Originally Posted by
savatage
Λοιπον αυτο που λετε να σκεφτομαι τι ειπα, τι μου ειπαν, τι επρεπε να κανω, τι δεν επρεπε κλπ κι εγω το κανω, αλλα ειναι αυτομαστιγωμα και δεν ωφελει σε τιποτα. Εινα αυτο που περιεγραψε η ελισαβετ. Ο εσωτερικος κριτης που στηνει στον τοιχο το παιδι.
Στη βιωματικη ασκηση γινεται αλλο πραγμα, με εντελως διαφορετικο σκοπο.
Συγκεκριμενα, στη δικη μου βιωματικη ασκηση:
Προσφατα ειχα βιωσει μια κατασταση στο νοσοκομειο η οποια μου προκαλεσε πολυ εντονο θυμο για τον πατερα μου, επειδη μου ειχε μεταβιβασει για αλλη μια φορα εξ ολοκληρου δικες του ευθυνες και μαλιστα με τροπο εντελως πλαγιο.
Στην ασκηση λοιπον, αφου με εβαλε σε χαλαρωση, αναβιωνα το σκηνικο μεσα στο μυαλο μου και μιλουσα σε α ενικο προσωπο και σε χρονο ενεστωτα. "Ειμαι εδω, βλεπω αυτο, κανω αυτο, νιωθω αυτο"
Στη συνεχεια με εβαλε να θυμηθω στο παρελθον ποτε ειχα νιωσει το ιδιο συναισθημα. Αρχισα να αναβιωνω ενα σκηνικο στα 19 μου οπου παλι ο πατερας μου μου ειχε αναθεσει να γνωστοποιησω σε συγγενικο μας προσωπο οτι πεθανε ο πατερας της. Και ειχα κανει ο,τι κανω παντα, εψαχνα την τελεια λυση, τον τελειο τροπο, το λιγοτερο επωδυνο, να προστατευσω αλλα μελη να μην το ακουσουν και αλλα πολλα. Παρολο που ο θανατος με αφορουσε και μενα. Και παρολο που ηταν εκεινος ο υπευθυνος να αναλαβει αυτο το ρολο. Στην αναβιωση αυτη το ζουσα ολοκληρωτικα, εκλαιγα και θυμομουν την καθε λεπτομερεια.
Στη συνεχεια, μου ειπε να γυρισω ακομα πιο πισω στο παρελθον και να βρω παλι το ιδιο συναισθημα.
Την πηγα στην εφηβεια μου, οταν ο πατερας μου αποφασισε να φυγει απο το σπιτι και παρολο που εκεινος και η μανα μου ειχαν προβληματα σα ζευγαρι, εριξαν την ευθυνη στα παιδια τους. Ο πατερας μου ελεγε "Δε μετραει ο λογος μου εδω μεσα". Και η μανα μου σπαραζε και ελεγε "Επρεπε να ειχατε κρατησει τον πατερα σας στο σπιτι!"
Αναβιωσα τη στιγμη που ημουν μαζι της στο δωματιο της και προσπαθουσα να της δωσω δυναμη και να βρω τα σωστα λογια για να την κανω να σταθει στα ποδια της, αλλα εκεινη επεμενε "Να φερετε τον πατερα σας στο σπιτι¨".
Σε αυτο, λοιπον, το περιστατικο της εφηβειας μου, η ψυχολογος μου ζητησε να αντιδρασω μεσα στο μυαλο μου διαφορετικα.
Αντι δηλαδη να ψαχνω τροπους να δυναμωσω τη μανα μου, να υπερασπιστω το δικιο μου και να πω αυτο που ενιωθα. Οτι δηλαδη δε φταινε τα παιδια σας, δε φταιμε εμεις, εσεις φταιτε που χωριζεται και βαρεθηκα πια να σας νταντευω!
Και στη συνεχεια η ψυχολογος μου ζητουσε να μπω σε μια εικονα που θα εχω φτιαξει εγω ηρεμη και γαληνια, με ελευθερια και ασφαλεια, οπως εγω την ηθελα. Εκει δυσκολευτηκα πολυ σε αυτο το τελευταιο μερος.
Αυτα εντελως περιληπτικα τα εγραψα για να πιασετε το νοημα και το σκοπο.
Δεν εχει νοημα να βασανιζομαστε συνεχεια τι ειπαμε τι δεν ειπαμε τι καναμε κλπ
Ναταλια, μιας και ανεφερες τα εργασιακα σου, μου δινεις την ευκαιρια να σου πω καποια πραγματα που ηθελα. Επανερχομαι.