Originally posted by anwnimi
Quote:
Originally posted by PETRAN
\'Ερευνες έχουν δήξει ότι απαλλάσει από τα συμπτώματα για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Την θεραπεία δεν την προτείνω εγώ, αλλά η επίσημη ψυχοπαθολογική βιβλιογραφία σαν την ισχυρότερη αντιμετώπιση.
Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο απο την ψυχοφαρμακολογική που σταματάει τα συμπτώματα μόνο κατα την διάρκεια λήψης του φαρμάκου η απο την ψυχοδυναμική που δεν έχει καμία απόδειξη ότι σταματάει τα συμπτώματα.
Να προσθέσω ότι μαθαίνοντας πράγματα για τον εαυτό μας δεν πολυ-βοηθάει στην αντιμετώπιση του πανικού. Ποιο καλά είναι να επικεντρωθεί ο θεραπευτής στον πανικό τον ίδιο όπως και στις συγκεκριμένες σκέψεις που τον πυροδοτούνε. Μαθαίνοντας πράγματα για τον εαυτό μας μπορέι να σχετίζεται με τις σκέψεις του πανικού αλλα δεν είναι το ίδιο.
Μου κάνει εντύπωση πάντος που είχες μήνει χωρίς την διαταραχή για χρόνια (?) και ξαφνικά γύρισε. Εννοείς ότι αυτά τα χρόνια δεν είχες κρίσεις πανικού λόγο των φαρμάκων η τα είχες καταφέρει μόνη σου? Αν τα είχες καταφέρει μόνη σου δεν θυμάσαι τον τρόπο που το είχες κάνει?
Κι εγώ ως πασχουσα έχω διαβάσει ότι αυτή η θεραπεία ενδείκνυται. Σίγουρα δεν αμφισβητώ τα επιχειρήματά σου μιας και είσαι ειδικός. Το θέμα είναι ότι και εσείς οι ειδικοί μεταξύ σας διαφωνείτε δηλαδή έχω διαβάσει περι της μη μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας της συμπεριφορικής γιαί χτυπάει το σύμπτωμα και όχι τη ρίζα. Σίγουρα και η εξάλειψη του συμπτώματος είναι πολύ βασική μιας και στους πανικούς ο φόβος του πανικού επανατροφοδοτεί τη διαταραχή. Όμως, ακόμα κι αν εξαλειφθεί, τα αίτια δεν παραμένουν;
Πχ. να σου πω για μένα. Χωρίς να είχα γνώση από γνωστικές-συμπεριφορικές μεθόδους έκανα ότι μου έλεγε το ένστικτο: κόντρα στοπυς πανικούς και στο φόβο μου αλλιώς θα μείνω για παντα μέσα. Και παθαινα συνεχως και είχα φτάσει να κάνω και πολλες αυτοκτονικές σκέψεις. Αλλά προσπαθούσα και είδα ότι κάτι γίνεται με τον καιρό. Έφτασα να ταξιδέψω και με πλοίο για αρκετές ώρες και έφτασα να μην έχω πανικό για χρόνια (πάντα είχα μια ανησυχία σε ταξίδι με πλοίο αλλά πανικό όχι). Μέχρι που ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μου και εκεί με ξαναχτύπησε...Μόνο που τώρα νιώθω πιο ευάλωτη και αποφάσισα να το αντιμετωπίσω χτίζοντας εμένα από μέσα και όχι μόνο το να σκέφτομαι θετικά εκείνη τη στιγμή...
Ούτε κι εγω είμαι σίγουρη που πατώ και που βρίσκομαι να σου πω ώρες ώρες. Δεν ξέρω όλο αυτό που θα βγάλει και αν με χειροτερεύει (όπως προς το παρόν δείχνει) και τα παρατήσω όλα μια μέρα και κλειστώ στο σπίτι μου! Αλλα που να πάρει τι άλλες επιλογές έχω; Είμαι εντελώς μόνη και πρέπει να κάνω κάτι για μένα γιατί κανένας άλλος δε θα το κάνει. Ούτε ο ίδιος ο ψυχολόγος!