Originally Posted by
Yoco Choco
Μην φοβάσαι, πάθαινα κρίσεις αποπροσωποίησης-αποπραγματοποίησης από μικρό παιδι.
Θυμάμαι,εκεί που έπαιζα ανέμελα με τα άλλα παιδιά,αισθανόμουν ξαφνικά μια σκοτοδίνη,σαν να γίνεται ο κόσμος ψεύτικος,σαν να χάνει την πραγματικότητά του και να μετατρέπεται σε όνειρο.
Αυτό δεν ήταν το χειρότερο όμως.Το χειρότερο ήταν ότι συνοδευόταν από μιά αίσθηση καταδίκης,δικής μου και του κόσμου όλου.Σαν να είμαστε όλοι καταδικασμένοι σε ένα ψέμα.
Όσο περνούσαν τα χρόνια,ολοένα και αραίωναν αυτές οι κρίσεις και πλέον είναι σπάνιες.Μάλλον επειδή τα τελευταία χρόνια όλη μου η ύπαρξη είναι κατειλημμένη απ'την κατάθλιψη/αγχώδη διαταραχή.
Εδώ ένα απόσπασμα σχετικό με την αποπραγματοποίηση από ένα αγαπημένο μου βιβλίο
''Ημουνα γύρω στα 12 και έπρεπε να πάω στο κατάστημα του πατέρα μου διασχίζοντας ένα μεγάλο πάρκο,μια μακρινή,πληκτική διαδρομή.Υποθέτω πως φοβόμουνα κι'ολας.Δεν μου άρεσε,ιδιαίτερα όταν σκοτείνιαζε.
Αρχισα να παίζω ένα παιχνίδι για να περάσω την ώρα μου.Ξερετε πως τα παιδιά μετρούν τις πλάκες ή ανεβαίνουν στα εμπόδια του πεζοδρομίου...έτσι βρήκα αυτόν τον τρόπο να περάσω την ώρα μου.
Μου φάνηκε πως αν κοίταζα αρκετή ώρα το περιβάλλον,θα συγχωνευόμουνα μαζί του και θα εξαφανιζόμουνα,σαν να ήταν ο χώρος άδειος και να είχα εξαφανιστεί.Είναι σαν να πείθεις τον εαυτό σου να νιώσει πως δεν ξέρεις ποιός είσαι ή πού είσαι.
Σαν να συγχωνεύεσαι, ας πούμε, με όλον τον διάκοσμο.Σε λίγο όμως το φοβάσαι,γιατί αρχίζει να παρουσιάζεται χωρίς προσπάθεια.Περπατώ κάπου και ξαφνικά νιώθω να συγχωνεύομαι με το τοπίο.Τότε νιώθω τρομοκρατημένη και αρχίζω να επαναλαμβάνω το όνομά μου ξανά και ξανά για να επαναφερθώ στην ζωή, σαν να λέμε.''