Quote:
Originally Posted by
esoteriki_dynami
οboro, πιστεύω ότι το forum υπάρχει για την ανταλλαγή απόψεων και όχι για την αντικατάσταση του ειδικού. Αν έχεις παρατηρήσεις, σε αρκετές απαντήσεις μου είμαι πάντα υπερ της προσφυγής σε έναν επαγγελματία ειδικό, που θα βοηθησει το άτομο να κατανοήσει τις αιτίες των συμπεριφορών του.
Ουτε εγω ειπα οτι ψευδεσαι για το αν εισαι ειδικος η οχι. Το οτι εχεις γενικοτερα το στυλ του ειδικου ομως το εχεις. Στην τελικη αυτο ελειπε, να ελεγες και οτι εισαι ειδικος ενω δεν εισαι... Δεν μου λεει κατι αυτο.
Quote:
Χρέος μου να βοηθήσω το θεωρώ με βάσει των γνώσεων που έχω αποκτήσει από την ζωή και από την επαφή μου με το αντικείμενο της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης πάντα από εμπειρική σκοπιά. Ούτε είμαι ειδικός, ούτε και διαθέτω πτυχία ούτε και διαφημίζω κάποιον ειδικό. Όταν όμως διαβαίνεις το δρόμο της αυτογνωσίας, αισθάνεσαι μια ανάγκη να παρέχεις την άποψή σου , χωρίς να την διαφημίζεις ως απόλυτη ή ως αλάνθαστη.
Οσο κι αν χρησιμοποιεις το δευτερο ενικο προσωπο, δεν αλλαζει το γεγονος οτι αυτη ειναι η δικη σου αποψη. Προσωπικα δεν το βρισκω καθολου λογικο η συνηθες μετα απο την ολοκληρωση μιας θεραπειας να χριζει κανεις εαυτον αναλυτη των παντων και να περιδιαβαινει σε ενα φορουμ ψυχολογιας σκορπιζοντας ανακριβειες (και ειναι πραγματι οι τελευταιες παρα παρα πολλες) σαν να ειναι οι απολυτες αληθειες. Μπορει ετεροχρονισμενα να διευκρινιζεις οτι ειναι μονο αποψεις σου αλλα οταν παραθετεις τις αποψεις σου αυτες δινεις τελειως αλλη εντυπωση.
Quote:
Σχετικά με την ψύχωση, όπως και για κάθε ορισμό (αγοραφοβία, πανικό, κτλ) έχω επανηλειμμένως εκφράσει την άποψη ότι οι ορισμοί ειναι αυθαίρετοι και χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς για συνταγογράφηση φαρμάκων και οργάνωση της συμπτωματολογίας.
Ένα σύμπτωμα δεν είναι απόδειξη της αιτίας που το προκαλεί, και επομένως το ίδιο ισχύει για την ψύχωση.
Μαλιστα... Οι επισημοι ορισμοι της ψυχωσης βασιζονται σε συμφεροντα δηλαδη. Ενω οι δικοι μας αυθαιρετοι ορισμοι σε κανενα προσωπικο συμφερον, ετσι? Ξερεις ακομα και αυτη η καχυποπτη θεωρηση σχετικα με τους κλινικους ειναι μαλλον παραπλανημενη - μπορει να συνταγογραφουνται σαν καραμελες φαρμακα και να επιβαλλονται διαγνωσεις σε μη πασχοντες αυτο ομως δεν καθιστα ουτε τις παθησεις ανυπαρκτες ουτε τους ορισμους ανοιχτους σε απεριοριστη σχετικοποιηση κατα πως μας βολευει εμας.
Quote:
Όσον αφορά το 'τα βλέπεις όλα άμυνες' , είναι γενίκευση και καλό θα ήταν να απαντούσες σε κάθε post ξεχωριστά όχι κρίνοντας, αλλά παρουσιάζοντας την δική σου θέση (την οποία δεν την είδα σε κάποια από τις απαντήσεις σου - αλλά αρκέστηκες στην εύκολη λύση των χαρακτηρισμών "καταπιεστικο", "ψυχαναγκαστικο", "Man on a mission", "αυτοεκλεγμενου ειδικου", Pop-psychology" παρόλο που στο τέλος λες 'χωρίς καμια διάθεση να γίνω επικριτικός).
Ε, τωρα "εχω διαθεση" γιατι βλεπω αντιδρας τελειως αμυντικα στην κριτικη, αγνοωντας τα επιχειρηματα που εχω ηδη παραθεσει. Οχι, δεν χρειαζεται να απαντω σε καθε ποστ σου ξεχωριστα - γενικη εικονα και υπαρχει και μπορει να εξαχθει. Επισης δεν εχω ορεξη να κανω οτι και εσυ, να μοιραζω δηλαδη συμβουλες δεξια και αριστερα. Αλλα ουτε και να κανω "διορθωσεις" του στυλ "οχι, αυτο δεν ειναι ψυχωση, απλως λες οτι πιστευεις εσυ εδω." Υπαρχουν τα επιμερους ποστ αλλα υπαρχει και η γενικοτερη σταση και παρουσια στο φορουμ για σενα και για μενα και για ολους μας. Και απ΄οσο βλεπω, εσυ το παιζεις ειδικος και οταν σε διορθωνουν το γυριζεις στην σχετικοποιηση.
Α, μιας και μιλαμε (κυριως εσυ γενικα) για αμυνες του Εγω, θελω να ρωτησω αν εχεις υπ' οψιν σου την αμυνα της διανοητικοποιησης, γιατι πιστευω οτι ειναι πολυ σχετικη με αυτο που κανεις.
Quote:
Μια συζήτηση κατά την άποψή μου, βασίζεται στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι χαρακτηρισμών πόσο δε μάλλον όταν αυτοί ξεφεύγουν από την θέμα που συζητάται και στοχεύουν στο πρόσωπο.
Επισης βασιζεται στο να μην προσπερναμε τα επιχειρηματα του αλλου οταν δεν μπορουμε να απαντησουμε σε αυτα, εστιαζοντας παραλληλα μονο στους χαρακτηρισμους... Οσο για το off-topic, λυπαμαι αλλα δεν βλεπω αλλον τροπο να σχολιασει κανεις τα λεγομενα οποιουδηποτε παρα στο νημα οπου αυτα εγιναν.