Originally posted by vince
Quote:
Originally posted by keep_walking
Οχι δεν σκοπευω να πω σε καποιον απο τι πασχω,αυτο θα ηταν πιστευω μεγαλο σφαλμα απο μερους μου αλλωστε εχω εσας για να μιλαω για αυτην την ασθενεια:)
Πόσο σε συμμερίζομαι σε αυτό που λες...
Και εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι. Γνωρίζω το πρόβλημα μου και όμως πέραν του οικογενειακού μου κύκλου (οπού ακόμα και εκεί δεν μιλάω με ορολογίες) δεν έχω καθίσει να μιλήσω με συγκεκριμένες λέξεις σε φίλους, σχέση, γνωστούς. Τίποτα περί σχιζοφρένειας η ψύχωσης. Μπορεί οι άνθρωποι εδώ στο φορουμ να έχουν μια οικειότητα με τον όρο ψύχωση, ακόμα και σε δημόσιες συζητήσεις να χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες ορολογίες, όμως το να πει ένας άνθρωπος στην κοπέλα του, ή στον φίλο του ότι πάσχει από ψυχώσεις είναι κάτι που μπορεί να κοστίσει. Το κοινωνικό στίγμα υπάρχει φίλε μου keep. Υπάρχει γενικά για τις ψυχασθένειες αλλά για τις ψυχώσεις νομίζω πως υπάρχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
Έλεγα που λες σε έναν φίλο μου τις προάλλες, πίνοντας καφέ μαζί του, ότι ο τάδε πάσχει από κατάθλιψη. Ξέρεις η απάντηση του ήταν...\"αφού είναι μόνο κατάθλιψη όλα καλά, εδώ υπάρχουν άλλοι που πάσχουν από χειρότερα\". Βλέπεις οι λέξεις είναι πολύ δυνατές. Μπορούν να κυριαρχούν μέσα μας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα πολύ αποτελεσματικά....ακόμα και από τους ίδιους τους ανθρώπους.
Πόσο συχνά έχεις ακούσει στην τηλεόραση την λέξη ψύχωση? Ακόμα και μια πρόταση με χιούμορ μπορεί να εμπεριέχει την λέξη ψύχωση. Βέβαια αυτό ίσως να είναι και θετικό. Να δίνει μια πιο ευχάριστη διάσταση στην ορολογία της ψύχωσης.
Με ανθρώπους που ζούμε στην καθημερινότητα μας το θέμα αλλάζει. Όσον αφορά εμένα...μπορεί να παρουσιάζω μια εικόνα πότε ανάλαφρη και αποδεκτή, πότε διαφορετική και πνευματώδης, όμως δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ρισκάρω και να μπω στο παιχνίδι της ορολογίας.
Αυτό που τελικά λέω στον εαυτό μου είναι ότι οι άνθρωποι που με ξέρουν, ξέρουν και τα \"καλά\" μου και τα \"κακά\" μου, και δεν έχουν ανάγκη από μια δύο ορολογίες για να αντικαταστήσουν τον ρόλο του φίλου/της κοπέλας με τον ρόλο του ψυχιάτρου ή στην χειρότερη περίπτωση να ανατρέψουν παντελώς την εικόνα που έχουν για τον άνθρωπο που έχουν γνωρίσει μέσα από τις πράξεις του και όχι μέσα από τα λόγια και τις ορολογίες.