αλέξανδρος_77 δε μας λες όμως ποιούς εννοείς...
Άρα λοιπόν θεωρείς ότι αν κάποιος
συνειδητά δε σέβεται και κάνει κακό στους άλλους, τότε δεν είναι ψυχικά διαταραγμένος, αλλά απλά "κωλοχαρακτήρας ή "κακός", σωστα?
Μ' αυτή τη λογική όμως οι σαδιστές π.χ. που συνειδητά κάνουν κακό στους άλλους και αντλούν ευχαρίστηση απ' αυτό, δε θα πρεπε να θεωρούνται ψυχικά διαταραγμένοι.
Παρόλα αυτά υπάρχει η σαδιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Επίσης ο ορισμός που έδωσε ο Έριχ Φρομμ για το διαστροφικό νάρκισσο ήταν "η πεμπτουσία της κακίας".
Άλλο είναι αυτός που εστιάζει αποκλειστικά στον εαυτό του αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τις οποίες κ γνωρίζει, αυτό είναι θέμα χαρακτήρα, κ άλλο αυτός που αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο που προκαλεί στους άλλους. Κ εσύ ο ίδιος το γράφεις ότι πρόκειται για διαταραχή. Κ σε ό,τι αφορά το θέμα του διαστροφικού νάρκισσου, αυτό κ αν το ξέρω από πρώτο χέρι, υπήρξα αρραβωνιασμένη πριν 7+ χρόνια με τέτοιο άνθρωπο κ ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδει ο Φρομ είναι απλή κολακεία. Πρόκειται όμως περί φονικού συνδυασμού μεγάλης κλίμακας διαταραχής προσωπικότητας κ διεστραμμένου χαρακτήρα. Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας έχουν άθλιο χαρακτήρα κ πολλοί έχουν ακόμα πιο άθλιο χαρακτήρα, χωρίς να παρουσιάζουν τα συμπτώματα κάποιας ψυχιατρικά κατηγοριοποιημένης διαταραχής. Γιαυτό κ οι ίδιοι οι ψυχίατροι παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια μεταξύ χαρακτήρα κ διαταραχής είναι δυσδιάκριτα, κ αυτό το θολό τοπίο οφείλεται στον παράγοντα δυσκολίας εντοπισμού σκοπιμότητας δηλ. δόλου. Δεν είναι εύκολο πάντα, ακόμα κ για τον top ειδικό να διαχωρίσει πότε κάποιος έχει συνείδηση των επακόλουθων των πράξεών(χαρακτήρας) του κ πότε όχι (διαταραχή).
Θα είμαι κι εγώ ωμός και να σου πω την αλήθεια δεν το μασάω το παραμύθι ότι δεν έχουν συνείδηση όλοι αυτοί ότι κάνουν κακό στους άλλους, εκτός αν υπάρχει και θέμα ψύχωσης και δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας ή τους λείπει κάνα κομμάτι απ' τον εγκέφαλο.
Κάθε ενήλικος με στοιχειώδη κοινωνική εμπειρία ξέρει πολύ καλά ποιές συμπεριφορές του θα κάνουν κακό στους άλλους.
Όποιος έχει νιώσει πόνο και είναι ψυχικά υγιής Άνθρωπος, δεν τον προκαλεί στους άλλους, εκτός αν είναι κωλοχαρακτήρες και τους αξίζει.
Ξέρεις πολλοί είναι ενήλικες στην ταυτότητα κ όχι στο μυαλό. Η ωριμότητά τους είναι το πολύ 8χρονου.
Το συμφέρον και η καλοπέρασή σου δε χρειάζεται να είναι ανάλογη συνάρτηση της δυστυχίας των άλλων.
Εγώ καλοπερνάω να βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους και ευτυχισμένα ζώα γύρω μου και έχω συμφέρον να ζω σε μια κοινωνία με ειρήνη, ελευθερία, ευημερεία και ψυχικά υγιείς ανθρώπους.
Είμαι παρτάκιας?
Καθόλου. Ποτέ δεν είπα πως κάποιος που φροντίζει την καλοπέρασή του χωρίς να βλάπτει κάποιον είναι παρτάκιας. Ένας υγιέστατος άνθρωπος είναι.
Στα στρατιωτικά και θεοκρατικά καθεστώτα στα οποία έκανες αναφορά, μπορεί μεν να υπάρχει κοινωνική συνοχή, είναι όμως θεμελιωμένη στο αίμα, το φόβο και τη δυστυχία όσων ζούν σε αυτά και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί η κοινωνική συμβίωση που βασίζεται σ' αυτά ως αρμονική.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι όλοι αυτοί οι Χίτλερ, Λένιν, Σαντάμ Χουσεϊν, Ροβεσπιέροι κλπ κλπ ήρθαν στην εξουσία όχι με διαστημόπλοιο κ πυρηνικά 4ης γενιάς απειλώντας την ανθρωπότητα, αλλά με την υποστήριξη του λαού που βρισκόταν από κάτω? Τις δικές τους αντιλήψεις κ τις δικές τους επιδιώξεις αντιπροσώπευαν. Αν όχι όλων, έστω της πλειοψηφίας. Γιατί καθαρόαιμη δικτατορία χωρίς την υποστήριξη της πλειοψηφίας δεν μακροημερεύει.
Επίσης γιατί συγχέεις την βία ως τιμωρία-απόδοση δικαιοσύνης με τη βία που ασκούν οι κωλοχαρακτήρες στα ΑΘΩΑ θύματά τους?
Αν κάποιος λιθοβολεί για ν' αποδώσει δικαιοσύνη, δεν είναι ίδιος με αυτόν που λιθοβολεί επειδή του αρέσει γενικά να λιθοβολεί, άσχετα ποιόν έχει απέναντι.
Ο 2ος είναι ψυχικά διαταραγμένος!
Μα αυτόν ακριβώς το διαχωρισμό κάνω!
Αν κάποιος βασάνισε, βίασε και σκότωσε ένα αθώο παιδάκι, του αξίζει και επιβάλλεται να τιμωρηθεί (χωρίς να θίγω το ζήτημα ποιά πρέπει να είναι συγκεκριμένα η τιμωρία).
Αν κάποιος όχι μόνο δεν έχει κάνει κακο, αλλά έχει επενδύσει ανιδιοτελώς χρόνο, ενέργεια και αγάπη σε ένα κωλοχαρακτήρα, του αξίζει να τιμωρηθεί από αυτόν, όπως γίνεται πάντοτε και όπως ανέφερες και συ με τη δική σου ιστορία?
Το να "τιμωρηθεί" πώς το εννοείς? Πιστεύω ότι πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, κ ας φάει τα μούτρα του κ ας πληγωθεί. Κ φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δικιά μου ήταν η ευθύνη που έκανα σχέση (ευτυχώς 1 χρόνο κράτησε, αλλά μέσα σε αυτόν το χρόνο γέρασα 100 κ ξέρω ότι δε θα συνέλθω ποτέ από κάτι τέτοιο) με διαστροφικό νάρκισσο (οκ υπήρχε κ η πλύση εγκεφάλου από τη μάνα μου που τον ήθελε για γαμπρό) αλλά κανείς δεν με εξανάγκασε να το κάνω, ήταν επιλογή μου άρα καλώς έπαθα κ έμαθα. Ας είχα κάνει άλλες επιλογές.
Επίσης όσον αφορά την παράδοση και τους κώδικες ηθικής και δικαιοσύνης της κάθε κουλτούρας που αναφέρεις, σκέφτηκες ποτέ μήπως αυτοί που τους έγραψαν και τους επέβαλλαν ήταν ψυχικά διαταραγμένοι?
Θεωρείς τους ηγέτες των τζιχαντιστών ή των ναζί ή των βορειοκορεατών, που έφτιαξαν τους αντίστοιχους νόμους "δικαιοσύνης" και "ηθικής" ψυχικά υγιείς?
Είναι τυχαίο ότι οι θέσεις εξουσίας είναι συνήθως κατηλειμμένες από νάρκισσους, ψυχοπαθείς κτλ?
Επαναλαμβάνω ότι πολλοί από αυτούς έχουν έρθει στην εξουσία με τις ευλογίες του λαού.
Η ανθρωπιά, βασικά στοιχείο της οποίας είναι η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός των διακιωμάτων των άλλων, είναι οικουμενική και διαχρονική και υπεράνω παράδοσης και κουλτούρας.
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...manya-1936.jpg