Quote:
Originally posted by lessing
Eλπιζω Space να μη σε στενοχωρησαμε...
Γιατι να με στεναχωρησατε? Τις σκεψεις σας ζητησα πανω στο θεμα.. Οταν πληροφορηθηκα για το συγκεκριμενο κειμενο εψαξα και το βρηκα.. και στο μυαλο μου ετρεξαν παρα πολλα πραγματα που εχουν να κανουν και με προσωπικα βιωματα αλλα και με κοινωνιολογικες και ψυχολογικες αποψεις.. Η προσωπικη μου αποψη εχει ως εξης..Σιγουρα βρισκω παρα πολλες αναλογιες σε αυτο που περιγραφεται και στο πως θεωρω εγω μια διαταραγμενη σχεση με την τροφη..Πολλες φορες εχω σχεδον φτασει να παρομοιασω αυτο που πολλοι αποκαλουν "φωνη του συμπτωματος" με αντιστοιχη καταληψια..Βεβαια παντα τηρουμενων των αναλογιων..Δεν πιστευω οτι η φωνη του συμπτωματος ειναι κατι εξω απο εμας ή μη-μερος μας. Σκεπτομενος ομως οτι η σημερινη κοινωνια δεν ειναι τοσο θρησκοληπτη ή θρησκευουμενη κατα πολλους, σκεφτηκα την προελευση της και για ποσο διαστημα του ιστορικου συνεχους ηταν μια κοινωνια που ακουμπουσε σε μεγαλο βαθμο και πανω στην Εκκλησια και τα διδαγματα της. Θεωρω οτι μια κουλτουρα δαιμονοποιησης (αποδιδοντας την ευθυνη των πραγματων σε κατι εξω απο εμας εν προκειμενω μεταφυσικο), ενοχοποιησης του σωματος και των βασικων λειτουργιων του ποσο τελικα μεγαλο ρολο επαιξε στις αντιληψεις της σημερινης κοινωνιας..ακομα και σε εκεινους τους υπερμαχους του Νιτσε..Γιατι αν το καλοσκεφτουμε, και η δικη μας διατροφικη συμπεριφορα ειναι και αποτελεσμα του τροπου που γαλουχηθηκαμε εμεις απο τους γονεις μας και εκεινοι απο τους δικους τους, κ.ο.κ... Ισως φτασουμε λοιπον σε εκεινες ακριβως τις αποψεις που σημερα μου προκαλουν τεραστια εκπληξη. Επισης μην ξεχναμε οτι οπως και η νηστεια, το συγκεκριμενο διδαγμα εκανε καποτε τη ζωη φτωχων ανθρωπων (νομιζω οτι ηταν και το μεγαλυτερο ποσοστο), που και να ηθελαν να ειναι λαιμαργοι δεν μπορουσαν, πιο ανεκτη. Ειναι ευκολοτερο να αποδοθει η δυνατοτητα ή μη- καποιου να αγορασει "αρτησιμα" φαγητα στη νηστεια -ενα πνευματικο νοημα, παρα να δεχθει καποιος οτι ειναι φτωχος και δεν εχει να αγορασει κρεας.