Ναι Χατζης είναι:) Και μένα μου το θύμησες και έβαλα να τον ακούσω...
Boltseed, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για το NLP που λέτε μου φάνηκε κάτι μεταξύ αυτών των δύο που λέω παραπάνω. Μπορεί να κάνω και λάθος,αφού δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Printable View
Ναι Χατζης είναι:) Και μένα μου το θύμησες και έβαλα να τον ακούσω...
Boltseed, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για το NLP που λέτε μου φάνηκε κάτι μεταξύ αυτών των δύο που λέω παραπάνω. Μπορεί να κάνω και λάθος,αφού δεν ξέρω λεπτομέρειες.
ΜΠΡΑΒΟ!ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ!!!ΣΚΕΨΟΥ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ!!!ΑΣΕ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΑΝ ΝΑ ΤΙΘΑΣΕΥΕΙΣ ΟΣΑ,ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΣΚΛΑΒΩΣΑΝ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ...ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ Σ\'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...!!!
ΥΓ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΠΟΣΤ...ΚΑΛΩ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Χαρ χαρ , ευχαριστω.
(που να δεις τι αλλες πατεντες αλλαγης εντασης συναισθηματων υπαρχουν ή και που εχω διημιουργησει μόνος :P )
Γειά σας και από εμένα! Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα διότι είναισοβαρό και από οτι βλέπω αφορά αρκετό κόσμο. τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για το NLP. Είναι μια καλή συλλογή τεχνικών και πεποιθήσεων για να θεραπεύσει κανείς ήπια ψυχολογικά προβλήματα και γιατί όχι και να πετύχει στόχους στην καθημερινή του ζωή. ¨Ομως προσοχή! Μην ξεχνάτε οτι βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου είσαι οτι δηλώσεις!
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει \"εκπαιδευτής\" NLP στην Αθήνα, ονόματι Παυλίδης, αναφέρθηκε πιο πάνω από κάποιο φίλο. Πήγα σε μερικά σεμινάρια και έχω να σας πω τα εξής: Καταρχήν σε βρίζει όποτε γουστάρει στην ψύχρα, και δικαιολογείται οτι χρησιμοποιεί μια ειδική μέθοδο πουλέγεται provocative therapy (καλό!).
Δεύτερον, σε βάζει με το ζόρι να λες προσευχές, να πηγαίνεις στην εκκλησία, και σε βρίζει υστερικά αν δεν τα κάνεις αυτά.
Τρίτον, ΔΕΝ σου μαθαίνει NLP, και αντί για αυτό σου κάνει κατήχηση στην... Ορθοδοξία! Ναι, δεν κάνω πλάκα! Και πάνω που νομίζεις οτι είναι απλώς μία παρένθεση, αυτός συνεχίζει (ο τύπος είναι γραφικός αλλά τα φράγκα φράγκα τα ζητάει κανονικά). Όταν του ζητάς το λόγο σε βρίζει και σου λέει οτι έχεις ξεφύγει από το δρόμο του Θεού και ότι μακάρι να σε φωτίσει να ξαναβρεις το δρόμο του.
Είχε φτάσει στο σημείο να πει οτι καλό είναι να μην μάθουμε πολύ NLP για να μην καταλαβαίννουμε τα κόλπα που μας κάνει για να μας θεραπεύσει! Τότε γιατί πήγαμε εκεί; (και πληρώσαμε τόσα λεφτά;)
Με λίγα λόγια είναι μια σέχτα. Αποφύγετέ την (εκτός εάν κάνετε την κοινωνιολογική σας διατριβή στις ..σέχτες, οπότε θα την βρείτε πολύ διδακτική εμπειρία).
Δυστυχώς αυτά τα σεμινάρια είναι μεγάλη παγίδα.Ψυχίατροι οργανώνουν σεμινάρια με σκοπό το κέρδος απο τι άλλο;με κάτι βιβλία που πουλούν στην έξοδο και με το να χτυπιούνται και να λένε στον κοσμάκη πάρτε φάρμακαααααααααααααα.Και απο εκεί χρήματα βγάζουν ναι, αν είναι δυνατόν.Πόσοι είναι αυτοί οι ψυχίατροι που κάθονται να μιλήσουν με τον ασθενή πλην των τυπικών.Επειδή παρακολούθησα κι εγώ σεμινάριο \"γνωστού\"ψυχιάτρου και είπα ότι η δική του πάθηση είναι σοβαρότερη απο την δική μου.Σιγά μην τους έπιασε όλους ο πόνος να βοηθήσουν τον κοσμάκη.Ας ξεκινήσουν απο την ταρίφα στο ιατρείο που ξεπερνά τα 200 ευρώ και μετά να το παίξουν άνθρωποι.Οι σοβαροί επιστήμονες ασχολούνται με την ιατρική τους και δεν κάνουν σαν τις Κατίνες ούτε γίνονται τηλεοπτικοί μαϊντανοί με το να αραδιάζουν παπαρούπες.Οσο για τους πεφωτισμένους χρήζουν θεραπείας.
Δεν δούλεψε. Εκεί που λεέι να βλέπουμε την σκηνή σαν να ήμασταν στην απ εξω; ο \"τρίτος\" ευατός μου πηγε να τραβηξει τον πραγματικο εαυτο μου εξω από την παλιοκατασταση λολ και μαμηθηκε το συστημα.
Καλο ειναι το νλπ να το μαθαινεις μονος σου μεσα απο
-βιβλια,αρθρα,μελετη,blogs
-ειδικα φορουμς και συζητησεις με αλλους που το ψαχνουν επισης
-την ιδια σου την ζωη απο εφαρμογες του
.
Και επισης να μην του κολας την ταμπελα νλπ μονο, αλλα να το κανεις πιο ευρυ σαν \"αυτογνωσια\" καθως και να το κανεις κομματι του εαυτου σου.Το νλπ δεν ειναι τιποτα παραπανω περα απο μια μεθοδος που σου μετατρεπει σε κατανοητα σχηματα, ακατανοητες εννοιες , και ετσι σου επιτρεπει να ...παιξεις με αυτες...
.
Απατεωνες ναι, υπαρχουν εκει εξω, κακογραμμενα βιβλια πραγματικα δεκαδες, αλλα αν ψαξεις καλυτερα ολον αυτον τον τομεα τοτε θα δεις οτι ειναι απλα ενας θησαυρος...
Γνωμη μου ειναι αν θες να ψαξεις καλυτερα αυτον γενικα ολον τον κλαδο της αυτογνωσιας και αυτοπεποιθησης , να το κανεις με θεωρια-πραξη-θεωρια παλι-πραξη παλι ωστε να τα βλεπεις live τα αποτελεσματα και να μην πεσεις στην παγιδα του θεωρια-θεωρια-θεωρια-θεωρια ολη την ωρα.
Βασικά τι είναι ακριβώς το nlp;
Οι κομπογιαννίτες και οι αγύρτες πάντως ποτέ δε θα πάψουν να υπάρχουν,θέλει εγρήγορση και κεραίες διαρκώς τεντωμένες,ώστε να μην πατάνε πάνω σε ανάγκες μας οι εκμεταλλευτές του προσηλυτισμού στην εκάστοτε σωτηρία.Αμήν.:D:D
Το νλπ (νευρογλωσσικος προγραμματισμος) με απλα λογια ειναι μια ->προτεινομενη<- μεθοδος που σου παρεχει μια ->προτεινομενη μεταφραση<- του πως λειτουργει ο εγγεφαλος μας και πως αυτο επηρεαζει την ζωη μας.
Αν κατανοησεις το πως λειτουργει το nlp , τοτε κατα μια πολυ μεγαλη πιθανοτητα θα μπορεις να κατανοησεις επισης το γιατι σκεφτεσαι ετσι και οχι αλλιως ,το γιατι αντιδρας ετσι και οχι διαφορετικα, το γιατι εχεις τα συγκεκριμενα πιστευω στην ζωη, το γιατι εισαι down ωρες ωρες και οχι up , και γενικα αλλα πολλά τετοια \"γιατι\" , μονο που δεν μενει στην θεωρια, αλλα με διαφορα εργαλεια μπορεις να φυγεις απο το \"γιατι\" και να μεταπηδησεις στο \"πως να το αλλαξω αυτο\".
Ο νευρογλωσσικος προγραμματισμος συχνα συνανταται περιπου και με αλλες λεξεις στην καθημερινοτητα μας οπως , ψυχοθεραπεια, μαιευτικη μεθοδος, λογικη , εξυπνάδα, πρακτικότητα κτλ κτλ ,οποτε δεν ειναι κατι το τοσο καινουριο στις ζωες μας, αλλα ειναι καινουριο (απο το 70 και μετα τουλαχιστον) ως εννοια και ως \"αποθηκη δεδομενων\" για να ...παμε μπροστα. Ειναι μια μεθοδος που συν τις αλλοις κανει κατι που λιγες μεθοδοι κανουν... σε μαθαινει πως να μαθαινεις νεα πραγματα...
.
Το nlp μοιαζει απιστευτα πολυ με αυτο που λεμε \"απλη λογικη\" , αλλα ειναι μερικες φορες που δεν υπαρχει ουτε το \"απλη\" αλλα ουτε και το \"λογικη\" στις πραξεις μας.
Η πιο συχνη φραση του νλπ που ειναι και το κυριαρχο moto του ειναι το:
\"The map is not the territory\"
,που σου λεει οτι ο καθενας μας εχει απο εναν δικο του χαρτη και τον γεμιζει με το τοπιο που εξερευναει, και τελικα παρολο που το τοπιο ειναι \"ενα\" , οι χαρτες (οι διαφορετικες οπτικες γωνιες/αντιληψεις) ειναι κυριολεκτικα αναριθμητοι, οποτε στην ουσια δεν υπαρχει πιο σωστος πιο λαθος χαρτης, αλλα πιο αποτελεσματικος για το ατομο χάρτης, και ειναι αυτος ο χάρτης που θα ειναι και ο πιο εμπλουτισμενος με στοιχεία μέσα. Αλλο να δεις εναν χαρτη που θα σου εχει πανω ζωγραφισμενα με ενα μολυβακι ενα ποταμι, 1 μικρη πολη , και ενα δασακι, και αλλο να δεις τον ιδιο χαρτη με ενα ποταμι, με σπιτακια στις οχθες του, με καλλιεργειες πιο κατω,με μονοπατια, με εστιατορια, με μεγαλυτερη αναλυση την πολη,με περιγραφες κτλ κτλ.
.
Υπαρχουν αρκετα παρακλαδια του νλπ , μιας και αυτη η επιστημη ολο και εξελιζεται, και ειναι αρκετα ενδιαφεροντα ωστε να σε κανουν τουρμπο στο πως να μιλας, τοσο στον εαυτο σου , τοσο στους αλλους.
Ετσι με τα πολλα μπορουμε να φτασουμε στο συστημα που χτυπαει το προβλημα οχι στην διαδικασια του, αλλα στην ΔΟΜΗ του , και εκει πεφτει.
Ετσι πχ φρασεις οπως:
\"Αν θες ειρηνη τοτε να προετοιμαζεσαι για πολεμο , που ειναι ψωμοτυρι για να ελεγχονται οι μαζες απο μιλιταριστικες εξουσιες,
μπορουν να αντικρουστουν με:
- -Θετική πρόθεση:
\"Το ξέρω ότι η πρόθεση σου ειναι να προστατέψεις ανθρωπινες ζωες , αλλα με εναν πολεμο μπορει να βαζεις σε κινδυνο πολυ περισσοτερες
-Συνεπεια:
\"Δυστηχως, τετοια \"πιστευω\" σαν αυτο γινονται συχνα αυτοΕκπληρουμενες προφητειες επειδη ο κοσμος σταματαει να ψαχνει αλλες καλυτερες επιλογες
-Γενίκευση
\"Θες να πεις οτι το κακο(γενικευση απο τον πολεμο) ειναι παντα οι μοναδικος τροπος για να φτασουμε στο καλο(γενικευση απο την ειρηνη)?\"
-Αναλυση
\"Θες να πεις οτι ο φονος(αναλυση του πολεμου) ειναι παντα ο μονος τροπος για να φτασουμε στην ηρεμια και ευτυχια?(αναλυση της ειρηνης)
-Αναλογια
[i]\"Το να σκοτωνεις για την ειρηνη ειναι σαν να γ@μ*σαι για να παραμεινεις αγνή\" (χαχα σορυ :p) [i/]
-Αλλαγή μεγεθους πλαισιου
\"Αν ολοι σκεφτομασταν ετσι τοτε ποτε δεν θα σταματησουν οι πολεμοι στον κοσμο.Σε εναν τετοιο κοσμο γεματο πολεμους θα ηθελες να ζησουν τα παιδια σου?\"
-Διαφορετικο αποτελεσμα
\"Το ολο θεμα δεν ειναι μονο το πως θα φτασουμε στην ειρηνη, αλλα και με το τι κοστος θα γινει αυτο και αν αξιζει τελικο να πληρωσουμε το τιμημα\"
-Μοντελο του κοσμου
\"Ειναι αποδεδειγμενο πλεον απο την ιστορια και τους μελετητες της ,σε μια περιοδο 3000 χρονων ανθρωπινης ιστοριας, οτι ενας πολεμος παντα εφερνε την καταστροφη σε ολους οσους συμμετειχαν σε αυτον, ειτε νικουσαν ειτε εχαναν.\"
-Αντιπαραδειγμα
[i]\"Τοσο ο Γκάντι τοσο ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ χρησιμοποιησαν την σοφια τους και αλλους τροπους για να πολεμησουν για την ειρηνη χωρις οπλα και βια\"
-Ιεραρχια Κριτηριων
[i]\"Ισως να ειναι πιο σημαντικο αντι να βρουμε τροπους να πολεμησουμε για την ειρηνη, να βρουμε τροπους για το πως να σταματησουμε την βια και τον πολεμο\"
-Επικληση στο ιδιο το πιστευω
\"Αυτο το \"πιστευω\" ειναι σαν πολεμος εναντιων στην ειρηνη. Θα ηταν ενδιαφερον να ξεραμε τι θα γινοταν αμα εχανε αυτον τον πολεμο και αφανιζοταν..
.
.
Ε , για περισσοτερες πληροφοριες, google is your friend ;)
Από ότι διάβασα στο συγκεκριμένο θρεντ υποθέτω πως οι περισσότεροι στην ζωή μας πρόβαίνουμε σε nlp για να ανταπεξέλθουμε σε κάτι που ίσως είναι δύσκολο, ψυχοφθόρο, αγχωτικό. Οπότε σίγουρα πιστεύω είναι χρήσιμη μέθοδος
Αλλά στην κόντρα μεταξύ λογικής και συναισθήματος που υπάρχει πάνω κάτω σε ολους τους ανθρώπους, δε σημαίνει ότι ο νικητής πρέπει να είναι η λογική πάντα, αλοίμονο.
Η συναισθηματική λογική είναι πολύ σημαντική για την ισορροπία μας...Και δε θα πρέπει να την παραβλέπουμε...