Originally Posted by
Niels
Εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι προτιμότερο για ψυχοθεραπεία να βρεις ψυχοθεραπευτή ψυχίατρο κι όχι ψυχολόγο. Δεν θέλω να γενικευσω αλλά αυτή είναι η δική μου εμπειρία. Απλά παίζουν πολλά ρόλο για το αν θα πάει καλά η ψυχοθεραπεία. Σίγουρα πρέπει να έχεις συγκεκριμένους στόχους στην αρχή, ένα αίτημα όπως λένε, το οποίο βέβαια μπορεί να μεταβληθεί στη διάρκεια της θεραπείας. Σε ο,τι αφορά στην επιλογή του κατάλληλου για εμάς ψυχοθεραπευτή εγώ αυτό που έκανα ήταν να μελετήσω λίγο τις αρχές των βασικών σχολών ψυχοθεραπείας, να δω τι πιστεύω ότι μου ταιριάζει και μετά ξεκίνησα να ψάχνω βιογραφικά στο ίντερνετ. Βασικά για μένα κριτήρια όπως είπα και πριν ήταν η σχολή ψυχοθεραπείας που ακολουθεί, το πού σπούδασε π.χ. Ελλάδα κι αν εξωτερικό πού ακριβώς (εγώ προτιμούσα Ελλάδα αν και μπορεί να είναι υποκειμενικό όπως κι όλα όσα αναφέρω βέβαια), η προηγούμενη εμπειρία (να μην έχει μόλις τελειώσει τη σχολή, είχα τέτοια εμπειρία και απλά δεν είχε νόημα γιατί δεν είχε τον τρόπο να με χειριστεί). Επίσης βασικό για την πορεία της θεραπείας είναι να μην κρύβεις τα συναισθήματα σου για τη θεραπεία και τον ψυχοθεραπευτή αλλά να τα θέτεις προς συζήτηση. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να μαντέψει ο άλλος τι σκέφτεσαι διότι ακόμα και αν το κάνει η δική σου στάση υπονομεύει τη θεραπεία. Σίγουρα δεν είναι εύκολη διαδικασία η ψυχοθεραπεία αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι επωφελής για τους θεραπευόμενους γιατί κάποια θέματα δεν λύνονται με φάρμακα ούτε με βιβλία αυτογνωσίας ούτε με φίλους που δεν έχουν τα εφόδια να μας βοηθήσουν σε σύνθετα προβλήματα.