Originally Posted by
marina38
Χαίρομαι που δεν ενθουσιάστηκες ιδιαίτερα Γιάννη. Εγώ σου έστειλα πριν λίγο τα στοιχεία ενός που ξέρω ότι εκπαιδεύει με παρόμοιες μεθόδους, αλλά όπως έγραψε και η crazy_diamond παραπάνω, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι αυτοί έχουν το ταλέντο να μανατζάρουν τον εαυτό τους. Τον είχα παρατηρήσει σε παρέες και σεμινάρια και όλοι γύρω του ήταν μες στην τρελή χαρά, περίμεναν πώς και πώς να τους πετάξει μια πετυχημένη ατάκα...Νομίζω ότι αν κάποιος είναι εύπιστος κι επιρρεπής, μπορεί να γίνει ένας πολύ ενθουσιώδης και φανατικός ακόλουθος...του coach. Αυτό δεν το βρίσκω και πολύ θετικό :)
Τα περισσότερα από τα σεμινάρια με τα οποία ισχυρίζονται ότι 'πιστοποιούνται' είναι από φορείς με εντυπωσιακά ονόματα αλλά καμιά επιστημονική εγκυρότητα. Εε...αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: ότι πολλοί από αυτούς αυτοαποκαλούνται ψυχοθεραπευτές & δίνουν συμβουλές!! Για να γίνει όμως αυτό, είτε είναι βολικό είτε όχι, χρειάζεται πρώτα ένα τουλάχιστον σχετικό πτυχίο, δεν γίνεται να είσαι πληροφορικάριος, οικονομολόγος, μηχανικός κι επειδή έτσι αποφάσισες να γίνεις απευθείας ψυχοθεραπευτής με σεμινάρια. Είναι σαν να πάω να κάνω μερικά σεμινάρια feng shui και μετά να δηλώνω αρχιτέκτονας (πολύ αμφιβάλλω αν θα συμφωνεί μαζί μου το τεχνικό επιμελητήριο...). Μπορώ να κάνω και μερικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αλλά αν ανοίξω 'ιατρείο', υποθέτω θα έχει κάποιες αντιρρήσεις ο ιατρικός σύλλογος... :D
Για την 'εμπειρία ζωής', έχω να πω πως σε επαγγέλματα όπως του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή είναι φυσικά απαραίτητη. Χρειάζεσαι αυτογνωσία, ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ορίζοντες, να έχεις εκτεθεί σε καταστάσεις, να έχεις συναναστραφεί με διαφορετικούς ανθρώπους, να ακούς, να κινείσαι, να ενημερώνεσαι, να ζεις. Αυτό όμως ΔΕΝ αντικαθιστά μια σωστή εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία.