Quote:
Originally posted by ledzep
Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα,εφόσον είμαι ολόφρεσκο μέλος...μόλις ολοκλήρωσα την εγγραφή μου.
Λοιπόν,θα πω πρώτα δύο σύντομες κουβέντες για την περίπτωση μου, πριν θέσω το ερώτημα.
Είμαι 24 χρονών και η ιστορία αρχίζει από το σχολείο,όπου μια μέρα μου ζήτησε η καθηγήτρια να κάνω εγώ την καθιερωμένη και πολύ συνηθισμένη ανάγνωση. Ξεκίνησα να διαβάζω λοιπόν έτσι γρήγορα και βιαστικά όπως πάντα,όμως στην πρώτη παράγραφο είχα ταχυκαρδία! Για πρώτη φορά στη ζωή μου. Σταμάτησα λοιπόν και της είπα οτι δε μπορώ να συνεχίσω.Να μην πολυλογώ εκείνη η σχολική χρονία ήτανε για μένα ένας εφιάλτης. Κάθε πρωί πάθαινα ταχυκαρδία στην ιδέα μήπως μου αναθέσουν ξανά ανάγνωση. Ευτυχώς αυτό δε συνέβει ξανά. (Ηταν τρίτη λυκείου).
Πέρασα φοιτητής...παράδεισος για μένα εφόσον δεν έχει να κάνεις ανάγνωση κλπ. Ωσπου στα 22 έπαθα την πρώτη κρίση πανικού. Για 1-2 εβδομάδες είχα πρόβλημα εφόσον έπαθα ξανά και ξανά....Αλλά σε μια κρίση είπα: Δεν πάει άλλο. Εδώ μέσα στο πλήθος,ας λιποθυμήσω και ας γίνω \"ρόμπα\" δε με νοιάζει. Ας ξεφτιλιστώ. Ωσπου ξαφνικά άρχισε να υποχωρεί το μούδιασμα.Η ζαλάδα άρχισε να φεύγει.. και η καρδία άρχισε να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Για 1-2 μήνες λοιπόν όποτε πήγαινε να με πιάσει κρίση πανικού αυτό σκεφτόμουν και επανερχόμουν.Απο τότε πάνε 2 χρόνια χωρίς καμία κρίση.
Όμως τώρα πιά έχω άλλο πρόβλημα. Αν συναντήσω άτομο που έχω καιρό να δώ ή αν πρέπει να επικοινωνήσω απο το τηλέφωνο ή οτι εχει σχέσει με το μιλήσω με κάποιον που είναι περα απο τον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, Μεσα σε 1 λεπτό έχω ανεβάσει σφυγμούς και δε μπορώ να αρθρώσω λέξη.Οπότε αν μιλάω στο τηλέφωνο πρέπει επειγόντως να το κλείσω, αν μου τύχει έξω κάηκα. Θα απορεί ο άλλος τι έπαθε ο ψυχάκιας και δε μπορεί να πάρει ανάσα.
Μέχρι τώρα δεν έχω πάει σε κάποιο γιατρό γιατι προσπαθώ να το αντιμετωπίσω χωρίς φάρμακα,αλλά η θέση μου δυσκολεύει...και είναι πολυ δύσκολη αυτή τη στιγμή.Εφόσον για καιρό αποφεύγω απρόβλεπτες κοινωνικές συναναστροφές.
Σκέφτομαι λοιπόν οι λύσεις ειναι ΔΥΟ:
1) Πάω και εγώ σε ψυχίατρο όπως οι περισσότεροι αν όχι όλοι απο εσάς που έχετε το ίδιο πρόβλημα και ξέρετε καλά πόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται το θέμα μέσω των φαρμάκων που ουσιαστικά \"μπαλώνουν\" το πρόβλημα....
2) Απορώ πραγματικά και θέλω να μάθω: Έχει δοκιμάσει κανείς απο εσάς να ρίξει τον εγωισμό του και να πεί: \" Οκ δεν πειράζει. Ας με δούνε έτσι να τρέμω , να μη μπορώ να μιλήσω ...Ας με δούνε φοβισμένο και \"αδύναμο\". Και να παραδεχτεί σε όποια θέση και να είναι όταν του συμβεί αυτό, να αποδεχτεί κ να δείξει την αδυναμία αυτή.
Σκέφτομαι ....Μήπως τελικά αυτό το μονοπάτι (ναι μεν δύσκολο, πολυ δυσκολο) ειναι και το μοναδικό που θα μας θεραπεύσει ουσιαστικά ?
Γιατί νομίζω οτι τελικά πάσχουμε από την ιδέα του \"Πρέπει να δείξω δυνατός. Πρέπει να προστατεύσω το όνομα μου και τη φήμη μου στους γυρώ μου\" ...πρεπει πρεπει ΠΡΕΠΕΙ!
Δε ξέρω παιδία, και εγώ που το λέω αυτό δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω πράξη ,αλλα.......Το έχει δοκιμάσει κανείς σας ? Το να μιλήσει ανοιχτά. Να βγάλει έξω τον αληθινό του εαυτό κι ας γίνει \"ρομπα\" .
Σόρυ που έγραψα τόσα πολλά...προσπάθησα να ειμαι και σύντομος :Ρ
Καλώς ήρθες κατ αρχάς στην παρέα μας φίλε μου......Η φοβία σου αυτή μοιάζει λιγότερο με κοινωνική φοβία και περισσότερο με ερυθροφοβία (φόβος μην δούνε οι άλλοι να κοκκινίζω απ το άγχος κλπ).Αυτές οι προσπάθειες που έκανες απο μόνος σου να εκτεθείς στο φοβογόνο αντικείμενο μοιάζουν πολύ με την αντιμετώπιση της φοβείας απ τους θιασώτες της συμπεριφορικής θεραπείας όπου είτε σταδιακά εκθέτουν κάποιον σε αντικείμενα συγγενικά προς την φοβία του είτε απότομα....Σε γενικές γραμμές οι προσπάθειες αυτές φέρνουν καλά αποτελέσματα....