Quote:
Originally posted by mariao
Κοιτα πιστεύω οτι το θέμα είναι πολυσύνθετο.
Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση ουτε να είμαι απολυτη, και μιλάω βασικά από προσωπική εμπειρία.
Η διαδικασία του ψυχαναλυτη είναι πολύ περίεργη υπόθεση.
Το μεγαλύτερο όφελος που έχω αποκομίσει από τη διαδικασία μπορεί να ακουστει πολύ απλό και ασύμαντο αλλά εμένα μου άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης μου.
Απλά αρχισα να καταλαβαίνω τι κρύβεται πίσω από τις πράξεις μου και από τις λέξεις που χρησιμοποιούσα για να εκφραστώ.
Μ αυτόν τον τρόπο ανακάλυψα σταδιακά ποια ήταν τα θέματα που με "κολουσαν" στη ζωή μου.
Κάποια από αυτά ήταν τόσο βαθια θαμμένα, ωστε για να αποφυγω να τα επεξεργαστώ και να τα επιλύσω, ήμουν διατεθιμένη να βάζω άλλα μπροστά, ακόμα και να δημιουργώ προβλήματα στον εαυτό μου, μονο και μόνο για να αποφύγω να αναλύσω αυτά που πονάνε πραγματικά.
Γιαυτό πλέον πιστεύω οτι πισω από ένα συμπτωμα όπως είναι το πάχος, ή η βουλιμία ή οι κρίσεις πανικού και ότι άλλο μας δημιουργεί πρόβλημα, κρυβονται θέματα τα οποία δεν ειμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε χωρις τη βοήθεια ενός τρίτου "αντικειμενικού" και εκπαιδευμένου παρατηρητή.
Ουτε οι φίλοι μας ουτε ακόμα περισσότερο η οικογένεια μας μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
Δεν με συμβούλεψε κανένας ψυχολόγος τόσα χρόνια λέγοντας μου τι να κάνω...μου έδειξαν αυτό που δεν ήμουν σε θέση να δω και μετα με εμψύχωσαν δειχνοντας μου οτι μπορώ να τα καταφέρω να το υπερνικήσω. Και μη νομίζεις οτι μου επειδή μου το έδειξαν το αντιλείφτικα κιολας απευθείας...παίρνει χρόνο.
Κυρίως όμως μου έμαθαν πως λειτουργει ο μηχανισμός αναγνωρισης της πραγματικότητας και με έμαθαν να επικεντρώνομαι στα θετικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μου και όχι στα αρνητικά οπότε αυξηθηκε και η αυτοπεποίθηση μου.
Οχι οτι τα καταφέρνω πάντα, αλλά και να μην τα καταφέρω σήμερα δεν είναι και τοσο τραγικό.
Και αυριο μέρα είναι...και ειναι όλη δική μου.:grin:
πιό χαλαρά δηλαδή...και το άλλο, δεν επιτρέπω σε κανένα πλέον να επιρρεάσει τη διάθεσή μου κρίνοντας με και υποτιμώντας με.
Για την ακρίβεια σπάνια πλέον συμβαίνει αλλά με κάνει να γελάω.
εδω και ποσο καιρο αισθανεσαι οτι εχεις αυτη τη διαφορετικη αντιμετωπιση ?