λάκρυ, ψυχοθραπεία μπορεί να σε βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, τώρα τι μεθοδος δεν ξερω!
εγώ πιστεύω πλέον πολύ και στη σχέση που καλλιεργείται μεταξύ ψυχοθεραπεθτή και ψυχοθεραπευόμενου. είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος στον οποίο πηγαίνεις, να έχεις σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, επίσης να νιώθεις ότι αυτό το πρόσωπο σε εκτιμά, σε στηρίζει και σε αποδέχεται ακριβώς όπως είσαι, με όλες σου τις αδυναμίες!
μία πολύ συχνή αιτία ψυχολογικών προβλημάτων είναι η μη αποδοχή των αδυναμιών του εαυτού μας. για να μπορέσουμε να κατορθώσουμε κάποια στιγμή και βιωματικά [και όχι μόνο να το παπαγαλίζουμε σαν γνώση] να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας μαζί με όλες του τις ατέλειες, νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεθεί να το κάνει αυτό ένας άνθρωπος σε εμάς. να βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος θα μας αποδεχτεί και θα μας αγαπήσει έτσι όπως είμαστε άνευ όρων. βιωματικά να συμβεί αυτό, οχι στα λόγια. βιωματικά να νιώσεις ότι υπάρχει απέναντί σου ένας άνθρωπος ο οποίος σε αγαπά και σε αποδέχεται έτσι ακριβώς όπως είσαι!!!!!
συνήθως στους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα οι γονείς κατά κανόνα δεν τους αποδέχονται όπως είναι αλλά με όρους. τους όρους που αυτοί θέτουν κάθε φορά. πχ εσύ ήσουν η αδυνατούλα, όχι χοντρή σαν την αδερφή σου! αυτός ουσιαστικά ήταν ο όρος που σου έβαλε ασυνείδητα η μάνα σου για να κερδίζεις την αγάπη της και την αποδοχή της!
ο θεραπευτής επιβάλλεται να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπορέσει να σε αγγίξει ψυχικά αποδέχομενος την λακρυμόσα έτσι ακριβώς όπως είναι, με τα παραπανήσια κιλά, και αυτό έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη στο να μετριαστεί η νεύρωση που έχεις ότι πρέπει πάση θυσία να είσαι στέκα για να αρέσεις στους άλλους ανθρώπους!
κατόπιν θα ήταν πολύ καλή ιδέα να αλλάξεις και παρέες. να δώσεις έμφαση στο να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που να σε αποδέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι όπως είσαι, και όχι θέτοντας όρους. και να απομακρυνθείς από ανθρώπους καταπιεστικούς. πχ γονείς και λοιπές κακές παρέες.
αυτή η προσέγγιση που σου περιγράφω δίνει έμφαση στο βίωμα και στη θεραπευτική δύναμη της αγάπης. διότι τί άλλο είναι η αγάπη από το να επιτρέπεις στον άλλο να είναι με ελευθερία ο εαυτός του και να τον αποδέχεσαι ακόμα και με τις αδυναμιες του!
τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία δεν την πολυσυμπαθώ πλέον ιδιαίτερα, ακριβώς για τους λόγους που διαπίστωσες κι εσύ. παλιά την είχα πάρα πολύ ψηλά, αλλά τώρα πια αναθεώρησα και τη θεωρώ πολύ μέτρια διότι διαπίστωσα στην πράξη ότι η γνώση ενός προβλήματος και η αλλαγή του τρόπου σκέψης δεν αρκεί και δεν κάνει σχεδόν τίποτα, αν δεν συνοδευτεί από έμπρακτες βιωματικές αλλαγές.
επίσης ότι είναι σύντομη, είναι άλλος μύθος! σύντομη είναι ίσως η γνωσιακή αλλαγή. από εκεί και πέρα το να κάνεις πράξη αυτά που έχεις συζητησει στις συνεδρίες και να φτάσεις να νιώθεις βιωματικά διαφορετικά από ό,τι στην αρχή, είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβορα!!!! όπως και κάθε ψυχοθεραπευτική διαδικασια και πορεία!!!!! βλέπω πολλούς, και εδώ μέσα, που ξέρουν τέλεια να δίνουν συμβουλές και ξερουν τέλεια τί πρέπει να κάνουν για να λύσουν τα προβλήματά τους και στην πράξη δεν κάνουν τίποτα και δεν αλλάζουν τίποτα! [συμπεριλαβανομένου και του εαυτού μου!]
γνωσιακά ξέρεις πολύ καλά ότι είσαι τελειομανής χαρακτήρας, ότι έχεις δώσει υπεραξία στα κιλά, ότι δεν περιστρέφεται όλο το σύμπαν γύρω από τα κιλά σου, ότι δεν θα σε κρίνουν όλοι οι άνθρωποι ανάλογα με τα κιλά σου, ότι πολλοί δεν θα δώσουν καμία σημασία αν είσαι 48 ή 52 ή ακόμα και 70 κιλά, ξέρεις ότι υπάρχουν χοντρές γυναίκες που έχουν γκόμενο και που είναι και σέξυ και που είναι και αποδεκτές και που έχουν και φίλους, και όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα σε λυτρώσει και δεν θα σε θεραπεύσει ψυχικά, αν δεν βιώσεις στην πράξη να αγαπηθείς και να γίνεις αποδεκτή από κάποιους άλλους, ακόμα και αν έχεις κάποια περιττά κιλά!
επίσης ούτε την ψυχανάλυση την συμπαθώ! πολλή προσκόληση στο παρελθόν και επίσης εμμονή ότι για όλα φταίει η σεξουαλικότητα! δεν ξέρω, αλλά δεν μου λέει κάτι!
δεν ξέρω ποια μεθοδος θα σου ταίριαζε, πάντως καλή σχέση με έμπειρο ψυχοθεραπευτή που να έχετε και πολύ καλή χημεία το θεωρώ απαραιτητο!