Ξερω ακουγεται καπως αλλα ειναι καποια θεματα που δεν αισθανομαι ανετα να τα συζητησω ακομα και με το γιατρο μου. :( Καταβαλλω προσπαθεια να το αλλάξω αυτο αλλα ειναι δυσκολο να αλλαξω αντιλήψεις που εχουν παγιωθει μεσα μου.
Printable View
Ξερω ακουγεται καπως αλλα ειναι καποια θεματα που δεν αισθανομαι ανετα να τα συζητησω ακομα και με το γιατρο μου. :( Καταβαλλω προσπαθεια να το αλλάξω αυτο αλλα ειναι δυσκολο να αλλαξω αντιλήψεις που εχουν παγιωθει μεσα μου.
Επειδή εγώ είμαι οπαδός του ΛΕΩ, θα σου πρότεινα να μη κρατάς μυστικά τουλάχιστον απ το γιατρό σου....
Wiston_man χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να θέλω να παραστήσω τον ειδικό θα σου πω κάποια πράγματα που διάβασα κατά καιρούς επειδή ενδιέφεραν εμένα...
Όπως το περιγράφεις μου κάνει λίγο από ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις. Το λέω επειδή έχει συμβεί και σε μένα κατά περιόδους έντονου άγχους, δε σημαίνει ότι συμβαίνει αυτό σε σένα αλλά μόνο αν το συζητήσεις με το γιατρό σου μπορείς να έχεις μια εμπεριστατωμένη γνώμη.
ΑΝ είναι ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις,να ξέρεις ότι δεν έχεις να φοβάσαι από την άποψη ότι θα κάνεις σε κάποιον κακό αν κάποιες στιγμές σε ταλαιπωρούν τέτοιες σκέψεις. Ποτέ ένας που κάνει τέτοιες σκέψεις δεν πρόκειται να τις πραγματοποιήσει και με αυτή τη σκέψη πιστεύω φεύγει το μεγαλύτερο ποσοστό άγχους που προκαλούν αυτές. Με έκανες να θυμηθώ ότι στην έξαρση της αγοραφοβίας μου πριν κάποια χρόνια με είχαν επισκεφθεί τέτοιες σκέψεις και πραγματικά τις έβρισκα πολύ χειρότερες από την αγοραφοβία γιατί μοιάζαν με πραγματική τρέλα και ένιωθα ότι το μυαλό μου θα καεί από την υπερβολική σκέψη... Ο ιδεοψυχαναγκασμός ανήκει στις αγχωτικές διαταραχές, δηλαδή στην κατηγορία που ανήκουν και η διαταραχή πανικού και όλες οι φοβίες. Άρα το ίδιο αίτιο που προκαλεί τη διαταραχή πανικού σε έναν άνθρωπο προκαλεί και τις ΙΔΨ σκέψεις... Η ειδικός μου είπε κάτι πολύ σωστό. ΑΝ κουκουλώσουμε τις φοβίες με κάποιο τρόπο χωρίς να αντιμετωπιστεί το αίτιό τους οι φοβίες θα μετατραπούν σε κάτι άλλο...Και πραγματικά εκείνον το καιρό αντιμετώπιζα μόνη μου τις φοβίες χωρίς να δουλεύω με οτν εαυτό μου προσπαθώντας να με πείσω απλά να μη φοβάμαι χωρίς να σκεφτομαι το γιατί πάθαινα ότι πάθαινα. Έτσι, είχα έξαρση τέτοιων σκέψεων που μετά από βδομάδες εξαφανίζονταν γιατι μάλλον ξαναγυρνούσε το έντονο άγχος της αγοραφοβίας να τις υπερκαλύψει...
Γνώμη μου είναι να μιλήσεις οπωσδήποτε στο γιατρό σου. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει να είσαι 100% ειλικρινής. Αλλιώς σκέψου ότι είναι πεταμένα τα λεφτά σου. Σκέψου ότι δεν πρόκειται για κάποιο φίλο σου ώστε να ντραπείς για να θέλεις να του προκαλέσεις καλή εντύπωση και ότι θα σε παρεξηγήσει. Αν ο λόγος είναι ότι φοβάσαι ότι μπορεί να θέλει να σου δώσει κι άλλα φάρμακα πες του το. Πάντως πιστεύω ότι οι αγχώδεις διαταραχές μας δε μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά με χάπια...Χρειάζεται να δουλέψεις ΚΑΙ με τον εαυτό σου με ψυχοθεραπεία...Κάνεις ψυχοθεραπεία με το γιατρό σου;
Και η απάντηση στο ερώτημά σου με 100% ειλικρίνεια όσον αφορά από τη μεριά μου με αυτά που βίωσα προσωπικά, διάβασα για τις ΙΔΨ σκέψεις και κατάλαβα σύμφωνα με όσα λες είναι ότι ΟΧΙ, δεν είσαι παρανοϊκός αλλά ότι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να το λύσεις συζητώντας το με το γιατρό σου
Νομίζω ήταν η πιο εύστοχη ερώτηση.Quote:
Originally posted by MANTHES
ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΛΕΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
(Αν και διαφέρουμε πάααρα πολύ στον τρόπο που σκεφτόμαστε γενικά ΜΑΝΘΕΣ -άσχετο - ήταν (για μένα) η πιο εύστοχη παρατήρησή σου. Keep going έτσι )
ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ, ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ
Winston_man κι εμένα αυτά τα \"κολλήματα\" που λες μου μοιάζουν για ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις,όπως είπε και η anwnimi.Τουλάχιστον εμένα έτσι μου έχει πει ο γιατρός μου.Γιατί κάνω κι εγώ συνέχεια τέτοιες αρνητικές σκέψεις.Σαν εμμονές είναι.Μου κολλάει κάτι αρνητικό στο μυαλό και μπορεί να με βασανίζει για ώρες ή και μέρες και να μην μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου με τίποτα.Εμένα αυτές οι σκέψεις είναι πιο πολύ για θέματα υγείας,δηλαδή μου μπαίνει στο μυαλό ότι κάτι έχω κλπ.Αλλά και διάφορες άλλες σκέψεις αρνητικές έρχονται και δεν λένε να φύγουν.
Κι εγώ θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι του προβλήματός μου,με τις έμμονες ιδέες είναι το χειρότερο,πιο δύσκολο και από τους πανικούς και από όλα.Αλλωστε τις περισσότερες φορές οι πανικοί μου έρχονται εξαιτίας αυτών των σκέψεων.
Αφού κι εσύ πιστεύεις ότι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημά σου εννοείται ότι πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι.Αλλωστε αυτός τα ξέρει καλά όλα αυτά.Δεν υπάρχει περίπτωση να σε περάσει για τρελό.Ξέρεις πόσα τέτοια ακούνε αυτοί καθημερινά?Ενα σωρό.Εγώ ότι βλακεία μου έρχεται στο μυαλό του τη λέω.Μήπως το ένα,μήπως το άλλο.Γι\'αυτή τη δουλειά είναι ο γιατρός.Να ακούει αυτές τις σκέψεις μας και να μας καθοδηγεί ώστε να τις αλλάξουμε.
συμφωνω με τα παιδια winston μου.να το συζητησεις οπωσδηποτε με τον γιατρο σου.
εγω στην δικη μου της λεω τα παντα(ασχετο αν γιατρεια δεν βρισκω:P)
Εχεις σκεφτει να ασχοληθεις με κατι αλλο ; κατι που να σου αποσπάει την προσοχη; εγω το ρίχνω στη γυμναστικη ωοταν με πιανουν τετοιες σκέψεις και ανακουφιζομαι πολυ γρηγορα.
Ξεχνιεμαι και ηρεμω.
Επέλεξα να απομονώσω από το post της anwnimi τα παραπάνω, γιατί τα θεωρώ πολύ σωστά.Quote:
Originally posted by anwnimi
... Η ειδικός μου είπε κάτι πολύ σωστό. ΑΝ κουκουλώσουμε τις φοβίες με κάποιο τρόπο χωρίς να αντιμετωπιστεί το αίτιό τους οι φοβίες θα μετατραπούν σε κάτι άλλο...
Πάντως πιστεύω ότι οι αγχώδεις διαταραχές μας δε μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά με χάπια...Χρειάζεται να δουλέψεις ΚΑΙ με τον εαυτό σου με ψυχοθεραπεία...Κάνεις ψυχοθεραπεία με το γιατρό σου;
Οπότε, όχι δεν είσαι παρανοϊκός. :)
Εχχμ εγω καθε φορά που παίρνω το γιατρο μου τηλέφωνο η πηγαίνω εκεί εδω και χρόνια του ανακοινώνω :ΓιατΡΕεεε αρχίζω και χάνω το μυαλό μου! ή Εχω παρανοήσει τελείως!
Τόσα χρόνια που έχουν περάσει όποτε με πιάνει το αγχος παρότι το ξέρω οτι δεν τα χάνω, είναι η πρώτη σκέψη που μου περνά τελικά από το μυαλό αλλά απλά και μόνο η γνώση ότι σε λίγη ώρα ή ακομα και στη χειρότερη σε λιγες μέρες ανάλογα την ένταση τησ στρεσογόνου κατάστασης όλα θα ξαναγίνουν όπως πρίν αρχίζω και κάνω βαθιές αναπνοές ενεργοποιώντας το διάφραγμα και κάνω μια ασχολεία που είναι ικανή να απορροφήσει την προσοχή μου (εχω φτιάξει ενα σωρό pazzle 2000 κοματιων μεσα σε χρόνο dt )
\'Οσο για το είδος των σκέψεων καταστροφής κλπ στη περίπτωση μου επειδή έχω καταθλιψη γινονταν ιδιεταιρα εφιαλτικές αλλά γράφοντας σου τώρα όπου διανύω μια αρκετά ήρεμη και σχεδον ισορροπημένη περίοδο στη ζωή μου αυτο που μπορώ να πώ με σιγουριά είναι ότι όλα αυτά περνάνε ισώς να ξαναγυρίσουν βεβαία αλλά και πάλι θα περάσουν.
Στην περίπτωση μου βέβαια τεράστια αλλάγη είδα με την κατάλλη θεραπευτική αγωγη και δόση γτ \'εχω παιδευτεί απο μη κατάλληλες για εμένα αγωγές. Και η ψυχοθεραπεία είναι σημαντική απλά κατά την αποψή μου δεν είναι πρόσφορη τη στιγμη που είσαι απορροφημένος και αγχωμένος με αυτές τις σκέψεις γτ δεν σε αφήνουν να σκεφτείς με ηρεμία.
Πρωτα απο όλα μίλα στον γιατρό σου.
Επίσης μια καλή λύση για να ηρεμήσει το μυαλό ειναι:
1)Να ξαπλώσεις και να βάλεις τα πόδια στον τοίχο. Σχηματίζεις δηλαδη 90 μοιρών γωνία. Και μετα εστιάζεις στην αναπνοή σου. Αναπνέεις αργά. Αυτή η ασκηση αιματώνει καλύτερα τον εγκέφαλο και θες δεν θες σε χαλαρώνει οτι και να σκεφτεσαι εκείνη την στιγμή.
2)κανε καποιο παζλ 60-100 κοματια ξανα και ξανα.
3)Εκεινη την στιγμή πες στον εαυτό σου δυνατά \" ΣΙΩΠΗ\" (νιώσει οτι εισαι απο εξω σαν παρατηρητής των σκεψεων αυτών και του επιβάλλεσαι).
4) ή πες την φράση πολλές φορές:
α)Παρόλο που κανω για πολλές ώρες αρνητικές σκεψεις και φοβάμαι οτι τρελαίνομαι,οτι ειμαι παρανοικός, ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ.
β)ΘΕΛΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΑΙ ΑΞΙΖΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ/ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΩ απο τις σκεψεις αυτες.
Η δυο αυτες φρασεις ετσι πως τελειώνει η μια και αρχίζει η αλλη δημιουργουν στο μυαλό πολικότητα με αποτελεσμα να χαλαρώνει. Αν τις πεις και χτυπάς απαλά με τα δαχτυλά(δειχτη - μέσαιο)κάτω απο την μύτη σου τοτε ενεργοποιείτε απο το σημειο αυτό η πολικότητα αυτή μεσα απο το ενεργειακό σου κέντρο.
Απλα δοκίμασε τα...
Κατά πρώτον μη δίνεις σημασία σε μερικά ατίστοιχα \"χαρούμενα\" τεστ........Αν πραγματικά το γεγονός σε απασχολεί καλό είναι να ρωτήσεις τον θεραπευτή σου......Σου εύχομαι τα καλύτερα...Quote:
Originally posted by Winston_man
Να πω και κατι αλλο που είναι για γέλια και για κλάματα συναμα. Σε θεμα που ειχε ανοιχτει πριν καιρο. Ποιος διασημος ηγέτης θα μπορουσατε να ησασταν, απαντησα στις ερωτησεις (και απαντησα θετικα και σε ερωτησεις σχετικα με αυτη τη διαταραχη και μου εβγαλε:
http://images.similarminds.com/leader/6.jpg
για γελια ή για κλάματα???
Προσωπικότητα είχε αλλά τι προσωπικότητα;Quote:
Originally posted by MANTHES
ΠΑΝΤΩΣ Ο ΤΡΕΛΟΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΚΡΥΦΟΛΟΥΓΚΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΤΟΥ :D
Λίγο παραλήρημα μεγαλείου,λίγο ναρκισσισμό και βάλε να\'χουμε......Το μεγαλείο του τι μπορεί ένας διαταραγμένος να κάνει...
Κρυφολούγκρα ε;;Το μελανό του σημείο για το οποίο και σκότωσε σημαντικό αριθμό ανθρώπων του περίγυρού του ήταν η ομοφυλοφιλία.....Πηγές λένε ότι είχε μεγαλώσει σε ομοφυλοφιλικό περιβάλλον και πως ο ίδιος είχε ομοφυλόφιλες εμπειρίες.......
Yassu Winston_man,
ta simptomata pou grafis den ehoun kamia shesi me parania. Endehomenos na ine kapia diatarahi pou sta aglika leyete obsession-compulsion (as me voithisi kapios elinas idikos sti metafrasi parakalo). Obsession ine otan ehis emones idees. Compulsion ine otan niothis tin akatanikiti elxi na epanalavis mia kinisi gnorintas oti den iparhi logos. Bori na ta ehis ke ta dio i ena apo ta dio. Oli mas to ehoume se mikro i megalo vathmo. Diatarahi leyete (to lei ke i lexi) otan sou dimiouryi provlima.
Fisika diagnosi den boro ke oute thelo na kano, dioti de gnorizo to istoriko sou. Vasizome stis pente grames me ta simptomata pou egrapses. O protos anthropos pou tha simvoulevese ine o idikos pou episkeftese. Alithia, kanis psihotherapia i vasizese mono sta farmaka?