Quote:
Originally posted by krino
εγω την συγνωμη την βλεπω σαν εξαγνιση του εαυτου μας προς τον εαυτο μας και στην συνεχεια προς αλλους αποδεκτες.
Ως εκ τουτου, εαν πουμε οτι μας εξαγνιζει και λειτουργει εσωτερικα, αναγνωριση ενος λαθος πρεπει να φτανει και να περισευει για τους γυρω μας.
Αλλιως η συγνωμη σαν κινηση προς αλλους την βλεπω σαν ενα εξευτελισμο οπου μειωνομαστε σαν ανθρωποι περισσοτερο απο οτι ειναι ο (οι) διπλα μας ετσι να νιωσει αυτος ανωτερος και μπορω να πω πιο δυνατος.
Η συνεχεια ειναι γνωστη,
εφοσον ο απεναντι μας ειναι πιο δυνατος απο εμας αρα εμεις ειμαστε αδυναμοι μπροστα του, θα ηταν μη δοκιμο να μην μας συγχωρεσει.
Γενικα το ολο θεμα μου θυμιζει θρησκευτικα καταλοιπα και δεν εχει να κανει καθολου με ειλικρινεις διαθεσεις.
Οταν κανεις λαθος - κανεις λαθος και τελος.
Δεν χρειαζονται ουτε συγνωμες ουτε μετανοιες.
Τα λαθη ειναι μεσα στον ανθρωπινο παραγοντα, μεσα στην καθημερινοτητα μας.
Βεβαια τηρουμενων των αναλογιων μπορουμε να πουμε οτι ο ταδε κανει αυτο το πραγμα συνεχεια - το δευτερο κομματι που βαζεις και δεν συμφωνω.
Γενικα συγνωμη δεν ζηταω ποτε μου, αλλα ουτε και θελω γιατι ουτε θελω να με υποτιμουν αλλα ουτε και να υποτιμω κανενα.
Ειμαστε ανθρωποι και αγαποαμε τους αλλους και με τα λαθη τους αλλα και με τα σωστα τους.
καταρχην συγνωμη θα ζητησεις για κατι σοβαρο που εκανες. Δε μιλαω για τις συγνωμες τυπου \'\'συγνωμη που σε σκουντηξα\'\'. Δεδομενου οτι λαθη παντα κανουμε, το θεμα δεν ειναι τα ιδια τα λαθη που καναμε, αλλα αν θα τα ξανακανουμε. Και αν εκανες κατι λαθος καθολου κακο δεν ειναι να μετριασεις τον εγωισμο σου και να ταπεινωθεις και λιγο ζητωντας συγνωμη. Αυτο δειχνει οτι δε βαζεις τον εγωισμο σου παντα μπροστα απ τους αλλους. Καθολου θρησκευτικο καταλοιπο δε μου φαινεται. Και επισης μου φαινεται λαθος αυτο που λες γιατι ετσι ειναι σαν να αποδεχεσαι οτι μια χαρα ειναι να κανουμε λαθη προς τους αλλους (γιατι γι αυτα θα ζητησεις συγνωμη, δε μιλαω για τα λαθη που δεν επηρεαζουν τους αλλους). Το λαθος ειναι κατι που θα το κανουμε μεν, αλλα δεν το δεχομαι σαν δεδομενο οτι θα κανω οσα λαθη θελω κι οποτε θελω επειδη ειναι στη φυση μου να κανω λαθη, αλλα προσπαθω σαν ανθρωπος να κανω οσο το δυνατον λιγοτερα και αυτα που εκανα να μην τα ξανακανω. Εδω κολλανε και αυτα που λεγαμε περι \'\'ανθρωπινης φυσης\'\' αν θυμασαι.