Lou!
errie,
δεν εχω διαβασει αναλυτικα τα πιο πανω μνμ.
κατ αρχην εμενα δε μου φαινεται καθολου παραλογο η παρανοικο το οτι σκεφτεσαι την κηδεια καποιου πριν ακομα πεθανει. υποθετω οτι θα αναφερεσαι σε περιπτωση που ο ανθρωπος θα εχει καποια ασθενεια κ θα ειναι στο τελικο σταδιο, πχ καρκινο. σε μια τετοια περιπτωση, μου φαινεται κ πολυ φυσικο το οτι σε προβληματιζει η κηδεια του κ εφοσον μαλιστα εχεις δυσκολια να αντιμετωπισεις αυτο το γεγονος.
Αχ, χαίρομαι που το λες αυτό γιατί ομολογώ ότι στεναχωρέθηκα με το σχόλιο ότι αυτό που σκέφτομαι και νιώθω είναι από δυσοίωνο έως αρρωστημένο...λες και θέλω να τον πεθάνω μια ώρα αρχύτερα τον άνθρωπο, προς Θεού! Ναι, όντως αυτό που είπες συμβαίνει, έχει καρκίνο και το τέλος είναι κοντά...κι όπως είπα χθες πήρε τηλέφωνο στην μητέρα μου και σχεδόν παραληρούσε...ξέρεις φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι...
η γνωμη μου ειναι να κανεις ο,τι αντεχεις, οπως πολυ σωστα ειπε το ξωτικο.
δεν ειναι υποχρεωτικο να πας, αν νιωθεις οτι σε πιεζει κ σε καταβαλλει τοσο πολυ.
μπορεις να το εξηγησεις αυτο με πασα ειλικρινεια στη φιλη σου.
Να της το εξηγήσω αλλά πώς ακριβώς; 'Εχω πελαγώσει! Τί να της πω; Να πάω και να της πω τώρα "ξέρεις, όταν πεθάνει ο πατέρας σου εγώ δεν αντέχω να έρθω στην κηδεία;" Δεν λέγονται αυτά! Ή απλά να μην πάω καθόλου χωρίς να της πω τίποτα; Είναι γαϊδουριά! Ή να της πω εκείνη την ημέρα ότι δεν θα πάω; Κι αυτό είναι γαϊδουριά! Νιώθω πολύ πιεσμένη, δεν ξέρω τι να κάνω...
απο την αλλη μερια ομως μου προκυπτει κ ενα αλλο ερωτημα:
γιατι σε καταβαλλει τοσο πολυ η φαντασιωση του γεγονοτος του θανατου του πατερα της φιλης σου?
εκτος απο τη φιλη σου ειχες συναισθηματικο δεσιμο κ με τον ιδιο? (δεσιμο, οχι δεσμο! :p - προς αποφυγη παραξηγησεων!)
η ειναι κατι αλλο αυτο που σε ταραζει τοσο πολυ?
σου θυμιζει τη σκεψη του θανατου ολων μας?
Ναι, έχω και κάποιο συναισθηματικό δέσιμο και με τον ίδιο γιατί όπως και να 'χει από μικρά παιδιά μένουμε δίπλα δίπλα, τον έχω ζήσει όλη μου τη ζωή και θα ήθελα να τον αποχαιρετήσω...και μάλιστα τις προάλλες έπεσαν δακρυγόνα έξω από το σπίτι μου κι ο άνθρωπος αν και άρρωστος, σε μαύρα χάλια ήρθε (μένουμε σε διπλανά διαμερίσματα) για να δει πως είμαι και πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν ερχόταν...είχε κατέβει κάτω γιατί είχαν πέσει μολότωφ και φοβήθηκε για το αυτοκίνητο του (μεγάλη βλακεία βέβαια για άνθρωπο με καρκίνο στους πνεύμονες) μου χτύπησε το θυροτηλέφωνο να του ανοίξω γρήγορα, το έκανα (ευτυχώς είχα συνέλθει λίγο γιατί πριν είχα πέσει κι εγώ κάτω και προσπαθούσα να αναπνεύσω γιατί όταν τα έριξε η Αστυνομία ήμουν στο μπαλκόνι) και μετά ήρθε σπίτι να δει πως είμαι κι ευτυχώς γιατί εγώ δεν έβλεπα τίποτα και δεν ήξερα τι να κάνω...στα τυφλά πήγα κι άνοιξα την πόρτα...και μου είπε να βάλω βρεγμένη πετσέτα στα μάτια μου...συγκινήθηκα που αντί να κοιτάξει να φροντίσει τον εαυτό του ήρθε σ' εμένα...
Από εκεί και πέρα ταράζομαι γιατί πρόσφατα, πριν κανένα 6μηνο έχασα τη γιαγιά μου όπως είπα νωρίτερα κι οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και καθόλου ευχάριστες...την έβλεπα να αργολιώνει επίσης από καρκίνο, να υποφέρει από φριχτούς πόνους, να μου λέει "αν μ' αγαπάς παρακάλα να πεθάνω" κι είχε μείνει πια η σκιά του εαυτού της, καμιά σχέση με τη γυναίκα που ήξερα τόσα χρόνια που ήταν γεμάτη ζωή και πάντα αφρατούλα...είχε μείνει 40 κιλά άνθρωπος...κι αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχω από εκείνη στο φέρετρο...δεν είναι καλό να την θυμάμαι έτσι, δεν μου κάνει καλό και δεν θέλω να ξαναπεράσω κάτι παρόμοιο, γι' αυτό κάνω έτσι...δεν αντέχω άλλη κηδεία τώρα και μάλιστα με παρόμοιες συνθήκες!
θα μπορουσες να κανεις μια προσπαθεια να δεις το ολο γεγονος της κηδειας με διαφορετικο τροπο, οχι τοσο δραματικο? να το αποτραγικοποιησεις λιγο?
Αν έχεις κάτι να μου προτείνεις αφού διαβάσεις τα όσα λέω, ευχαρίστως να το ακούσω...εγώ δεν ξέρω πως να το δω πιο ψύχραιμα, έχω πανικοβληθεί από χθες...
πχ οταν τα ειχα φτιαξει με τον πρωτο γκομενο, στους 2 μηνες πεθανε εντελως ξαφνικα ο πατερας του απο εμφραγμα. εγω πηγα στην κηδεια, αλλα δεν μπορω να πω οτι ταραχτηκα κ πολυ. σχεδον καθολου θα ελεγα. για μενα ο νεκρος δεν ελεγε τπτ. τον ειχα δει μια φορα στη ζωη μου ολη κ ολη για 2 ωρες. με στεναχωρουσε βεβαια το γεγονος οτι ο φιλος μου ηταν στενοχωρεμενος. αυτο, ναι, με ταραξε. αλλα η κηδεια του νεκρου καθολου.
δεν εχω ομως κ φοβερο κολλημα με το θανατο, η τουλαχιστον ετσι νομιζω. αμα πεθανω πεθανα. just so simple!
Σου εξήγησα, εγώ έχω ένα άλφα δέσιμο με τον άνθρωπο αλλά πάνω απ' όλα με επηρέαζει ο πρόσφατος θάνατος της γιαγιάς μου...γι' αυτό δεν αντέχει η ψυχολογία μου να πάω στην κηδεία, να τον δω στο φέρετρο, να πλησιάσω στον τάφο και να ρίξω χώμα κι όλα τα σχετικά...ούτε καν από μακριά δεν ξέρω αν αντέχω να βλέπω...