Originally Posted by
Antonis8
Προσωπικά είχα από μικρή ηλικία ιδεοψυχαναγκασμους,κυρίως όσον αφορά το θάνατο , δηλαδή ως παιδί σκεφτόμουν "αν δεν κάνω αυτό, θα πάθω αυτό". Στην εφηβεία ανέπτυξα πολύ επικίνδυνους ψυχαναγκασμούς,όπως το να μην τρώω τίποτα όλη τη μέρα, εκτός από τις τέσσερις το πρωί και ελάχιστες θερμίδες,να μην πίνω νερό, εκτός από τις τέσσερις το πρωί και παράλληλα να εξαντλώ τον εαυτό μου σωματικά, δηλαδή να ανεβοκατεβαίνω σκάλες,να τρέχω το πρωί. Πέρασαν αρκετοί μηνες έτσι και κόντεψα να μπω νοσοκομείο, αλλά με ανάγκασαν να φάω και όταν είδα ότι έφαγα άλλη ώρα της ημέρας και δεν έπαθα τίποτα, επανήλθα.
Μετά είχα ψυχαναγκασμους με το πλύσιμο των χεριών, συγκεκριμένες ρουτίνες και κινήσεις. Μέχρι που το περιορισα και αυτό. Τεσπά,εντέλει κατάφερα να τα περιορίσω όλα εδώ και έντεκα χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Πλέον κάνω μόνο μια βραδινή ρουτίνα που δεν μου προκαλεί καμία δυσχέρεια. Παράλληλα έχω κόψει το να αγγίζω αντικειμενα χωρίς λόγο και κάτι άλλους μικροψυχαναγκασμους που είχα σε επιμέρους δραστηριότητες,πχ πριν βάλω ακουστικά να ακούσω μουσική έπρεπε να σφυριξω τρεις φορές, όταν διάβαζα ένα βιβλίο και δεν ήταν όλες οι σελίδες αριθμημένες έπρεπε να ξεκινήσω να τις φυλλομετρω από την τελευταία αριθμημένη σελίδα και διάφορα άλλα τα οποία έχω κόψει) Πρόσφατα έκοψα και έναν ιδεοψυχαναγκασμο από τη βασική βραδινή μου ρουτίνα και έχω απλοποιήσει έναν αλλο μέσα σε αυτή. Ο τρόπος που το κάνω είναι πως τα αλλάζω σταδιακά , βλέπω ότι δεν συμβαίνει τίποτα κακο και έτσι την επόμενη μέρα συνεχίζω με το σταμάτημα ή την απλοποίηση).
Αυτά πριν κάνω οποιαδήποτε ψυχοθεραπεία η λάβω οποιαδήποτε αγωγή.
Όσον αφορά κακές σκέψεις, κάποτε είχα περάσει αρρωστοφοβια λόγω του ΙΔΨ αλλά και αυτό κατάφερα να το νικήσω για πολλά χρόνια. Πρόσφατα πέρασα καρδιοφοβια αλλα είχα παράλληλα πρόβλημα που τριγκαριζε την κατάσταση. Και αυτό ωστόσο κάπως το έχω καταπολεμήσει.
Οι κρίσεις πανικού μου οφείλονταν κυρίως στο μετατραυματικό στρες και όχι στον ΙΔΨ αλλά και αυτό κάπως το παλεύω με την αλλαγή περιβάλλοντος.
Θέλει υπομονή αλλά όλα γίνονται.