-
Το τσιγάρο είναι αγχολυτικό, έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Γιατί να έχει οπωσδήποτε σχέση με την κατάθλιψη; Μπορεί να έχεις άγχος...
Βρήκα μόνο την περιγραφή του βιβλίου, ενώ έψαχνα για αποσπάσματα... Λέει πως: \"Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπετε το γεγονός ότι για πολλά άτομα το κάπνισμα αποτελεί υποκατάστατο άλλων αδυναμιών τους, ενώ εξαιτίας της αγχολυτικής ιδιότητας του είναι πολύ πιθανόν κ.λπ.\"
http://www.allbooks.gr/book.php?TitlesID=86535
-
H νικοτίνη αυξάνει τη νευρικότητα όμως αποδεδειγμένα. Παλιά που έπαιρνα υπνωτικά, ένοιωθα το μυαλό μου πολύ πιο καθαρό και με λιγότερες παρενέργειες όταν κάπνιζα λίγο μετά που είχα πάρει τα χάπια. Σήμερα δεν παίρνω υπνωτικά, έχω απεξαρτηθεί. Μια φίλη μου που έχει επίσης κατάθλιψη μου έχει πει ότι ο γιατρός της είπε αντικαταθλιπτικά χάπια μαζί με κάπνισμα απαγορεύεται.
-
Το τσιγάρο δεν έχει μόνο νικοτίνη, όμως. Τι εννοείς αποδεδειγμένα; Υπάρχει κάποια σχετική έρευνα να μας δώσεις; Τι να πω; Πρώτη φορά το ακούω, αν και έχω ασχοληθεί με το θέμα. Και δε σημαίνει πως το γεγονός ότι στη φίλη σου έχουν απαγορευθεί αντικαταθλιπτικά-κάπνισμα μαζί έχει να κάνει με το κάπνισμα και τη νευρικότητα. Ξέρω άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά και καπνίζουν κανονικά-ίσως να υπάρχει πρόσθετος λόγος που φίλη σου δεν πρέπει να καπνίζει.
Όπως και νά \'χει, το μέλος που ξεκίνησε το συγκεκριμένο θέμα νιώθει καλύτερα όταν καπνίζει.
Επίσης, δες και αυτό:
Στην ιστοσελίδα: http://www.nonsmokersclub.com/content/view/43/2/
Στα θετικά σημεία του καπνίσματος (και προς Θεού, δεν προτρέπουμε ούτε ενθαρρύνουμε κανέναν) γράφει:
\"Το χρόνιο κάπνισμα παράγει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο των καπνιστών διαπιστώθηκαν νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές στον εγκέφαλο πειραματόζωων στα οποία χορηγήθηκε αντικαταθλιπτική αγωγή.\"
Είναι πολύ γνωστή η δράση αυτή του καπνίσματος.
-
καπνιστής είμαι κι εγώ, απλά σου λέω τι έχω διαβάσει, δεν θυμάμαι συγκεκριμένη έρευνα, σε άρθρα παλιά σε εφημερίδες το έχω διαβάσει. Λένε ότι παίζει βέβαια θετικό ρόλο και στη νόσο Αλτσχάιμερ το κάπνισμα, πολλά έχουν γραφεί.
-
Πάντως, είναι πιο συχνό θέμα το ότι λειτουργεί αγχολυτικά. ;ο) Και σίγουρα δεν είναι κάτι από αυτά που απλά έχουν γραφτεί, αλλά έχει αποδειχθεί. Για τη νευρικότητα δεν το έχω συναντήσει. Προσωπικά, δεν είμαι καπνίστρια, αλλά έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.
Το site που σου έστειλα αναφέρει και για το Αλτσχάιμερ.
-
σε ενα βιβλιο ψυχολογιας εγω ειχα διαβασει οτι το μεγαλυτερο ποσοστο καπνιστων ειναι εξωστρεφεις ανθρωποι σε αντιθεση με τους εσωστρεφοις και αυτο γιατι
η νικοτινη καθως και αλλα συστατικα του καπνου διεγειρουν καποια σημεια στον εγκεφαλο τα οποια στους μεν εξωστρ. δεν ειναι διεγερμενα γτ συνηθως ειναι τυποι οι οποιοι κινουνται αρκετα μιλανε πολυ,συναναστρεφονται ενω οι δε ειναι πιο κλειστοι και υποτιθεται εχουν ηδη σε εγρηγορση το συγκεκριμενο σημειο λογο περιορισμενης κινητικοτητας και αυξημενης σκεψης.
το ιδιο εγραφε οτι ισχυει και για την καφεινη.
-
Δεν το έχω συναντήσει ποτέ melene. Αντίθετα, έχω διαβάσει πως οι υπερκινητικοί (ψυχοπαθολογικά υπερκινητικοί με ή χωρίς διάσπαση προσοχής) έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο ακριβώς επειδή αναστέλλονται νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες του εγκεφάλου) που τους κάνουν υπερκινητικούς.
Επίσης, κατά τη διάρκεια συνεδριών ψυχοθεραπείας απαγορεύεται το κάπνισμα γιατί χαλαρώνει το άτομο και έτσι δεν το βοηθά να βιώσει τα συναισθήματά του στο σημείο που χρειάζεται για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία (η αδερφή μου που έχει πάει σε δύο ψυχοθεραπευτές τής έχουν πει το ίδιο και της απαγορεύουν να καπνίζει κατά τη διάρκεια των συνεδριών).
Επίσης, έχω αναρτήσει δύο ιστοσελίδες σχετικά με τις αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του τσιγάρου-όχι θεραπευτικές, μην ξεχνιόμαστε (η μία αναφέρεται σε βιβλίο). Θα το ψάξω κι αυτό που λες, πάντως.
-
λοιπον μελινα το βιβλιο αυτο το κανουν στην παντειο στο τμημα κοινωνιολογιας και ειναι ξενου συγγραφεα αν δεν κανω λαθος.
ψυχολογια ειναι ο τιτλος και ειναι 2 τομοι γαλαζιων βιβλιων.
θα ψαξω γιατι το εχει μια φιλη μου σπιτι της και θα σου πω συγγραφεα εκδοσεις κλπ
-
Σ\' ευχαριστώ melene! Θα βρω κι εγώ τα σχετικά άρθρα αν σε ενδιαφέρουν (σίγουρα θυμάμαι πως το ένα ήταν ενός Gottlieb).
-
Μελίνα, η νικοτίνη είναι ξεκάθαρα μια διεγερτική ουσία (φαρμακολογικά) για το νευρικό μας σύστημα, όπως η καφεϊνη. Απόρησα με αυτό που γράφεις, ότι η αγχολυτική δράση του τσιγάρου έχει \'αποδειχθεί\'. Το μόνο που με βεβαιότητα ισχύει είναι πως πολλοί καπνιστές δηλώνουν πως το χρησιμοποιούν για να μειώσουν το στρες και το άγχος, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να πούμε ότι το τσιγάρο είναι αποδεδειγμένα αγχολυτικό. Τώρα πώς γίνεται μία διεγερτική ουσία να έχει ηρεμιστική επίδραση...αυτό μπορεί να εξαρτάται από την προϋπάρχουσα διέγερση (π.χ. ένας πολύ στρεσαρισμένος άνθρωπος μπορεί να ηρεμήσει ανάβοντας ένα τσιγάρο, ενώ ένας νυσταγμένος να έρθει σε εγρήγορση καπνίζοντας), από την ποσότητα (σε μεγάλες ποσότητες η νικοτίνη μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά στο νευρικό σύστημα), από τον τρόπο καπνίσματος, από την τυχόν στέρηση νικοτίνης κλπ. Ως προς τη σχέση της νικοτίνης με τα συναισθήματα, έχει συσχετιστεί με αύξηση στη νευρικότητα, το φόβο, την ευερεθιστότητα, αλλά και με ευφορική διάθεση (γι\' αυτό και μιλάμε για \'αντικαταθλιπτική\' δράση).
Επίσης, αυτό που λες για τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας δεν ισχύει. Ο λόγος που μπορεί να μην επιτρέπεται στις συνεδρίες έχει να κάνει με τη γενικότερη απαγόρευση σε κλειστούς χώρους ή λόγω της σημασίας των \'ορίων\' στην ψυχοθεραπεία. Απόλυτη απαγόρευση πάντως δεν υφίσταται. Ίσα-ίσα που μπορεί κάποιες φορές να είναι διευκολυντικό στη θεραπευτική διαδικασία.
-
Δεν ξερω για την καταθλιψη αλλα στη σχιζοφρενεια προσπαθουν να το κανουν φαρμακο...καπου διαβαζα στα νεα περι της σχιζοφρενειας γιατι εχει καποια καλα...αν θελετε ξαναβρισκω το αρθρο...το εχω ξαναποσταρει
-
Μάλλον δε διάβασες όλα μου τα μηνύματα Μαρίνα38, έχω επισυνάψει ένα σχετικό βιβλίο (και το έχω επισυνάψει ακριβώς επειδή λεω πως έχει αποδειχθεί) και τις δηλώσεις ενός γιατρού πνευμονολόγου για το τσιγάρο. Επίσης, έχω τονίσει πως το κάπνισμα δεν είναι θεραπευτικά αγχολυτικό. Όσο για τους ψυχοθεραπευτές της αδερφής μου, έτσι της το έχουν εξηγήσει.
Η φίλη μας εδώ νιώθει καλύτερα όταν καπνίζει. Και βέβαια έχει το κάπνισμα αγχολυτικές ιδιότητες για τους καπνιστές σαν την κοπέλα, δηλαδή αυτούς που έχουν εξαρτηθεί από αυτό και η ίδια είναι το θέμα μας άλλωστε.
Γιατί απορείς με το \"πώς γίνεται μια διεγερτική ουσία να είναι ηρεμιστική\"; Αφού μόνη σου το είπες ότι μπορεί να έχει ηρεμιστικές ιδιότητες υπό συγκεκριμένες συνθήκες και η κοπέλα εδώ ανήκει σε αυτές.
Φαρμακολογικά, η διέγερση που προκαλείται δεν είναι σαν αυτή της καφεΐνης. Η νικοτίνη προκαλεί διέγερση του ΚΝΣ και των γνωστικών λειτουργιών και όχι με την έννοια που εννοείς. Και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταστείλει ακόμα και τις σωματικές λειτουργίες.
-
Καλησπέρα Μελίνα, ναι διάβασα όσα παρέθεσες. Το ένα όμως είναι απλά μια συνοπτική περιγραφή του βιβλίου και μάλιστα από μια σύντομη αναζήτηση που έκανα μιας και δεν το είχα ξαναδεί, ο συγγραφέας είναι οικονομολόγος. Στο άλλο γράφει ένας πνευμονολόγος. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να πουν, αλλά δεν είναι οι αρμόδιοι για άγχος, κατάθλιψη, ψυχοφαρμακολογία. Και γενικά είμαι πολύ επιφυλακτική στο να θεωρήσω κάτι ‘αποδεδειγμένο’ και μάλιστα επιστημονικά.
Γνωρίζω ότι οι καπνιστές καπνίζουν περισσότερο σε περιόδους άγχους. Αλλά είναι άλλο το κάπνισμα (σαν συμπεριφορά), άλλο η νικοτίνη (σαν ψυχοδραστική ουσία) και άλλο το τσιγάρο (που δεν περιέχει μόνο νικοτίνη).
Δεν απόρησα με το ‘πώς γίνεται μια διεγερτική ουσία να έχει ηρεμιστική δράση’, η ερώτηση ήταν ρητορική απλά για να εξηγήσω σε όσους τυχόν απορήσουν με το χαρακτηρισμό ‘διεγερτική’. Η νικοτίνη είναι κατά κανόνα διεγερτική ουσία, όπως το αλκοόλ είναι κατά κανόνα κατασταλτική ουσία στο ΚΝΣ. Παρά ταύτα μπορεί η υποκειμενική εμπειρία μετά από χρήση τους να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες, την προσωπικότητα, τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης κλπ. Και βέβαια δεν είπα ότι η νικοτίνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η καφεΐνη, αλλά απλά ότι ταξινομούνται στην ίδια κατηγορία, σαν ήπιες διεγερτικές ουσίες. Βέβαια, σε κάποια βιβλία η νικοτίνη είναι ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της, ακριβώς επειδή έχει διπλή και πολύπλοκη δράση, αλλά αναμφισβήτητα δεν κατατάσσεται στις ηρεμιστικές-αγχολυτικές ουσίες. Το κάπνισμα όμως μπορεί να καταταχθεί στις σχετιζόμενες με άγχος συμπεριφορές (είτε σαν αυτοκαταστροφική, σαν στερεότυπη, σαν εθιστική, ή αν θες και αγχολυτική συμπεριφορά).
Η δε επίδραση της νικοτίνης στις γνωστικές λειτουργίες είναι πρόσκαιρη και δεν αφορά τους συστηματικούς καπνιστές, ούτε υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος. Στις παθολογίες όμως τύπου Alzheimer και Parkinson μπορεί να υπάρχει όφελος πιθανώς λόγω της επίδρασης στις ντοπαμινεργικές οδούς του εγκεφάλου και όχι μόνο.
Όσο για την κατάθλιψη που αναφέρει και η θεματοθέτρια, οι επιδράσεις τόσο του καπνίσματος όσο και της νικοτίνης είναι πολύπλοκες και πιθανώς και θετικές (όπως και στη σχιζοφρένεια που αναφέρει ο keep walking). Για αυτό ναι, υπάρχουν αρκετές σχετικές έρευνες.
Τέλος στην ψυχοθεραπεία, δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να ειπώθηκε αυτό που λες από κάποιες ψυχοθεραπεύτριες, αλλά δεν είναι μια έγκυρη άποψη. Πιθανόν να είναι η προσωπική τους άποψη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απαγορεύεται το κάπνισμα στη συνεδρία αλλά και άλλοι τόσοι για να επιτρέπεται κάποιες φορές.
-
μπορει να ισχύει στην ψυχαναλυση αυτη η απαγορευση κυριως, μεσα στο πλαισιο που επιβάλλει ενα πιο αυστηρο περιβάλλον....πχ πληθυντικος..κλπ.
αλλα μπορει να κανω κ λάθος. κ να συσχετίζεται με την άποψη του θεραπευτη αναφορικα με το τσιγάρο κ τις επιπτώσεις του στην ώρα της συνεδριας.ή σε ώρες άγχους/έντασης.
-
εγω κανω 4-5 τσιγαρα την ημερακαι μπορω να πω οτι βοηθαει την ψυχολογια.