Quote:
Originally posted by anwnimi
weird
σε μια πρόσφατη συνεδρία η θεραπεύτρια μου είπε κάτι που με άφησε άφωνη και γεμάτη απορία:
\"Νομίζεις ότι εγώ είμαι θεραπεύτρια εξω από αυτό το γραφείο; Στις φιλίες, στη ζωή μου; Ότι με αγαπούν για αυτό; Όχι, έξω χώνω, θυμώνω, ζω, δεν είμαι θεραπεύτρια των άλλων για να τους αναλύσω, μόνο τον ευατό μου αναλύω. Αν θελει κάποιος να αναλυθεί, έρχεται εδώ\".
\"Πως το καταφέρνεις;\"
\"Προσπαθώ.΄Ετσι μας εκπαιδεύουν\"
Χμ, μήπως πρέπει να εκπαιδεύουν και τους θεραπευόμενους να κάνουν το ίδιο;
Γιατί κι εγώ κάπου έχω χαθεί! :(
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και ένας ειδικός, εδώ μέσα δεν μπορεί να προσφέρει σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, βοήθεια, με ΣΙΓΟΥΡΟ τρόπο. Πόσο μάλλον εμείς. Οπότε δε χρειάζεται να νιώθουμε ενοχικά για αυτό. Υποστήριξη μπορούμε να προσφέρουμε και μάλλον είναι το μόνο που σε μια τετοια κρίσιμη στιγμή δε θα βλάψει. Άλλο όμως υποστήριξη και άλλο ανάλυση... Εκεί μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια, δεδομένης της κρίσιμης στιγμής, του ότι δεν είμαστε ειδικοί και της εμμεσότητας του διαδικτύου.
Η ανάλυση έχεις δίκιο Σοφία, θα ωφελήσει κάποιους και κάποιους όχι, ανάλογα με το υπόβαθρο που υπάρχει στην αντιπερα όχθη.
Εγώ προσωπικά έχω βοηθηθεί πάρα πολύ από εδώ μέσα, είναι σαν μια παράλληλη ψυχοθεραπεία εδώ μέσα πολλές φορές μαζί με εποικοδομητική συζήτηση και όξυνση του νου.
Ωστόσο, μερικές φορές πολλά άτομα μέσα στην απόγνωση (κι εγώ έχω υπάρξει σε αυτή τη θέση και μάλλον θα ξανα-υπάρξω) ξεχνούν ότι η απάντηση που θα λάβουν από εδώ μέσα δεν προέρχεται από ειδικούς.
Τώρα θα μου πεις, και για αυτό ευθύνονται οι ίδιοι. Φυσικά. Αλλά μερίδιο φέρει και ο άλλος που \"αναλύει ή συμβουλεύει¨ γιάυτό ο καθένας πρέπει να βάζει μπροστά την προσωπική του ηθική και την ευαισθησια, όπως λες.
Απλά λέω ότι κι εγώ, εδώ μέσα, έχοντας υπάρξει και στις δύο μεριές, έχω ωφεληθεί (περισσότερο) και έχω βλαπτεί, αλλά μερικές φορές, ίσως και για λόγους εκτός από μεγάλη διάθεση για συμπαράσταση και βοήθεια, αλλά για λόγους του να φανώ σημαντική στα μάτια του άλλου (όλοι έχουμε αυτό το κομμάτι), ξεπερνώ τα όρια.
Eτσι είναι, εκπαιδεύονται να βάζουν όρια.