Η δίαιτα ʼτκινς δεν αποκλείει τους υδατάνθρακες. Σε αυτήν τη δίαιτα τρώμε καθημερινά μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Και τα φρούτα επιτρέπονται και τα λαχανικά, απλά πρέπει να γνωρίζουμε την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.
Για παράδειγμα, άμα θέλω να φάω φρούτο θα το φάω αλλά θα προτιμήσω για παράδειγμα ένα ροδάκινο που έχει περίπου 7 υδατάνθρακες και όχι μία μπανάνα που έχει 26. Και το γιαούρτι επιτρέπεται βέβαια σε λογικές ποσότητες και επίσης όλα τα κίτρινα τυριά (που έχουν και πολύ ασβέστιο) επιτρέπονται σε απεριόριστες ποσότητες. Όσο για το γάλα πράγματι επιτρέπεται σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά δεν είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Σαφώς η διατροφική του αξία είναι μεγάλη αλλά μετά την εφηβεία (για να μην πω μετά την ηλικία των 3 ετών) δεν μας είναι απαραίτητο. Η όλη ιδέα περί της αναγκαιότητας του γάλατος δημιουργήθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες από αμερικάνικες γαλακτοβιομηχανίες. Το ότι σταματάμε να βυζαίνουμε στην ηλικία των 3 ετών κάτι σημαίνει...
Πραγματικά δεν χρειάζεται ο οργανισμός μας πολλούς υδατάνθρακες καθώς η μόνη χρησιμότητά τους στον οργανισμό είναι η παραγωγή ενέργειας. Και για μένα που έχω ήδη πολλή αποθηκευμένη ενέργεια στον οργανισμό μου (λίπος) οι πολλοί υδατάνθρακες μου είναι άχρηστοι. Βασικά σε αυτή τη δίαιτα επειδή στερείς τον οργανισμό από το καύσιμό του, τους υδατάνθρακες, για να πάρει ενέργεια στρέφεται στην ήδη αποθηκευμένη και διασπά το λίπος. Αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού. Και ενώ σε άλλες δίαιτες η απώλεια είναι και λίπος αλλά και μυϊκός ιστός, στην δίαιτα ʼτκινς, επειδή ακριβώς λαμβάνεις από τη διατροφή σου πολλές πρωτείνες δεν έχεις απώλεια μυϊκού ιστού και το μεγαλύτερο ποσοστό της απώλειας είναι καθαρό λίπος.
Όσο για τα παιδιά... τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια εξ αιτίας του ότι αναπτύσσεται ο οργανισμός τους. Επίσης δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν αποθήκες λίπους (συσσωρευμένης ενέργειας). Συνεπώς για την κάλυψη αυτών των αναγκών είναι απαραίτητοι οι υδατάνθρακες που δίνουν άμεσα και μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Αν κάνω κάποια στιγμή παιδιά θα τους δίνω τρόφιμα που περιέχουν καλούς υδατάνθρακες (όχι κατεργασμένους) και από τη εφηβεία θα τους προτείνω τη διατροφή του ʼτκινς.
Είναι αλήθεια ότι για ορισμένους ανθρώπους έχει αρνητικά αποτελέσματα η δίαιτα αυτή, όπως είναι οι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια. Όμως έχει πολύ θετικά αποτελέσματα (και μάλιστα την προτείνουν οι γιατροί) σε ανθρώπους που έχουν αυξημένο ζάχαρο (γιατί με αυτή τη δίαιτα ρυθμίζεται η ινσουλίνη στο αίμα) και σε ανθρώπους που είναι επιληπτικοί (αυτό το ήξεραν οι επιστήμονες από το 1800, όπου παρατήρησαν μεγάλη μείωση των κρίσεων επιληψίας σε επιληπτικούς που η διατροφή τους ήταν φτωχή σε υδατάνθρακες).
Επίσης θετικά αποτελέσματα έχει στους χιλιάδες ανθρώπους που την έχουν ακολουθήσει από τη δεκαετία του 70 που ο ʼτκινς την γνωστοποίησε στον κόσμο.