τελειομανια και ο τροπος να εχω την αναγνωριση του. Φετος για 1η φορα αρχισα να φιλτραρω ποτε με κριτικαρει επιτηδες απο δικο του κομπλεξ και ποτε λεει πραγματι τη γνωμη του. Και αρχισα να απανταω σε αυτο, με απολυτοτητα και προστασια προς εμενα. Αν κανω κατι που μου αρεσει πολυ και με αφηνει ικανοποιημενη και μετα αυτος παει να το δηλητηριασει, το διακοπτω επι τοπου και δεν το αφηνω να με δηλητηριασει με αμφιβολιες και απογοητευση. Αυτος ειναι ενας αθλος που αν χρησιμοποιηθει σε ολες τις σχεσεις, μπορει πραγματικα να βελτιωσει τη ζωη.
Αλλη μια περιπτωση που εχω δει βελτιωση ειναι ο τομεας μεταβιβασης ευθυνων. Εχουν τη συνηθεια να μου φορτωνουν ευθυνες δικες τους, που τους φερνουν σε δυσκολια, μιλαω για σοβαρα θεματα, ιατρικα, οικογενειακα, προσωπικα κλπ Με βαζουν μπροστα και πρεπει εγω να τα βαζω ολα σε ταξη. Εχουν συμβει καποια πολυ προσφατα περιστατικα υγειας, τα οποια αντιμετωπιζω πολυ διαφορετικα φετος, βαζω ορια και ειμαι απολυτη σε αυτα. Και το αποτελεσμα ειναι εντυπωσιακο, βλεπω οτι αναγκαζονται να αλλαξουν σταση και αυτοι σταδιακα. Ενω πριν, δεν ξερω, μαλλον ειχα την εντυπωση οτι αν δεν ειμαι εγω η τελεια που παιρνει τα βαρη, θα γκρεμιστει ο κοσμος. Οχι, δεν γκρεμιζεται καθολου.
Δεν το πετυχαινω παντα, καποιες φορες γεμιζω με αγχος, καποιες αλλες το πετυχαινω, κατι ειναι κι αυτο!
Ναι, η ψυχολογος μου εχει σπουδασει γνωσιακη συμπεριφορικη. Και χρησιμοποιει διαφορες μεθοδους θεραπειας που πατανε στην αλλαγη του τροπου που λειτουργει το ασυνειδητο. Κανουμε ασκησεις που ενωνουν το παρελθον με το παρον. Το κειμενο που εβαλα αφορα τη θεραπεια σχηματων. Αλλη ασκηση που επισης κανουμε ειναι να αναγνωριζω ποιο επιπεδο λειτουργιας επικρατει σε καθε συναισθημα (εσωτερικος κριτης, εσωτερικο παιδι, αληθινος εαυτος) αλλα αυτο ειναι θεμα αλλου τοπικ. Σε μενα πολλες φορες επικρατει ο εσωτερικος κριτης που με καταπιεζει οπως εκανε ο πατερας μου. Και μερικες το εσωτερικο παιδι που αλλοτε ειναι θυμωμενο και αλλοτε ευαλωτο. Το ζητουμενο ειναι να επικρατησει η υγιης αντιδραση του πραγματικου, ενηλικα εαυτου .
Πολυ ωραια ερωτηση. Δεν ξερω να σου απαντησω ομως. Νιωθω να κανω συνειδητες εσωτερικες αναλυσεις οταν αντιδραω διαφορετικα απο ο,τι στο παρελθον, δεν ξερω αν αυτο σημαινει οτι οντως εχει αρχισει να αλλαζει ο ασυνειδητος τροπος λειτουργιας. Κι εγω αναρωτιεμαι, γιατι το βρισκω παρα πολυ δυσκολο. Ισως ειναι νωρις ακομα.
Καποιο bug παιζει, κοπηκε πριν το μηνυμα μου στην 1η γραμμη