Originally posted by anwnimi
PETRAN και marina38
συγνώμη αλλά...νομίζω ότι είτε υποβιβάζεται η νοημοσύνη μου εδώ ή εσείς προσπαθείτε να υποβιβάσετε τη δική σας.
Νομίζω ότι εγώ άλλα είπα και εσείς άλλα μου απαντάτε.
Είπα:
Quote:
originally posted by anwnimi
Πιστεύεις ότι είναι βοηθητικό με το να προσθέτεις στη σύστασή σου σε κάποιο μέλος (και πολύ καλά κάνεις και συστήνεις αυτό που θεωρεις εσύ καλύτερο από άποψη ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης για τις κρίσεις, πόσο μάλλον που έχεις και την ιδιότητα του επιστήμονα) τη φράση:
\"και όχι ότι να ναι ψυχοθεράπεία\";
..............................
Θεωρώ τις παρατηρήσεις σου σωστές, αλλά δε θεωρώ σωστό να εκφράζεσαι έτσι επικίνδυνα για ότι δε συμφωνείς. Μπορούμε να μη συμφωνούμε με κάτι αλλά παράλληλα να σεβόμαστε το διαφορετικό.
Νομίζω πως δε χρειάζεται να επαναλάβω κι άλλα από όσα είπα, θα ήταν κουραστικό και μη αναγκαίο.
PETRAN ως πτυχιούχος ψυχολογίας απάντησες στον kapatosg και δεν αμφσβητώ όπως είπα και παραπάνω την επιστημονική σου εγκυρότητα. Αυτό στο οποίο ενίσταμαι το έχω πει παραπάνω.
Γνωρίζω ότι η επικρατέστερη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι η Γ-Σ. Υπάρχουν όμως πολλοί από το χώρο σας που διαφωνούν στο ότι δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δεν τα λέμε εμείς οι θεραπευόμενοι δηλαδή, τα λένε ψυχολόγοι και ψυχίατροι! Δε σας ζήτησα να τα ασπαστείτε ούτε να πάψετε να συστήνετε στο φόρουμ αυτό που θεωρείτε καλύτερο, ζήτησα να σέβεστε τη διαφορετική άποψη!
Θα επαναλάβω κάτι που το έχω συζητήσει και παλαιότερα. Όταν κάποιος προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του (είναι λάθος να σκέφτεσαι καταστροφικά, αρνητικά, σκέψου θετικά, απασχόλησε τη σκέψη σου) και εκτίθεται συνεχώς σε ότι του προκαλέι πανικό αυτό δεν είναι ή δε μοιάζει με Γ-Σ; Απλοϊκά μεν, επειδή δεν την έχω ακολουθήσει με ψυχολόγο, αλλά θέλω να με επιβεβαιώσετε.
Ε λοιπόν αυτή την απλοϊκή μέθοδο ακολούθησα μόνη μου, με το ένστικτό μου και ενώ υπέφερα από φρικτούς και καθημερινούς πανικούς, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία ακόμα και ιδεοληψίες τα ξεπέρασα! Ναι, δουλεύει. Το θέμα είναι και για πόσο; 3,5 χρόνια ήμουν τελείως καλά, εκτός από ανησυχία στα μεγάλα ταξίδια που ποτέ δεν γινόταν πανικός. Μέσα μου όμως δεν άλλαξε τίποτα, η αιτία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, δεν έγινε καμία αλλαγή ουσιαστική μέσα μου. Και όταν βίωσα την απώλεια όλα σιγά σιγά ξαναγυρίσανε. Αναμενόμενο; Για μένα ναι.
Δε λέω ότι δε χρησιμεύει μια τέτοια αντιμετώπιση. Πάρα πολύ. Αλλιώς, αν η Γ-Σ θεωρούνταν εντελώς ακατάλληλη, όσοι είχαμε πανικούς θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε κατ\'οίκον ψυχοθεραπεία αφού ούτε να περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας δε θα μπορούσαμε, αλλά θα κάναμε τις αναδρομές μας στο παρελθόν ή θα εστιαζόμασταν στο εδώ και τώρα μιας προσωποκεντρικής, αλλά πιο εδώ και τώρα αφού δε θα υπήρχε τίποτα σχεδόν να βιώσουμε στους τοίχους του σπιτιού μας.
Κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη πολλών επαγγελματιών της ψυχικής υγειας, δεν είναι αρκετή ούτε αποτελεσματική σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται συνδυασμός με άλλες προσεγγίσεις. Γιατί να εμένουμε σε ένα μοντέλο ενώ μπορούμε να επωφεληθούμε τα θετικά από κάθε μοντέλο συνδυαστικά;