Originally Posted by
Breath
@Hunter σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα λινκ και όσα κατατοπιστικά μου έγραψες, απ' ότι καταλαβαίνω γνωρίζεις αρκετά για τα βότανα.
Θα δω και για τα βιβλία.
Κανείς δε λέει ότι τα βότανα διώχνουν τη φοβία, εννοείται. 'Ομως μπορεί να είναι ένα βοήθημα, έστω προσωρινό. Όπως επίσης βοήθημα μπορεί να είναι κάποιο καλά γραμμένο επιστημονικό βιβλίο, ειδικά αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ψυχοθεραπεία πάντα. Η ΓΣΘ είναι πολύ σημαντική, γιατί τελικά σου δίνει κάποια εφόδια να χειριστείς τις καταστάσεις. Ναι, να είσαι κάπως λειτουργικός. Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό, η λειτουργικότητα. Δεν πιστεύω ούτε σε πλήρεις ιάσεις, ούτε σε θαυματουργές θεραπείες. Αν έχω αποκτήσει κάποια λειτουργικότητα είναι μέσα από αρκετή θέληση, επιμονή, υπομονή, με τα σκαμπανεβάσματα βέβαια. Απλά εγώ έχω δύο μέτωπα να αντιμετωπίζω, της ιδψ και της κοινωνικής φοβίας και ίσως αυτό με δυσκολεύει λίγο περισσότερο. Και έχω επιλέξει να μην παίρνω φάρμακα, οπότε οι αντοχές δεν είναι απεριόριστες...
Επίσης με ενδιαφέρει και 5%, 10% αν ένα πράγμα βοηθάει, δεν το σνομπάρω, θέλω να μαθαίνω οτιδήποτε είναι αυτό.
Η θεωρία μου είναι ότι όλα αυτά αθροιστικά μπορούν να δώσουν ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα βελτίωσης σε μια ψυχική πάθηση. Δηλαδή, 10%-20% καλή διατροφή, 10-20% γυμναστική, επαρκής ύπνος με σταθερές ώρες κλπ, μια ωραία δραστηριότητα/ασχολίες εκτός κομπιούτερ αν γίνεται, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό αν έχεις 2-3 ανθρώπους καλούς και έμπιστους στη ζωή σου, γενικά μια καλή κατάσταση με τους συνανθρώπους γύρω σου, πολλά πολλά πολλά παίζουν ρόλο. Θέλω να πω τι να την κάνεις την καλύτερη ψυχοθεραπεία του κόσμου ή το καλύτερο φάρμακο του κόσμου, αν η σωματική κατάσταση γίνεται ένα μπάχαλο από άτσαλο φαί, ύπνο, παντελή έλλειψη άσκησης κλπ ή αν δεν υπάρχει κάποια καλή ανθρώπινη επαφή ή βυθίζεσαι στην πλήρη απραξία/αδράνεια. Να προσθέσω κάτι που έχω ξαναγράψει, κάποιες φορές όταν δεν ασχολούμαστε μόνο με το δικό μας πρόβλημα, αλλά κοιτάξουμε και τους άλλους ανθρώπους λίγο, υπάρχει η περίπτωση και το πρόβλημα από μόνο του να μειώνεται ή να μη μας επηρεάζει τόσο, ναι υπάρχει το πρόβλημα πάντα, αλλά η ζωή κάπως αλλάζει, μεταβάλλεται, ανοίγεις πόρτες και παράθυρα αντί να είσαι ερμητικά κλεισμένος στο ΕΓΩ.
Αυτά είναι τα προσωπικά μου συμπεράσματα, θεωρίες, στις οποίες έφτασα με την πάροδο του χρόνου και τις εμπειρίες των καταστάσεών μου και κάποιων δικών μου ανθρώπων και τις οποίες θα έλεγα σε κάθε ψυχολόγο και ψυχίατρο αυτού του πλανήτη ως μη ειδικός...
@66psy, με φοβίζει λίγο το νικ σου :P
@Primal θέλω μια συσκευή νερού να τρέχει γάργαρο νερό. :D Πάντως, πέρα από την πλάκα στις θεωρίες μου, βάλτε και το νερό, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, ρυάκια (έλη μη βάλλετε γιατί έχουν πολλά κουνούπια) είτε κολυμπάς, είτε απλά τα κοιτάς και αυτά ψυχοθεραπεία είναι.