Originally Posted by
PETRAN
+1.
Αυτό συμφωνώ και εγώ, δυστυχώς αυτή είναι η γραμμή πολλών ψυχιάτρων για τις νευρώσεις, μόνο φάρμακα και τίποτα άλλο, την στιγμή που παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο WHO λένε καθαρά και επίσημα ότι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για διαταραχές άγχους και κατάθλιψη είναι η ΓΣΘ. Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα λίγοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να το κάνουν σωστά. Π.χ. στις κρίσεις πανικού δεν φτάνει μόνο "να μιλάς" (αν και βοηθάει σημαντικά και αυτό) θέλει να κάνεις έκθεση στον πανικό. Δηλαδή να σε βάλει σταδιακά ο θεραπευτής στις καταστάσεις που φοβάσαι. Π.χ. αν είναι ο κόσμος πρέπει σταδιακά να βγεις έξω μαζί με τον θεραπευτή. Αν είναι νοσοφοβία είναι σταδιακή πρόκληση ταχυκαρδίας, ζαλάδας κλπ. από τον θεραπευτή και σταδιακός έλεγχος στις αγχώδεις αντιδράσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος (είχα και εγώ πανικούς για 2 χρόνια και με αυτό τον τρόπο τους ξεπέρασα). Ταυτόχρονα θέλει και συζήτηση και αλλαγή προβληματικών ιδεών και στοιχείων του χαρακτήρα που τροφοδοτούν το πρόβλημα.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί που να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σε αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα και όσοι κάνουν ψυχοθεραπεία, πολλές φορές κάνουν κάτι σαν ψυχοθεραπεία, αυτό το λέω σαν απόφοιτος ψυχολογίας. Κανονικά θα έπρεπε να είναι όπως στην Αγγλία, να υπάρχει ένα επίσημο κρατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για κλινικούς ψυχολόγους μετά το πτυχίο και να δίνονται οι υπηρεσίες σε όποιον τις χρειαστεί, χωρίς να πρέπέι να στάξεις 5000 ευρώ σε κάποιον ιδιώτη που δεν ξέρεις και τι ακριβώς έχει τελειώσει και το σημαντικότερο, τι κλινική και θεραπευτική εμπειρία έχει. Δυστυχώς. Απλά εγώ αυτό που λέω είναι ότι και η παράπλευρη λήψη κάποιου αντικαταθλιπτικού SSRI, αν βοηθάει και δεν έχει σημαντικές παρενέργειες (π.χ. απότομη λήψη πολλών κιλών η σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία) δεν κάνει κακό. Αν μπορούν να γίνουν και τα δύο ειναι το καλύτερο. Αλλά με έμφαση στην ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα σαν υποστήριξη και όχι το αντίθετο η μόνο φάρμακα.