Originally Posted by
Lena01
Diana1982,
έχω εμπειρία από δύο ψυχωσικά άτομα στο κοντινό περιβάλλον μου.
Ο ένας συγγενής των γονιών μου, ο οποίο για πάνω από 20 χρόνια ρήμαξε όλο το σόι του με "ιστορίες" περί εχθρών που τον κυνηγάνε, συνωμοσίες, σπείρες, αδέρφια να τσακώνονται για πράγματα που δεν είχαν γίνει, οικογένειες να μην μιλάνε μεταξύ τους, σχέσεις να διαλύονται, και δεν θέλω να αναφερθώ σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η άλλη είναι μητέρα μιας καλής μου φίλης, η οποία έχει φτιάξει μια απίστευτη ιστορία σε βάρος της φίλης μου αυτής με αποτέλεσμα να τής έχει καταστρέψει σχεδόν τη ζωή.
Και στις δύο περιπτώσεις οι άρρωστοι ΔΕΝ καταλαβαίνουν ότι πάσχουν, επιμένουν ότι έχουν δίκιο και το επιβάλλουν, με τρομερό κόστος για όσους είναι δίπλα τους.
Η φίλη μου, αν και η μάνα της έχει νοσηλευθεί στο Δαφνί, αρνείται ακόμα και σήμερα να παραδεχθεί ότι η μαμά της είναι ψυχωσική, πιστεύει ότι τής έβαλαν λόγια κάποιοι άλλοι. Ο συναισθηματικός δεσμός, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ δυνατός.
Για το συγγενή μας, οι γονείς μου αντιλήφθηκαν ότι ήταν άρρωστος ψυχικά και ότι όλα όσα έλεγε ήταν προϊόντα αρρωστου μυαλού λίγο πριν πεθάνει, αφού ρήμαξε ένα ολόκληρο σόι για 20και χρόνια !
Για αυτό ρωτάω το μέλος μας εδώ πώς το κατάλαβε, ακριβώς επειδή μού κάνει εντύπωση! όχι επειδή το αμφισβητώ, αν δίνω τέτοια εντύπωση, ζητώ συγνώμη... Να καταλάβω προσπαθώ. Πώς είναι δυνατό σε μια οικογένεια να το αντιλαμβάνονται και να μην μπαινουν στο τρυπάκι της ψυχωσικής λογικής και σε μια άλλη οικογένεια όχι μόνο να μην το αντιλαμβάνονται αλλά να προσπαθούν να επιβάλλουν κιόλας το σενάριο της παρανοϊκής ψύχωσης ως αληθινό ?
Τώρα όσον αφορά ποιό το όφελος μιας τέτοιας ερώτησης, δεν είναι σαφές? στο πλαίσιο του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων.