Παιδιά, επαναφέρω το θέμα μετά από όλο αυτόν τον καιρό. Μου συνέβησαν κάποια πράγματα και πάω να σκάσω, δεν ξέρω τι να κάνω. Αυτή την στιγμή ψάχνω για τηλέφωνα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης, και με την πρώτη ευκαιρία θα καλέσω κάποιον ψυχολόγο. Γραπτώς δεν μπορώ να περιγράψω πλήρως αυτά που νιώθω τώρα, πιστεύω ότι αν κάποιος ακούσει τον τόνο της φωνής μου, θα με καταλάβει καλύτερα χωρίς να πω τίποτα.
Όπως βλέπετε το ακριβώς προηγούμενο μυνημά μου γράφτηκε στις 4/11/2012, περίπου 1 έτος και 2 μήνες πριν από την σημερινή μέρα. Από τότες ακόμη παλεύω με τα προβληματά μου, και πιστεύω ότι έκανα μια μικρή πρόοδο. Έχω κάνει κάποιους φίλους, βγαίνω και λίγο έξω (όχι πολύ, αλλά λιγάκι βγαίνω).
Πρόσφατα κάτι συνέβη, το οποίο πίστευω ότι ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη εως τώρα. Αλλά κάτι έγινε και δεν μπόρεσα να το χαρώ, και εκεί που είχα έστω και μια μικρή πρόοδο, άρχισα πάλι να αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για τον εαυτό μου. Εδώ και μια εβδομάδα δεν τρώω τίποτα και δεν έχω καθόλου όρεξη να βγω έξω και να δω τους φίλους μου.
Με τα πολλά πολλά πριν λίγο καιρό με πήραν σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε αυτά τα 5μηνα. Η πρώτη μου δουλειά εδώ και 5 χρόνια, από τότες που πήρα το πτυχίο μου. Φυσικά δεν είναι και ότι καλύτερο (5 μήνες προς 490 ευρώ τον μήνα), αλλά από το τίποτα κάτι ήταν και αυτό (όποιος ζητάει τα πολλά χάνει και τα λίγα). Να σημειώσω το εξής, έχει σημασία για κάτι που θα πω παρακάτω: η αδερφή μου είναι σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, όχι στο ίδιο με το δικό μου, στο οποίο δουλεύει ήδη 3 μήνες σε αυτό και τώρα κοντεύει στον 4ο. Σε αυτούς τους 3-4 μήνες ο ΟΑΕΔ (σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας υποθέτω) έχουν κάνει αρκετές φορές έφοδο στην επιχείρηση που απασχολεί την αδερφή μου. Φυσικά η επιχείρηση, αλλά και η αδερφή μου είναι τυπικοί στα καθήκοντά τους, οπότε δεν υπήρξε ποτές κάποιο πρόβλημα, όλα καλά.
Με εμένα λοιπόν τι συνέβη; Η σύμβαση την οποία υπέγραψα όμως λέει ότι πρέπει να δουλεύω Δευτέρα ως Παρασκευή και 8 το πρωί με 4 τα απογεύματα, σύνολο 40 ώρες την εβδομάδα.Στην θέση που με τοποθετήσανε στην επιχείρηση που με επιλέξανε υπάρχει ένα θεματάκι. Και τι εννοώ με αυτό, εκεί που με τοποθετήσανε πρέπει να δουλεύω και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου της επιχείρησης και ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή συνολικά να δουλεύω κανονικά στις 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά κάποιες φορές αντί να έρθω 8 το πρωί με 4 το απόγευμα να έρθω 10 το πρωί με 6 το απόγευμα (τυχαίες ώρες) ή να έρθω Σάββατο και να πάρω ρεπό μια άλλη μέρα. Εγώ στην αρχή είχα τους ενδοιασμούς μου αλλά επειδής ήθελα την δουλειά και τα λεφτά τους εξήγησα ότι δεν έχω πρόβλημα να έρχομαι 40 ώρες την εβδομάδα αλλά επειδής η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει τακτικά εφόδους θέλω να είμαι καλυμμένος για να μην βρούμε τον μπελά μας (εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκει τον μπελά της και η επιχείρηση). Η επιχείρηση με βεβαίωσε ότι θα το κανονίσει και ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα (μάλιστα μετά από μερικές μέρες μου είπαν ότι κάλεσαν τον ΟΑΕΔ και ότι συμφώνησαν να έρχομαι εκτός ωραρίου, αν θέλω το πιστεύω φυσικά). Από τότες όμως δεν έχω λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο που να λέει ότι έχω το ελεύθερο να έρχομαι και άλλες ώρες. Δηλαδή αυτά που μου λένε, χωρίς επίσημα έγγραφα, είναι λόγια του αέρα.
Μετά από μερικές μέρες ήρθε κάποιος, ο οποίος ΔΕΝ ήταν εργαζόμενος της επιχείρησης, αλλά ήξερε τι συμβαίνει, και μου είπε ότι θα κάνει καταγγελία σε μένα προσωπικά επειδής πάω και δουλεύω εκτός ωραρίου. Εγώ από την στιγμή που δεν είχα επίσημο έγγραφο στα χέρια μου που να λέει ότι θα δουλεύω με κυλιόμενο ωράριο, φοβήθηκα. Δεν ήθελα καθόλου να χάσω την δουλειά. Αρχικά πήγα και ξαναμίλησα με τον εργοδότη ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εγώ όμως που δεν είχα κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια μου είπα να πάρω και ένα τηλέφωνο τον ΟΑΕΔ για να ζητήσω κάποιες συμβουλές. Να μου πουν τέλος πάντων πως να κινηθώ. Ο ΟΑΕΔ μου είπε ότι το σωστό είναι να κάνω ότι λέει η σύμβαση, δηλαδή να έρχομαι μόνο από Δευτέρα ως Παρασκευή και 8 το πρωί με 4 το απόγευμα. Ο ΟΑΕΔ όμως με κρέμασε, αν και κατανοώ αυτό που έκανε, και αποφάσισε να καλέσει την επιχείρηση που δουλεύω για να δει τι τρέχει.
Από εκείνη την ημέρα λοιπόν ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ο εργοδότης νομίζει ότι κάλεσα τον ΟΑΕΔ για να κάνω καταγγελία επειδής με βάζουν και δουλεύω διαφορετικά ωράρια, ενώ εγώ είχα τονίσει εξαρχής στον ΟΑΕΔ ότι καλώ καθαρά για συμβουλευτικούς λόγους, θέλω συμβουλές και τίποτα άλλο. Δεν είχα σκοπό να κάνω κάποια καταγγελία. Απλώς ήθελα κάποιες συμβουλές για να μην βρεθώ προ εκπλήξεων. Τελικά με βρέθηκα προ εκπλήξεων. Πλέον ο εργοδότης, οι εργαζόμενοι και τα μερικά ακόμη παιδιά που δουλεύουν για αυτόν μέσω του ίδιου προγράμματος με κοιτάνε με μισό μάτι. Νομίζουν ότι πήρα τηλέφωνο για να κάνω καταγγελία και να καταστρέψω τις δουλειές τους. Από εκείνη την ημέρα δεν μιλάω με κανέναν. Πάω στην ώρα μου, κάνω την δουλειά μου, και φεύγω την ώρα του σχολάσματος. Όλες αυτές τις ώρες χωρίς να μιλάω με κανέναν, δηλαδή χωρίς να μου μιλάνε, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις λόγω δουλειάς. Μάλιστα είμαι αρκετά σίγουρος ότι μιλάνε πίσω από την πλάτη μου και με χώνουν, αρκετά βαθιά μάλιστα.
Φοβάμαι για το τι πρόκυται να συμβεί, μου λένε ότι φέρθηκα αντιεπαγγελματικά, ενώ οι ίδιοι που θέλανε να με βγάλουνε εκτός ωραρίου φέρθηκαν αρκετά επαγγελματίες. Έχω αρχίσει πάλι να νιώθω καταπιεσμένος, έχω σταματήσει το φαγητό, τρώω μόνο λίγο το μεσημέρι για να μην πέσω κάτω από την πείνα, πρωινό, απογευματινό, βραδινό τα έχω κόψει όλα εδώ και μια εβδομάδα. ΔΕν βγαίνω έξω, σταμάτησα να βλέπω τους φίλους μου. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω απελπιστεί.