Γεια σου Vous and Nous!:)
Ξέρεις, σκέφτηκα κάτι και ήθελα να σε ρωτήσω πάνω σε αυτό. Καμιά φορά ο ψυχισμός μας παίζει κάποια παιχνιδάκια που μπορεί να μην είναι η απάντησή τους η προφανής και η πιο εύκολη να δοθεί. Ανέφερες κάτι για τεμπελιά. Όμως κάλλιστα μπορεί να μην οφείλεται σε καμία τεμπελιά η μη θέλησή σου να σηκωθείς το πρωί αλλά σε φόβο απόδοσης. Μην μπορώντας να πας στη σχολή, άρα "εφευρίσκοντας" και το εμπόδιο της φοβίας, αυτό μπορεί να σε ανακουφίζει προσωρινά. Δε θέλω να στο παίξω ψυχολόγος, αλλά έχω κι εγώ αντιμετωπίσει στη ζωή μου τέτοια κρυμμένα σχήματα, πχ όταν είχα κατάθλιψη ανακουφιζόμουνα μόνο το βράδυ, γιατί το βράδυ κανένας δεν θα "απαιτούσε" από εμένα να ανταπεξέλθω στις "υποχρεώσεις" μου, ούτε στο άγχος που αυτές μου γένναγαν. Το πρωινό μου φαινόταν τρομακτικό με αυτά που θα γεννούσε, άρα μένοντας στο κρεβάτι είχα την αίσθηση της ασφάλειας (και ταυτόχρονα η ενοχή για την "απάθεια, έλλειψη κινητοποίησης, δράσης, και η κατηγορία για τεμπελιά" με κράταγαν δέσμια σε αυτοτιμωρητικές σκέψεις και επικρίσεις.
Όλα αυτά στα έβαλα σε εισαγωγικά γιατί δεν ήταν τελικά τεμπελιά, ήταν φόβος, φόβος που με κατάπινε και με ακινητοποιούσε.
Και για να ανταπεξέλθει ο καθένας στους προσωπικούς του φόβους, τους καλύπτει όπως έμαθε με κρίσεις και δεν τους αφήνει να διαφανούν, καλυμμένοι όπως βρίσκονται κάτω από βαρίδια δικαστικά. Μπορεί όπως λες να μη σε πιέζει κανένας, αλλά σε πιέζεις εσύ και η πίεση που σου ασκείς μπορεί να είναι υποδηλώνει αυστηρότητα και υψηλές απαιτήσεις για απόδοση και όχι τεμπελιάς όπως ανέφερες.
Αν το δεις από άλλη σκοπιά, επίσης, μπορεί να μην είσαι τεμπέλα αλλά απλά να φοβάσαι το φορτίο των υποχρεώσεων και τις μετέπειτά σου κρίσεις σε περίπτωση αποτυχίας να ανταπεξέλθεις, οπότε αναβάλλεις εις το διηνεκές. Συμφωνώ με τον εσωτερική δύναμη εδώ, κι εγώ έτσι παραλλήλισα τη συμπεριφορά, έχοντας φυσικά και το δικό μου βίωμα που ανέσυρα.