Διάβαζα κάτι σχετικό με τους προβληματισμούς του giorgos panou και θα ήθελα να τα μοιραστώ για να τα βάλω και εγώ σε μια σειρά μιας και εδώ και αρκετούς μήνες ταλαιπωρούμαι μεταξύ έντονου άγχους και θλίψης, την οποία θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως κατάθλιψη ή ως καταθλιπτικά επεισόδια. Υπάρχουν χαλαρά διαστήματα αλλά όλο και λιγοστεύουν και έχω αρχίσει να κουράζομαι απίστευτα.
Εδώ και κάποια χρόνια κάνω ψυχοθεραπεία. Σε φαρμακοθεραπεία δεν έχω μπει αλλά το έχω σκεφτεί αρκετές φορές αν και γενικότερα αποφεύγω τα φάρμακα τα τελευταία έντεκα χρόνια (κάνω ομοιοπαθητική).
Όταν άρχισαν να δυσκολεύουν τα πράγματα αναρωτιόμουν κατά πόσο μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε βιοχημική ισορροπία του εγκεφάλου. Η θεραπεύτρια μου δεν μου έδωσε κάποια απάντηση.
Διάβαζα λοιπόν ότι υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση να λειτουργεί απευθείας στο εγκεφαλικό κύκλωμα, θεωρώντας ότι η βιοχημεία του εγκεφάλου τροποποιείται όπως τροποποιείται η παραγωγή κάποιων ορμονών ή νευροδιαβιβαστών (αναφέρονταν κυρίως σε θεραπείες που εστιάζουν στο συναίσθημα και στο σώμα όπως η gestalt).
Παλιότερα οι ψυχίατροι θεωρούσαν ασύνδετη την ψυχοθεραπεία με τη φαρμακοθεραπεία και έδειχναν εμπιστοσύνη στα φάρμακα και μόνο. Αργότερα κάποιοι επιστήμονες δέχθηκαν ότι η ψυχοθεραπεία ενισχύει τη φαρμακοθεραπεία από την άποψη ότι "παρατείνει και διευρύνει τα αποτελέσματα των φαρμάκων επιτρέποντας την προοδευτική μείωση της δοσολογίας" και η φαρμακευτική αγωγή προετοιμάζει τον θεραπευόμενο για μια πιο αποτελεσματική θεραπεία μέσα από τη μείωση του άγχους, των αντιστάσεων κ.λπ.
Οι υπέρμαχοι της ψυχοθεραπείας και μόνο, θεωρούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση στην οποία δεν λειτουργεί ούτε συμπληρωματικά, ούτε βρίσκεται στο άλλο άκρο. Υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας λαμβάνουν χώρα βιοχημικές τροποποιήσεις. Μάλιστα λένε ότι το πλεονέκτημα είναι ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνονται κατά τη θεραπεία είναι εξατομικευμένες με μια δόση σωστά προσαρμοσμένη στο οργανισμό του θεραπευόμενου. Η θεραπεία (εδώ παίζει ρόλο και η ικανότητα του θεραπευτή) ανάλογα με την κατάσταση μας μας οδηγεί (σκόπιμα ή διαισθητικά) να οδηγηθούμε σε μια νέα βιοχημική ισορροπία... Από την άλλη, λένε, ότι μια φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ακριβής (στη δοσολογία) σε σχέση με τις διακυμάνσεις των επιπέδων ορμονών, που πολλές φορές είναι ανεπαίσθητες...
Απλά τα παραθέτω τα παραπάνω... δεν έχω συνειδητοποιήσει πως δουλεύει και ίσως να μην έχει σημασία... δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα αν και το εύχομαι...