Quote:
Όπως είπε κι ο καθηγητής Λιαντίδης "θα πρέπει να γδαρεί ο νους", με άλλα λόγια να επαναπρογραμματιστεί το υποσυνείδητο. Άρα γίνεται αλλά όσο πιο βαθια ριζωμένο το θέμα τόσο πιο δύσκολο έως αφόρητα δύσκολο.
Για επιστημονικές έρευνες λεω οι οποιες βασιζονται σε ενα αξιολογο δειγμα ανθρωπων ..Σε καμια των περιπτωσεων δεν ακυρωνω τον καθηγητη αλλα ολοι ξερουμε και την προσωπικη του εμπειρια η οποια επηρέασε παρα πολυ τις αποψεις οπως και το τελος του .
Για σκεψου να ακολουθουσαμε ολοι τις πεποιθησεις του τι θα γινοταν ;
Quote:
Καλό αυτό , αλλά πως παρεμβαίνουμε στις ενδιάμεσες πεποιθήσεις?
Υπεροχο και αισιοδοξο θα προσθέσω καθως η ψυχοεκπαιδευση-ψυχοθεραπεια που σου παρεχει η Γνωσιακη πλεον ,ειναι ο τροπος που επεμβαίνεις και αναδιαμορφωνεις τις ενδιαμεσες πεποιθησεις σου !
Quote:
Όλοι έχουμε περάσει από ειδικό, από τον οποίο μπορεί να μάθαμε και το πιο πάνω για τις πεποιθήσεις, αλλά η χειροπιαστή αλλαγή που είδαμε είναι μικρή.
Κακως κατα την γνωμη μου κανεις χρηση της γενίκευσης σε αυτο το σημειο , οταν τα ποσοστα ανθρωπων που ακολουθησαν αυτη την μεθοδο ειναι αξιολογα εξου και πλεον εμπλουτιζεται ολο και πιο πολυ ...
Η χρηση της γενικευσης ειναι μια γνωσιακη διαστρεβλωση που ενισχυει το αισθημα αβοηθησιας και ανικατοτητας απο το οποιο διακατεχονται τα καταθλιπτικα ατομα .
Γιατι λοιπον να μην δινουμε βαση στο γεγονος οτι αρκετοι βρισκουν ίαση και προτιμουμε την γενικευση ;
Με αυτο τον τροπο εμεις δεν επιλεγουμε να ενισχύουμε την ελαττωματικη μας σκέψη η οποια μας οδηγει σε δυσφορικα συναισθηματα και συμπεριφορες παραιτησεις ;
Ενα ανθρωπος ο οποιος σκεφτεται σαν και εσενα λεει ,"τι να κανω ψυχοθεραπεια εφοσον ΔΕΝ ειδα διαφορα ;"
Τι θα ελεγες να σκεφτοσουν διαφορετικα !
"Ας προσπαθησω να επιμενω με την ψυχοθεραπεια εφοσον τοσοι ανθρωποι εχουν δει διαφορα ,θα μπορεσω και εγω να τα καταφερω ...ακομα και μικρη να ειναι με συνεχεις δουλεια θα ερθει και η μεγαλη αλλαγη !"
Τι λες δεν εχεις διαφορα στο συναισθημα και στην συμπεριφορα οταν το ιδιο ακριβως πραγμα το σκεφτεσαι και το αντιλαμβανεσαι με διαφορετικο τροπο ;
Quote:
Μήπως υψηλό επίπεδο ευαισθησίας και κατάθλιψη πάνε μαζί? Δλδ ο υπερυεαισθητος είναι αυτός που φέρει το γονίδιο ? απλά ρωτάω
Μπορει και εχεις πολυ δικιο σε ολο αυτο ,ΑΡΑ στο κομματι της καταθλιψης με αυξημενο επιπεδο ευαισθησίας δεν πρεπει να δουμε τι οδηγησε αυτο τον ανθρωπο να ειναι τοσο ευαιθητος και εκει ακριβως να παρεμβουμε και να ενισχυσουμε τις αντιστοιχες κοινωνικες δεξιοτητες ωστε να μπορει να διαχειριζεται την ευαισθησία του πολυ καλύτερα ;
Αν μεγαλωσε με αντιστοιχους γονεις παει να πει οτι δεν διδάχτηκε σαν παιδι τις καταλληλες δεξιοτητες οποτε θεραπευτικα κανεις και εκπαιδευση αυτων !
Quote:
συμφωνώ μ' αυτό. Όμως αναρωτιέμαι αν αλλαγή και συνειδητοποίηση - υψηλό επίπεδο αντίληψης και επίγνωσης πάνε μαζί. Πχ δεν ρισκάρω διότι αυτά που προείπα μου λένε υψηλό ποσοστό αποτυχίας ή ρίσκο που δεν έχεις την ικανότητα να το αναλάβεις ή αν η δυσκολία αλλαγής είναι απλά ιδεοψυχαναγκασμός δλδ οι πεποιθήσεις έλαβαν αυτή τη μορφή και τα περί ρίσκου και ψηλού ποσοστού αποτυχίας είναι δικαιολογίες οι οποίες έχουν τη ρίζα τους στις πεποιθήσεις.
Συνειδητοποιηση και αλλαγη ειναι η σωστη σειρα και στο λεω γιατι πολυ προσπαθουν με λανθασμενο τροπο να αλλαξουν ,δεν τα καταφερνουν απογοητευονται και τα παρατουν ..Αυτες οι μικρες λεπτομεριες ειναι καμια φορα που μας οδηγουν στην ματαιωση και στην παραιτηση ...
Το εζησα προσωπικα ,ηθελα να αλλαξω πρωτου συνειδητοποιησω -αντιληφθω τι ακριβως επρεπε να αλλαξω και γιατι !
Τωρα θα πω οτι ριχνεις ενα αλλο παραγοντα στον τραπεζι ..
Το ιδεοψυχαναγμασμο που εκει θεραπευτικα τον προσεγγιζεις αλλιως ..δυστηχως σε διαγνωσμενες κλινικα περιπτωσεις ο ιδεοψυχανασμος διαχειριζεται και φαρμακευτικα ας μην κρυβομαστε σε πολυ μεγαλο ποσοστο ...
Αν για την καταθλιψη σου οφείλετε ο ιδεοψυχαναγκασμος τοτε τον ιδεοψυχαναγκασμο θα πας να δουλεψεις ωστε να διαχειριστεις και την καταθλιψη ...
Αν τωρα μιλαμε για καθαρη καταθλιψη ,σπανιο βεβαια καθως σε μεγαλο ποσοστο υπαρχει συνοσηροτητα ,τοτε πας και επεμβαινεις στον τροπο σκεψης οπως σου ανεφερα και στο παραδειγμα πιο πανω ...
Quote:
Αυτοί οι τύποι αφορούν ψυχικά υγιείς γονείς
Οχι σε καμια των περιπτωσεων δεν μιλαμε για ψυχικα ισορροπιμενοιυς θα ελεγα εγω γονεις περαν απο τον ενα τυπο ...
Quote:
αν και το θέμα μου είναι οι προσωπικές σας απόψεις μέσα από τις δικές σας εμπειρίες και όχι το αν τα παιδιά είναι αντιγραφείς των γονιών.
Επι προσωπικου μιλαω εδω μεσα (10 χρονια κοντα στο κομματι της προσωπικης μου ψυχοθεραπειας και τωρα πλεον τις εποπτιας που δεχομαι λογο σχολής ).
Υπηρξα και στην πλευρα της θεραπευομενης για να διαχειριστω τα δικα μου θεματα αλλα και στην πλευρα που δεχομαι εποπτια απο αλλους πιο εμπειρους ανθρωπους απο εμενα ,με ποιο τροπο να διαχειριζομαι ανθρωπους με ψυχικές ιδιαιτερότητες και χαιρομαι παρα πολυ οταν εχω τετοιους διαλογους με ανθρωπους σαν και εσενα !