Αχ και να ξερες πόσα ασυνείδητα πράγματα κάνουμε στην καθημερινότητά μας... θα τρόμαζες!!! Όταν γεννηθήκαμε ήμασταν άγραφος σκληρός δίσκος, στη συνέχεια γράψαμε εκεί ότι βλέπαμε γύρο μας, δηλαδή τους γονείς μας πρώτα-πρώτα! Περάσαμε από μηδέν φίλτρο αυτά που μας δώσανε, σχηματίσαμε ένα στρεβλό πρίσμα (γιατί προφανώς οι γονείς μας δεν είχαν λύσει τα ψυχολογικά τους) και συνεχίζουμε να βλέπουμε κ να δρούμε μεσα απο αυτό το πρίσμα, προσθέτοντας κ άλλες στρεβλές επιστρόσεις πάνω στα γυαλιά μας γιατι κουτουλάμε εδώ κ εκεί! Και κουτουλάμε εδώ κ κεί γιατί αποκτήσαμε λανθασμένους αλγορίθμους συμπεριφοράς. Ένα τέτοιος αλγόριθμος είναι η "αντικοινωνικότητα", γιατί είναι λανθασμένος? γιατί σε κάνει δυστυχισμένο, δηλαδή η πραγματικότητα σου λέει "όπα φίλε εδώ τοίχος, μην βαράς το κεφάλι σου, θα πονέσεις". Εσύ όμως εκεί! Από κάποιο πείσμα στους γονείς σου, από κάποια απόφαση που πήρες σε παιδική ηλικία, από κάποιο γεγονός που ούτε καν το θυμάσαι τώρα, αποφάσισες ότι απο δω και μπρος θα είσαι αντικοινωνικός. Πέρασε καιρός, αλλά ως τίμια παιδιά πάντα κρατάμε τις αποφάσεις μας, συνεχίζεις να είσαι αντικοινωνικός και έχεις βρεθεί με πολλά χτυπήματα στο κεφάλι για να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι πάει στραβά.
Πιστεψέ με όλοι έχουμε αναπτύξει αλγορίθμους συμπεριφοράς που μας δυσκολεύουν την ζωή, άλλοι λιγότερους άλλοι περισσότερους. Άπλα όταν κάποιος έχει την άγνοια των αλγορίθμων συμπεριφοράς του, συνηθίζει να κατηγορεί τους άλλους, ρίχνει το φταίξιμο αλλού, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για ότι του συμβαίνει, γιατί δεν καταλαβαίνει πόσο στρεβλό είναι το πρίσμα του και πόσο λανθασμένα μέσα από αυτό σκέφτεται κ πράτει. πχ. Όταν σε ένα λαβύρινθο πάρεις το λάθος δρόμο (χωρίς να το ξέρεις βέβαια) είναι σίγουρο ότι θα καταλήξεις σε αδιέξοδο (κοινός βρίσκω τοίχο)! Έγινε ένα λάθος στην αρχή και συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε το λάθος αυτό.
Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι είναι ζώα της συνήθειας! Ότι έχουμε συνηθίσει αυτό κ θα ζητάμε. Και το ΚΑΛΟ είναι ότι είμαστε ζώα της συνήθειας, αν συνηθίσουμε να μην το ζητάμε - δεν θα το ζητάμε! Αν έχουμε συνηθίσει να τρώμε γρήγορα το ίδιο εύκολο είναι να συνηθίσουμε να τρόμε αργά, οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι χρειάζονται 21 μέρες για να στερεωθεί μια συνήθεια! Κανε ένα πείραμα, βάλε στον εαυτό σου να κάνει κάτι για 21 μέρες, πχ να ξυπνάς στις 7 το πρωί καθε μέρα, ή να πίνεις ένα ποτήρι νερό με άδειο στομάχι. Θα δεις ότι μετά από 21 μέρες θα τα κάνεις αυτά στον αυτόματο, δεν θα σκεφτεσαι καν το τι κάνεις. Λοιπόν μπορούμε να μάθουμε τον εαυτό μας με κάποιες καλές συνήθειες και να αντικαταστήσουμε, αυτό είναι αλήθεια.
Έλα όμως που το φαγητό δεν είναι συνήθεια! Είναι μια ανάγκη. Δεν μπορείς να πεις οτι τρώω υγιεινά για δύο βδομάδες κ αυτό ήταν! Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα εκεί. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία στο θέμα του φαγητού.
Ούτε μπορείς να πεις από αύριο θα συνηθίσω να είμαι πειθαρχημένος, κοινωνικός, αισιόδοξος κλπ, για τον απλό λόγο ότι οι αλγόριθμοι συμπεριφοράς δεν είναι απλά συνήθειες, είναι πολύ-σύνθετες λειτουργίες του ΕΙΝΑΙ μας, και συνήθως βρίσκονται εκεί που δεν μπορούμε να τις φτάσουμε συνειδητά, δεν είναι εύκολο να τις αντιληφθούμε μιας κ βρίσκονται στο ασυνείδητο κ το υποσυνείδητο. Γιαυτό κ πάμε σε κάποιον ειδικό, για να μας τα υποδείξει κ να τα δούμε. Το βασικό είναι να αντιληφθούμε την ρίζα του προβλήματος κ όχι το πρόβλημα καθαυτό.
Εσύ λες ότι το πρόβλημα σου είναι τα περιττά κιλά, το πάχος κ το κακό φαγητό. Κ λες, αν δεν ήταν αυτό θα ήμουν καλύτερα, όμως τα περιττά κιλά δεν είναι κάτι που σου έτυχε από την μια στιγμή στην άλλη, δεν ήταν ατύχημα, είναι αποτέλεσμα κάποιον ψυχολογικών σου διεργασιών. Κάτι έγινε μέσα σου κ άρχισες να συμπεριφέρεσαι έτσι ώστε να πάρεις τα κιλά. Ίσως, λέω ίσως, μια υπόθεση κάνω για να σου δείξω το πως μπορεί να εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιο πάνω γράφεις:
Ένα σενάριο είναι οι γονείς του μικρού Σελτζούκου να μην του έδιναν όση προσοχή χρειαζόταν, να τον παραμελούσαν κατα την γνώμη του, και σε κάποια στιγμή αποφάσισε ότι θα τους δείξει αυτός! Θα τους κάνει να τον προσέξουν! Δεν ήταν όμως φασαριόζικο παιδάκι, δεν ήθελε να παίρνει την προσοχή από φωνές και ξύλο. Οπότε κατέφυγε σε άλλες μεθόδους, θα έκανε τους γονείς του να τον λυπούνται, όπου μεταφράζεται θα κάνω κακό στον εαυτό μου, θα αποκτήσω αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, θα τους βασανίσω με ενοχές γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για μένα, οι γονείς με την σειρά τους υποκινούμενοι από ενοχές έδιναν την προσοχή τους που εκφραζόταν στο να λυπούνται τον μικρό Σελτζούκο. Φυσικά κ άρεσε στον μικρο Σελτζούκο να τον λυπούνται αφού μόνο με αυτό το τρόπο έπαιρνε αυτό που ζήταγε. Μια υποσυνείδητη σκέψη του μπορεί να ήτανε "θα γίνω μεγάλος, τόσο μεγάλος που δεν θα μπορούν να μην με προσέξουν".
Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά που ανέπτυξε ο Σελτζούκος ήταν να αντικοινωνικοποιηθεί, θα κατέπνιγε την ανάγκη να παίζει με τα υπόλοιπα παιδάκια αλλά θα κέρδιζε (χρυσάφι) την προσοχή των γονιών. Κατέληξε ένας φαύλος κύκλος, να τιμωρεί τους γονείς με το να κάνει κακό στον εαυτό του, οι γονείς τον λυπόντουσαν κ διαιώνιζαν με αυτό το τρόπο την λάθος συμπεριφορά του, επειδή είχαν τύψεις δεν του έβαζαν ποτέ όρια, παρά μόνο ξεστόμιζαν ενοχικές παρατηρήσεις για τα κιλά του, γεμίζοντας τον Σελτζούκο με ενοχές για τα ανθυγιεινά φαγητά, αλλά μετά ξανά αισθανόντουσαν τύψεις για αυτά που έλεγαν και έτσι δεν έπαιρναν ποτέ μέτρα για να σταματήσουν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Σελτζούκου.
Έτσι ο Σελτζούκος κατέληξε να τιμωρεί τον αυτό του για να τιμωρεί τους γονείς του. Τώρα μπορεί να μην το συνειδητοποιείς τι αποφάσεις πήρες ως μικρό παιδί, αλλά σίγουρα βαδίζεις συμφώνα με αυτές. Όταν κάποιος κλείνεται στον εαυτό του δεν εκφράζεται στον έξω κόσμο τότε μαζεύεται ένα τεράστιο αποθεματικό συναισθημάτων που δεν βρίσκουν διέξοδο, βασικά η καταπίεση αυτή προσπαθεί να βρει διέξοδο, βρίσκει διέξοδο στο φαγητό (στην περίπτωσή σου, κάποιος άλλος πιο καταστροφικός να βρίσκει διέξοδο στα ξυράφια, ναρκωτικά, αλκοόλ κτλ) και στην αυτοκαταστροφή. Γιαυτό σου έγραψα στο πρώτο ποστ ότι τρως για να τιμωρήσεις τον εαυτό σου.
Με όλα αυτά που σου γράφω θέλω να σου πω ότι το προβλημά σου δεν είναι η εμφάνιση σου αλλά κάτι πιο βαθύ στην ψυχολογία σου, στον προγραμματισμό σου, στους αλγορίθμους συμπεριφοράς που ανέπτυξες. Εκεί πρέπει να εστιάσεις.
Αυτό που θέλω να σου πω είναι όταν πας ΤΩΡΑ στο γυμναστήριο και το κάνεις για να είσαι ΑΥΡΙΟ αδυνατισμένος, ζεις στην εικονική πραγματικότητα του αύριο που την έχεις πλάσει όπως την θέλεις εσύ, και δεν απολαμβάνεις το παρόν που κάνεις γυμναστική, δεν δίνεις την ενεργεία σου στο τώρα, δεν κάνεις γυμναστική για την γυμναστική. Κάνεις γυμναστική για χιλίους άλλους λόγους που έχεις πλάσει στο μυαλό σου και μετά απορείς γιατί τα παρατάς, γιατί η γυμναστική δεν αποδίδει? Αφού την κάνεις με το ζόρι και για λάθος λόγους, είναι δυνατόν να μην τα παρατήσεις? Βρες μια γυμναστική που να την απολαμβάνεις που να σε φέρνει στο τώρα κ όχι στο αύριο. Κατά την γνώμη μου το απλό γυμναστήριο είναι πολύ βαρετό, έχω βρει όμως ότι μου αρέσει ο χορός και γράφτηκα σε σχολή χορού. Είμαι πολύ χαρούμενη όταν χορεύω, ευγνωμονώ τον αυτό μου που το κάνει αυτό, σαν μπόνους λαμβάνω γυμνασμένο σώμα. Σαν μπόνους όμως! Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.
Μόνο αν κάνεις γυμναστική στο όνομα της γυμναστικής θα έχεις τα σχετικά μπονουσάκια. Αυτή είναι η μαγεία του τώρα!