Originally posted by konina
Quote:
Originally posted by nocontrolfreak
Βασικά δεν είχα ακούσει κάτι για αυτό το πρότυπο. Από ότι είδα λιγάκι, αν αφορά την κατανάλωση τριών πραγμάτων στα 3 κύρια γεύματα και 2 πραγμάτων στα ενδιάμεσα γεύματα, τότε είναι πολύ καλό!!! Ειδικά αν η κάθε τριάδα αποτελείται από 1. φρούτο ή λαχανικό, 2. ομάδα πρωτεΐνης (γαλακτοκομικό, αυγό ή κρέας), 3. ομάδα αμύλου (δημητριακά, πατάτα, κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, και για να μην στα πολυλογώ, ο οργανισμός παίρνει ό,τι χρειάζεται για να παράγει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της σεροτονίνης (η ουσία που μας κάνει να χαιρόμαστε!!!!)
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, είναι σούπερ πρότυπο διατροφής!
Αν δεν κατάλαβα καλά, μπορείς να μου πεις δύο λόγια γι αυτήν και θα σου απαντήσω!
Κορίτσια καλημέρα.... ξέρω ξέρω έχω να μπω καιρό και πετάγομαι σαν την .... !!! αλλά σε αυτό μπορώ να βοηθήσω. Παρακολούθησα πρόσφατα ένα επαγγελματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών και μιολησαμε διεξοδικα για την διατροφη αυτή.
Όπως είπε και η Έρρικα οι 3αδες βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία καταναλώνεται μέσα σε 6 ώρες, γι'αυτό πρέπει Πρ-Μεσ-Βρ να είναι 3αδα. Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει την οποία καταναλώνει κάθε 4 ώρες οπότε για να μην έχεις "πεινασμένο" εγκέφαλο πρέπει ανα 3ωρο να τρως κάτι Φυσικό (που θα προκαλέσει απότομη αύξηση της γλυκόζης) συνδυασμένο με κάτι Αμυλούχο ή κατι Ζωικό (που θα δώσει διάρκεια στην αίσθηση κορεσμού-αν θυμαμαι καλά-. οπότε όλα τα ενδιάμεσα είνια 2άδες.
ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1) μιλώντας λίγο υπερβολικά θα έλεγα ότι είναι σαν φυσικο αντικαταθλιπτικό
2) μειώνεται η τάση για συναισθηματική υπερφαγία (η οποία όμως θα πρέρπει να αντιμετωπιστεί εν γένει - ε'ιτε από εμάς είτε με τη βοηθεια κάποιου ψυχολογου-
3) ακριβως επειδη ο οργανισμος νιώθει πλήρης, δεν νιώθει ότι στερειται και δεν νιωθει ότι πρέπει να αποθηκευσει λιπος για τις δυσκολες εποχες που επονται, ενεργοποιειται ο μεταβολισμος και καιει περισσοτερο
4) επειδη ο οργανισμός "μαθαινει" ότι σε 3 ώρες θα του ξαναδωσεις φαγητο, αρκειται σε λιγοτερο φαγητο (δηλ. νιωθεις κορεσμο πιο γρηγορα)
5) είναι η ιδανικη διατροφη γενικοτερα , αλλά ειδικα στα υπερφαγικα κανει θαυματα!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
1) πρέπει όπωσδηποτε να τρως το πολύ ανα 3ωρο! ακόμα κι αν πρόκειται να φας το μεσημεριανό πχ σε 3,5 ώρε πρέπει στο 3ωρο να φας 2αδα κι ας φας σε μιση ώρα μετα το μεσημεριανο
2) ο διαιτολόγος που συνέγραψε τη δίαιτα αυτή απαγορεύει την καταμέτρηση θερμίδων!!!!!θεωρεί ότι τα σωστά γεύματα θα ενεργοποιήσουν τον οργανισμό και θα δουμε σταδιακά απώλεια...
3) πεταμε τις ζυγαριες!!έχουμε σαν μετρο συγκρισης τα ρουχα κ τις μεζουρες
ΚΑΤΑ- από προσωπικη μου απόψη υστερα απο εφαρμογη
1) μου ήταν δυσκολο να τηρω ταυτοχρονα 3αδες και 2αδες και να μένω εντός θερμιδικών ορίων (πχ 1200) με το ζόρι είχα προσαρμοστει στις 1300+ , καθώς δεν μπορώ να ξεχάσω παλιές συνήθειες και μετράω ακόμα θερμίδες.
2) δεν θυμομουν πάντα ή δεν ήταν εφικτό πάντα να τρώω εντός 3ωρου
3) θέλει υπομονή γιατί αρχικά σταματάς τα υπερφαγικά και μετά βλέπεις απώλεια (ενώ εγώ ανεβαίνω κάθε μέρα στη ζυγαριά)
4) μπορεις πανευκολα να την πατησεις και να τρως "κακες" τροφες απλά και μόνο επειδή τηρειται η τριάδα ή η διαδα!!! πχ μπύρα με λουκανικάκι και αγγουράκι (οκ ως συντηρηση, άπαπα αν θες να χάσεις βάρος) ή για απόγευμα μήλο με 1 μπισκοτάκι νταιτζέστιβ (οκ ως λογική αλλά αν παίρνεις μόνο από το απογευματινό 250 θερμίδες την έβαψες). Εγώ πχ έπαιρνα πολλούς επεξεργασμένους υδατανθρακες ήρεμη ότι τηρώ 3αδες και 2αδες... ΣΥΝΕΠΩΣ ακόμα και εδώ χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα
Νομίζω ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της διατροφής αυτής είναι η μείωση και ο έλεγχος των υπερφαγικιών... δηλαδη σε περίπτωση βουλιμίας ή αδηφαγικής διαταραχης νομίζω ότι είναι ΤΟΠ!!! τώρα αν καταφέρουμε να ελεγξουμε τα υπερφαγικα, τα βουλιμικά (αν γίνονται) και να σταματησουμε την προσληψη βαρους (που νομιζω ότι είναι ο πρωτος στοχος) τότε ακόμα κι εγώ το ψάχνω πώς ακριβώς θα υπάρχει μια σταθερη απώλεια....
ελπίζω να βοήθησα... Έρικα συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου και για το θάρρος σου να μιλήσεις ανοιχτά...