Originally posted by Ανδρέας Ζ.
Quote:
Originally posted by polinaki1983
Ανδρέας Ζ. έχω μια απορία. αν κανουμε αυτό που λες, δηλαδή έλλειμα θερμίδων ώστε να κινητοποιηθεί ενέργεια από το λίπος, και δεν λέω για μένα που είμαι στα 125 κιλά, λέω για κάπιον που είναι σε πιο φυσιολογικά κιλά πχ 5-10 κιλά παραπάνω από το επιθυμιτό, τότε δεν χάνουμε και μυηκή μάζα μαζί με τα κιλά? Επιδή όλη μέρα αυτό μας κοπανάνε. να γυμναζόμαστε για να μην χάνουμε μύηκή μάζα, αλλά μόνο λίπος, και αυτό που λες εσύ νομίζω αντιφάσκει λίγο σε αυτό που όλοι μας λένε..... Σε παρακαλώ διευκρίνισέ μας το αυτό για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις
Αυτό είναι το κακό με τις μαζικές οδηγίες - σε μερικούς κάνουν καλό και άλλους τους αποπροσανατολίζουν. Είναι πολύ σημαντικό το πλαίσιο στο οποίο δίνεται μία οδηγία.
Για κάποιον που είναι 5-10 κιλά πάνω από το επιθυμητό βάρος θα χαθεί μυική μάζα αν δεν γυμναστεί - και σωστά δίνεται η οδηγία να γυμνάζονται αυτές οι περιπτώσεις.
Αλλά για κάποιον που έχει πολύ παραπάνω βάρος είναι διαφορετικά. Καταρχήν
οι περισσότεροι παχύσαρκοι έχουν αρκετή μυική μάζα σε σχέση με ένα μη παχύσαρκο, αφού οι μυς τους σηκώνουν και κουβαλούν ένα τελείως διαφορετικό φορτίο. ʼρα και να θυσιαστούν λίγοι μυς από την δίαιτα δεν είναι κάτι το τόσο τρομερό όπως παρουσιάζεται σε αυτήν την περίπτωση. Χώρια που
ένας παχύσαρκος που γυμνάζεται είναι δύσκολο να καταλάβει ότι δεν πρέπει να κοιτά πολύ την ζυγαριά - γιατί παράλληλα με την δίαιτα μπορεί να βάζει και λίγους μυς, η ζυγαριά δεν θα αλλάζει όσο περιμένει.Και , σε ρεαλιστικές καταστάσεις , καλώς ή κακώς, υπάρχει μία αγωνία να πέσει η ζυγαριά , ειδικά στην αρχή, παίρνει θάρρος πολύ έτσι ο παχύσαρκος. Επίσης πολλοί παχύσαρκοι έχουν πόνους σε γόνατα , μέση ή αλλού , να αρχίσουν την γυμναστική ίσως δεν είναι πάντα καλή ιδέα.Ένα άλλο λάθος είναι ότι πολλοί παχύσαρκοι δεν αρχίζουν καν δίαιτα γιατί δεν έχουν χρόνο ή/και όρεξη για γυμναστική , ακριβώς γιατί νομίζουν ότι μόνο έτσι γίνεται να χάσουν βάρος.Ενώ θα μπορούσαν να κάνουν ένα συμβιβασμό και τουλάχιστον να μην τρώνε βαριά , από το τίποτα είναι πολύ προτιμότερο και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικούς δείκτες της υγείας τους αλλά και την ποιότητα ζωής τους.