Originally Posted by
Sonia
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο διπολικός και το περιβάλλον του κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη θεραπεία και παρακολούθηση ώστε να αποκλειστούν ή μετριαστούν οι ακραίες διακυμάνσεις στην ψυχολογία του. Είναι άλλο πράγμα να έχεις διπολική διαταραχή και να είναι όσο το δυνατόν υπό έλεγχο, να αισθάνεσαι σχεδόν όπως ένας άνθρωπος χωρίς την διαταραχή, με τα πάνω του και τα κάτω του, αλλά σε γενικές γραμμές να έχεις σταθερότητα και φυσιολογικές σκέψεις κι αν δεις ότι πας να ξεφύγεις να το προλαβαίνεις και άλλο να έχεις το θέμα σχεδόν αρρύθμιστο και η ψυχολογία σου να κυμαίνεται συνεχώς σαν το εκκρεμές από το ένα άκρο στο άλλο.
Επειδή μένω επαρχία, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, πήγαν μια φορά σε γιατρό πριν 30 χρόνια, τους έγραψε ένα φάρμακο κι από τότε απλά ανανεώνουν την συνταγή και περιμένουν όλα να λυθούν ως δια μαγείας. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά.
Από την άλλη, έχω καλή μου φίλη από μορφωμένο περιβάλλον που ζει σε πόλη κοντά σε πολλές υποδομές και γιατρούς ψυχικής υγείας, που όταν εκδήλωσε κρίση μανίας καταλάβαν οι δικοί της ότι κάτι τρέχει, το κατάλαβε και η ίδια, το ψάξανε, άλλαξε 2-3 γιατρούς μέχρι να βρει τον ιδανικό για εκείνη, της πήρε περίπου ένα χρόνο να αποκτήσει μία σταθερότητα κι από τότε, κοντά 10 χρόνια μετά, δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ακραίο επεισόδιο. Ξέρει ότι μια ζωή θα πρέπει να παίρνει αγωγή, ξέρει ότι κάθε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει εξετάσεις, έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με την ψυχίατρο και αν αισθάνεται πεσμένη ή σε υπερένταση αμέσως θα απευθυνθεί σε εκείνη, κατά καιρούς αν αισθάνεται ότι αυτό θα την βοηθήσει πάει και σε ψυχαναλυτή και γενικά η κοπέλα έχει αποδεχτεί την κατάστασή της, κάνει ότι πρέπει για αυτό και έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Δουλεύει, κάνει σχέσεις, ζει μόνη της εδώ και δυο χρόνια απ΄όταν χώρισε από τον τελευταίο της σύντροφο, τώρα είναι στην αρχή μιάς άλλης σχέσης. Είναι ανεξάρτητη, λειτουργική και φυσιολογική. Έχει την στήριξη της οικογένειας και των φίλων της όπως κάθε άνθρωπος και δεν ομφαλοσκοπεί συνεχώς ή περιμένει να μένει με τους δικούς της και να της χαϊδεύουν οι τριγύρω τα αφτιά. Είμαι από τα ελάχιστα άτομα στις παρέες της που ξέρουν ότι έχει διπολική διαταραχή και κανείς δεν θα το υποψιαζόταν βλέποντάς την σήμερα.
Δεν λέω, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά πολλές φορές βάζει το περιβάλλον μία ταμπέλα "διπολικός" στον άλλο, την βάζει και ο ίδιος στον εαυτό του και κάπου επαναπαύεται κιόλας. "Έκανα την τάδε μλκια αλλά φταίει η διαταραχή", "δεν δουλεύω γιατί έχω διαταραχή", "κερατώνω την σχέση μου γιατί είμαι σε μανία, αλλά οκ, είμαι ειλικρινής και είμαι κι άρρωστος κι όλα μου συγχωρούνται", "κάποιο πρόσωπο ενδιαφέρεται για εμένα, αλλά εγώ είμαι όπως είμαι, δεν κάνω προσπάθεια να βελτιώσω τον εαυτό μου"...