καλά απλά ρωτάω γιατί μια φίλη μου εχει μια εργασία στο τει και διαφωνούσαμε πάνω σε καποια θέματα οk?
Printable View
καλά απλά ρωτάω γιατί μια φίλη μου εχει μια εργασία στο τει και διαφωνούσαμε πάνω σε καποια θέματα οk?
Quote:
Originally posted by janet
γιατί u2u; δεν μιλάμε για διαταραχές γενικώς;;;
Βλέπεις αυτό το θρεντ να έχει τον τίτλο \"μιλάμε για διαταραχές γενικώς?\" Έχει συγκεκριμένη θεματολογία από τον oneiroplasmeno. :)
frei, εννοείται. Όπως είπε και κάποιος.. if its not fun it ain\'t worth it.
lucifer, αν ήταν όλοι καλοί... δεν ξέρω πως θα ήταν, δεν μπορώ να το φανταστώ. Τι σημαίνει καλό η κακός άλλωστε? Εγώ τι είμαι άραγε καλός η κακός? Εσύ?
καλος κ κακος? απομειναρια της παιδικης ηλικιας!!
ο κακος λυκος, η καλη κοκκινοσκουφιτσα κλπ
εγω ειμαι λιγο απ ολα!! κ καλη κ κακη κ χλιαρη και 1002 αλλα!
οπως λεει κ ο λυκος της στεπας!
Μπορει να μην υπαρχει το απολυτο των παραμυθιων και του σινεμα , αλλα υπαρχουν καλοι και κακοι ανθρωποι.Quote:
Originally posted by lucifer
καλος κ κακος? απομειναρια της παιδικης ηλικιας!!
ο κακος λυκος, η καλη κοκκινοσκουφιτσα κλπ
εγω ειμαι λιγο απ ολα!! κ καλη κ κακη κ χλιαρη και 1002 αλλα!
οπως λεει κ ο λυκος της στεπας!
Ουτε οτι εχει ιδιαιτερη σημασια για το...συμπαν και την φυσικη η εννοια καλος -κακος , αλλα ειναι μια πολυ συντομη περιγραφη ενος ανθρωπου.
λιγομίλητη είμαι εγώQuote:
Originally posted by Oneiroplasmenos
janet,
εκτός από την απάντηση σε μορφή chat θα μπορούσες να πεις δυο λόγια παραπάνω?
στην προκειμένη περίπτωση δεν ξέρω και πολλά πράγματα
ξέρω κάποια από το τει αν μου έλεγες την διάγνωση που σου είπε ο γιατρός θα σου απαντούσα παραπάνω πραγματα
Τι λιγομιλητη που γραφτηκες απο τις 9-5-2010 και εχεις γυρω στα 1000 μηνυματα ηδη. Ηδη εχεις 5 εδω.Quote:
Originally posted by janet
λιγομίλητη είμαι εγώQuote:
janet,
εκτός από την απάντηση σε μορφή chat θα μπορούσες να πεις δυο λόγια παραπάνω?
στην προκειμένη περίπτωση δεν ξέρω και πολλά πράγματα
ξέρω κάποια από το τει αν μου έλεγες την διάγνωση σου που σου είπε ο γιατρός θα σου απαντούσα παραπάνω πραγματα!
Δεν νομιζω ο ονειροπλασμενος να ζητησε επιστημονικη εξηγηση για τους προβληματισμους του , απλως το να μην κανουμε το θεμα τσατ θα ηταν καλο.
Quote:
lucifer, αν ήταν όλοι καλοί... δεν ξέρω πως θα ήταν, δεν μπορώ να το φανταστώ. Τι σημαίνει καλό η κακός άλλωστε? Εγώ τι είμαι άραγε καλός η κακός? Εσύ?
Νομίζω ότι οι έννοιες του \"καλός\" και \"κακός\" τις ορίζουν οι άνθρωποι με βάση πόσο αλτρουιστής/εγωιστής είσαι, δηλαδή πόσο \"δίνεις\" και πόσο \"παίρνεις\". Όσο πιο πολύ δίνεις χωρίς να παίρνεις θεωρείσαι καλός, όσο πιο πολύ παίρνεις χωρίς να δίνεις θεωρείσαι κακός. Αυτοί που κοιτάνε την πάρτη τους και παίρνουν (χρήματα, αγαθά, ακόμα και ζωές) χωρίς να λογαριάζουν τον συνάνθρωπο θεωρούνται \"κακοί\" αυτοί που δίνουν λογαριάζοντας τον συνάνθρωπο (ακόμα και πάνω από τον εαυτό τους-αυτοί είναι οι άγιοι) θεωρούνται καλοί.
Είναι λογικό πιστεύω γιατί το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε έχοντας βάση στις παροχές αλτρουιστικής βοήθειας του ενώς προς τον άλλο-στην αρχή στους συγγενείς- αλλά μετά γενικεύτηκε και σε αγνώστους.
Οι άνθρωποι και οι ανθρωπίδες μέναν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε φυλές. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αυν-εξελίχθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο (με την μεγέθυνση του προμετωπιαίου λοβού) τα μέσα για πολύπλοκες διαπροσωπικές και κοινωνικές συναναστροφές, η γλώσσα, τα σύμβολα και η βοήθεια χωρίς αντάλλαγμα.
Κάποιοι θα είχαν πιο έντονο αυτό το \"αλτρουστικό ένστικτο\" σε σχέση με τους άλλους. Σε μια κατάσταση κινδύνου, αυτοί θα ήταν οι άνθρωποι που θα παίρναν τον δύσκολο ρόλο του να \"ειδοποιήσουν\" τους άλλους με κίνδυνο την ζωή τους. Αν και αυτή η συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης για μερικά άτομα, μακροπρόθεσμα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης της φυλής σαν σύνολο.
Γνωρίζοντας ότι αυτές οι \"αλτρουιστικές\" και \"εγωιστικές\" συμπεριφορές παίζουν τρομερά σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, εξελίχθηκαν και οι ανάλογοι μηχανισμοί στον εγκέφαλο για να τις αναγνωρίζουν. Οι άνθρωποι γίναν πολύ ευαίσθητοι στο να αναγνωρίζουν την συμπεριφορά των άλλων ουτως ώστε να την \"κάνουν πέρα\" η να την \"δέχονται\".
Σταδιακά εξελίχθηκαν πολύ ευαίσθητοι \"αισθητήρες\" \"αλτρουσιμού-εγωισμού\" ώστε να αναγνωρίζονται οι \"καλοί-αλτρουιστές\" που βοηθάνε τον κόσμο/την φυλή και οι \"εγωιστές-κλέφτες\" που πατάνε επί πτωμάτων. Οι πρώτοι αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης όλων των μελών της φυλής, οι δεύτεροι τις μειώνουν. Με την σειρά τους βέβαια οι \"εγωιστές-κλέφτες\" εξέλιξαν μηχανισμούς που θα ξεγελάνε τους \"αισθητήρες\" των αλτρουιστών, κάνοντας τους αλτρουιστές να εξελίξουν αισθητήρες που θα είναι ακόμα πιο ευαίθσητοι στους αλτρουίστές και ούτω καθ εξής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού υπάρχει ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτή την πολύπλοκη κοινωνική δομή αναγνώρισης για το ποιος είναι \"καλός\" και ποιος \"κακός\".
Ακόμα και τα συναισθήματα εν μέρη εξελίχθηκαν γύρω από αυτό το μοτίβο. Υπάρχει η άποψη ότι τα πιο κοινωνικά συναισθήματα όπως η συμπάθεια, ο θυμός (προς άλλους), η ευγνομωσύνη, η ντροπή και η ενοχή εξελίχθηκαν με βάση το δίπολο αλτρουσιμού-εγωισμού για να αναγνωρίζουν γρήγορα και αυτόματα οι ανθρώποι το αν κάποιος ήταν αλτρουιστής η εγωιστής, ακόμα και ο εαυτός (στην περίπτωση της ενοχής και της ντροπής).
Μια ανάλυση του καλού και του κακού από την επιστημονική σκοπιά της εξελικτικής ψυχολογίας.
Φυσικά και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κάπου μεταξύ των δύο ακραίων-πόλων- δηλαδή ούτε πολύ \"κακοί\" ούτε πολύ \"καλοί\"- κάποιοι όμως θα πάνε σταδιακά όλο και πιο πολύ προς τα άκρα. Επίσης, όσο και αν σου φαίνεται τρελό, οι \"εγωιστές\" μπορεί να είναι λιγότεροι από τους \"αλτρουσιτές\". Τότε γιατί μας φαίνεται ο κόσμος σκατά και ότι όλοι είνα κακοί? Αυτό είναι ψευδαίσθηση μάλλον, αφού ο εγκέφαλος πρέπει να βάζει πολύ \"μεγάλο βάρος σημαντικότητας\" στους εγωιστές, αφού με την συμπεριφορά τους διακυβεύεται η επιβίωση της φυλής. Γι αυτό είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι στο \"κακό\"-στον \"ακραίο εγωισμό\" δηλαδή και κυριεύει το μυαλό μας.
Nice. Είναι μια απλοϊκή προσέγγιση, γιατί όμως αν τα βάλεις κάτω και τα μελετήσεις είναι όλα τόσο πολύπλοκα? Δηλαδή αν είναι οι περισσότεροι αλτρουιστές γιατί λέμε πως υπάρχει τόση φτώχεια στον κόσμο? Ή γιατί τόσοι άνθρωποι αισθάνονται αδικημένοι? Αν κάτσω να υπολογίσω, κάθε φορά που οδηγώ, πόσοι έχουν δώσει tip στον Πακιστανό πχ που καθαρίζει τα τζάμια στα φανάρια αυτοί είναι ελάχιστοι. Σύμφωνα με την θεωρία που λες θα έπρεπε οι περισσότεροι να του δώσουν κάτι....Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Νομίζω ότι οι έννοιες του \"καλός\" και \"κακός\" τις ορίζουν οι άνθρωποι με βάση πόσο αλτρουιστής/εγωιστής είσαι, δηλαδή πόσο \"δίνεις\" και πόσο \"παίρνεις\". Όσο πιο πολύ δίνεις χωρίς να παίρνεις θεωρείσαι καλός, όσο πιο πολύ παίρνεις χωρίς να δίνεις θεωρείσαι κακός. Αυτοί που κοιτάνε την πάρτη τους και παίρνουν (χρήματα, αγαθά, ακόμα και ζωές) χωρίς να λογαριάζουν τον συνάνθρωπο θεωρούνται \"κακοί\" αυτοί που δίνουν λογαριάζοντας τον συνάνθρωπο (ακόμα και πάνω από τον εαυτό τους-αυτοί είναι οι άγιοι) θεωρούνται καλοί.
Είναι λογικό πιστεύω γιατί το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε έχοντας βάση στις παροχές αλτρουιστικής βοήθειας του ενώς προς τον άλλο-στην αρχή στους συγγενείς- αλλά μετά γενικεύτηκε και σε αγνώστους.
Οι άνθρωποι και οι ανθρωπίδες μέναν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε φυλές. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αυν-εξελίχθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο (με την μεγέθυνση του προμετωπιαίου λοβού) τα μέσα για πολύπλοκες διαπροσωπικές και κοινωνικές συναναστροφές, η γλώσσα, τα σύμβολα και η βοήθεια χωρίς αντάλλαγμα.
Κάποιοι θα είχαν πιο έντονο αυτό το \"αλτρουστικό ένστικτο\" σε σχέση με τους άλλους. Σε μια κατάσταση κινδύνου, αυτοί θα ήταν οι άνθρωποι που θα παίρναν τον δύσκολο ρόλο του να \"ειδοποιήσουν\" τους άλλους με κίνδυνο την ζωή τους. Αν και αυτή η συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης για μερικά άτομα, μακροπρόθεσμα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης της φυλής σαν σύνολο.
Γνωρίζοντας ότι αυτές οι \"αλτρουιστικές\" και \"εγωιστικές\" συμπεριφορές παίζουν τρομερά σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, εξελίχθηκαν και οι ανάλογοι μηχανισμοί στον εγκέφαλο για να τις αναγνωρίζουν. Οι άνθρωποι γίναν πολύ ευαίσθητοι στο να αναγνωρίζουν την συμπεριφορά των άλλων ουτως ώστε να την \"κάνουν πέρα\" η να την \"δέχονται\".
Σταδιακά εξελίχθηκαν πολύ ευαίσθητοι \"αισθητήρες\" \"αλτρουσιμού-εγωισμού\" ώστε να αναγνωρίζονται οι \"καλοί-αλτρουιστές\" που βοηθάνε τον κόσμο/την φυλή και οι \"εγωιστές-κλέφτες\" που πατάνε επί πτωμάτων. Οι πρώτοι αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης όλων των μελών της φυλής, οι δεύτεροι τις μειώνουν. Με την σειρά τους βέβαια οι \"εγωιστές-κλέφτες\" εξέλιξαν μηχανισμούς που θα ξεγελάνε τους \"αισθητήρες\" των αλτρουιστών, κάνοντας τους αλτρουιστές να εξελίξουν αισθητήρες που θα είναι ακόμα πιο ευαίθσητοι στους αλτρουίστές και ούτω καθ εξής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού υπάρχει ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτή την πολύπλοκη κοινωνική δομή αναγνώρισης για το ποιος είναι \"καλός\" και ποιος \"κακός\".
Ακόμα και τα συναισθήματα εν μέρη εξελίχθηκαν γύρω από αυτό το μοτίβο. Υπάρχει η άποψη ότι τα πιο κοινωνικά συναισθήματα όπως η συμπάθεια, ο θυμός (προς άλλους), η ευγνομωσύνη, η ντροπή και η ενοχή εξελίχθηκαν με βάση το δίπολο αλτρουσιμού-εγωισμού για να αναγνωρίζουν γρήγορα και αυτόματα οι ανθρώποι το αν κάποιος ήταν αλτρουιστής η εγωιστής, ακόμα και ο εαυτός (στην περίπτωση της ενοχής και της ντροπής).
Μια ανάλυση του καλού και του κακού από την επιστημονική σκοπιά της εξελικτικής ψυχολογίας.
Φυσικά και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κάπου μεταξύ των δύο ακραίων-πόλων- δηλαδή ούτε πολύ \"κακοί\" ούτε πολύ \"καλοί\"- κάποιοι όμως θα πάνε σταδιακά όλο και πιο πολύ προς τα άκρα. Επίσης, όσο και αν σου φαίνεται τρελό, οι \"εγωιστές\" μπορεί να είναι λιγότεροι από τους \"αλτρουσιτές\". Τότε γιατί μας φαίνεται ο κόσμος σκατά και ότι όλοι είνα κακοί? Αυτό είναι ψευδαίσθηση μάλλον, αφού ο εγκέφαλος πρέπει να βάζει πολύ \"μεγάλο βάρος σημαντικότητας\" στους εγωιστές, αφού με την συμπεριφορά τους διακυβεύεται η επιβίωση της φυλής. Γι αυτό είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι στο \"κακό\"-στον \"ακραίο εγωισμό\" δηλαδή και κυριεύει το μυαλό μας.
Quote:
Nice. Είναι μια απλοϊκή προσέγγιση, γιατί όμως αν τα βάλεις κάτω και τα μελετήσεις είναι όλα τόσο πολύπλοκα? Δηλαδή αν είναι οι περισσότεροι αλτρουιστές γιατί λέμε πως υπάρχει τόση φτώχεια στον κόσμο? Ή γιατί τόσοι άνθρωποι αισθάνονται αδικημένοι? Αν κάτσω να υπολογίσω, κάθε φορά που οδηγώ, πόσοι έχουν δώσει tip στον Πακιστανό πχ που καθαρίζει τα τζάμια στα φανάρια αυτοί είναι ελάχιστοι. Σύμφωνα με την θεωρία που λες θα έπρεπε οι περισσότεροι να του δώσουν κάτι....Quote:
Quote:
Τα ένστικτα αυτά (αλτρουιστικά και εγωιστικά ) εποτελούν την βάση, έτσι. Από εκεί και πέρα πλέον έχουμε και το περιβάλλον που εκφράζεται μέσω ενώς πολύπλοκου πολιτισμού συμβόλων, μιμήσεων και εννοιών. \'Όπως και σε κάθε συμπεριφορά, το πόσο αλτρουιστής και εγωιστής είναι κάποιος δεν ορίζεται μόνο με βάση πόσο έντονο έχει το ένστικτο, αλλά και ποια ερεθίσματα πήρε από το περιβάλλον του, καθώς και πως ανταποκρίθηκε σε αυτά. Οι άνθρωποι δεν είναι ρομποτ να είναι έρμαια των ενστίκτων τους.
Ως προς τον πακιστανό που λες, οι άνθρωποι δεν δίνουν τιποτα γιατί ακριβώς πιθανών- οι \"αισθητήρες αλτρουισμού\" με τους αισθητήρες \"αναγνώρισης-κλεφτών-εγωιστών\" συγκρούονται. Από την μία ίσως να έδιναν (και ίσως κάποιοι να δίνουν) από την άλλη ο πακιστανός αναγνωρίζεται σαν κάποιος ξένος προς την \"φυλή\" (των ελλήνων-το \"φυλή\" με την ευρύτερη ομάδα σαν αντίληψη μιας \"ομοιογενούς ομάδας\") που πιθανών να έχει κακές βλέψεις. Μην ξεχνάς, ότι ο \"αλτρουσιμός\" θα είναι πιο έντονος σε όσο πιο κοντινά εμφανισιακά (οπότε ίσως και βιολογικά) άτομα γίνεται (και μέγιστα έντονος σε συγγενείς)
Τα πράγματα στην βάση τους πιστεύω ότι είναι απλά που όμως διακλαδώνονται και γίνονται πολύπλοκα στα πλαίσια του μοντέρνου σύνθετου πολιτισμού.
Ναι αν σκεφτείς ότι τα άκρα αυτών των κλαδιών έχουν βγάλει πολύ μπάσταρδα φρούτα μετά από χιλιάδες χρόνια αναπαραγωγής...
Quote:
Ναι αν σκεφτείς ότι τα άκρα αυτών των κλαδιών έχουν βγάλει πολύ μπάσταρδα φρούτα μετά από χιλιάδες χρόνια αναπαραγωγής...
Yep λολ.
Αλλά μπορεί και τα πράγματα να μην είναι και πολύ διαφορετικά σήμερα. Απλά ίσως να μας φαίνονται όλα \"shit\" επειδή οι αισθητήρες αναγνώρισης \"των κακών/εγωιστικών\" πράξεων βαράνε πολύ έντονα κόκκινο όταν \"πιάσουν\" κάτι. Μια \"εγωιστική/κακή\" πράξη κάποιου άλλου θα τείνει να υπερ-αναπαρισταται στο μυαλό μας σε σύγκριση με μια \"αλτρουιστική\" πράξη. Στις \"εγωιστικές/κακές\" πράξεις των άλλων μπορεί και να διακυβέυεται η ζωή μας. Οι \"αλτρουιστικές\" είναι απλά καλές και προσθέτουν κάτι αλλά μπορεί να κάνουμε και χωρίς αυτές. Αν ο άλλος όμως μας σκοτώσει για να κλέψει θα χαθεί η ζωή μας! Είναι φυσιολογικό να δίνουμε πολύ περισσότερο βάρος στην αναγνώριση αυτών και κάποιοι άνθρωποι να είναι ακόμα πιο ευαίσθητοι. Αν σκεφτείς επίσης ότι και τα media παίζουν με τους \"αισθητήρες αναγνώτισης του κακού\" μας για να βαράνε μεγάλα νούμερα είναι φυσιολογικό να καταλήγουμε την εντύπωση ότι ζούμε σε μια κόλαση. ;)
Εγώ βασικά έχω να πω ότι γενικά αυτές όλες οι διαγνώσεις δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το μόνο που ξέρω είναι ότι μια φίλη μου είχε πάει στον ψυχιάτρο γιατί είχε κάποιο ψυχολαγικό πρόβλημα και της είχε γίνει διάγνωση: διπολική μανιοκαταθλιπτική ψύχωση, αλλά τώρα η κοπέλα είναι εντελώς καλάQuote:
Γι αυτό και κάποιοι λένε ότι η διπολική διαταραχή και η παρανοική σχιζοφρένεια δεν είναι δύο ξεχωριστές διαταραχές. Η διπολική τύπου 2, μετά η διπολική τύπου 1 και μετά η παρανοική σχιζοφρένεια είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση απλά σε κάθε περίπτωση (με αυτή την σειρά) είναι πιο έντονη. Χμμμ
α δεν είδα ότι αλλάξατε τίτλο;
βλεπω αλλαξε το ερωτημα!
σε καθε περιπτωση κ οι κακοι εχουν ψυχη!
ασε που κατα τη γνωμη μου ειναι πιο ενδιαφεροντες τυποι απο τους καλους!
δλδ δε θα σε εξιταρε να πας μια φορα για καφε με τον αλ καπονε? ιστοριες που θ ακουγες! :)