Originally posted by Φοίβη
Quote:
Originally posted by weird
Η καθε θεραπεια ειναι σαν ενας πινακας ζωγραφικης με ζωγραφο τον καθενα θεραπευομενο υπο το βλεμμα του θεραπευτη του. Εσυ της δινεις σχημα και μορφη! Εισαι ΕΛΕΥΘΕΡΗ να την αξιοποιησεις οσο θελεις και να την πλασεις οπως θελεις:)
Τι όμορφη εικόνα weird!!!
Ταιριάζει τόσο πολύ στη δική μου εμπειρία απο τη θεραπεία μου. Η οποία επίσης ήταν πολύ διαφορετική απ\' ότι την περίμενα τουλάχιστον όπως εξελίχθηκε ως τώρα δηλαδή! Εμπνέομαι απο την εικόνα σου να μιλήσω λίγο γι\' αυτήν:
Που λέτε, παιδιά, εγώ είμαι σκράπας στη ζωγραφική! Αν δείτε δικές μου ζωγραφιές θα νομίζετε οτι τις έκανε νήπιο...βασικά τα νήπια ζωγραφίζουν με μεγαλύτερη αληθοφάνεια απο μένα! Στο μόνο είδος ζωγραφικής που είμαι καλή, είναι η ξεπατικωσούρα. Άν έχω μπροστά μου ζωγραφιά αλλουνού μπορώ να την αντιγράψω σχεδόν τέλεια...με όλες τις λεπτομέρειες.
Ποσο μου θυμιζεις εμενα αληθεια! Ξερω να αντιγραφω τόσο υπέροχα αλλωνών ζωγραφιές! Κι ακομα κι αν πιανω το πινελο, και ξεκινω με ενα σχεδιο ολοδικό μου, δεν ειναι οτι θα το βρω απαραίτητα ασχημο, είναι που ΕΜΑΘΑ παντα να στρεφω αλλου το βλεμμα, στων αλλωνων τα πινελα και χανω τη ροτα μου. Αρχιζω σιγα σιγα κι ανεπαισθητα να μπερδευω χρωματα και γραμμες, να χανομαι μεσα σε ξενες ζωγραφιες. Κι ετσι η εικονα η δικη μου που στην αρχη εμοιαζε τοσο καθαρη, φτανει να ειναι μια μικρη, μικρη θολη. Κι ετσι αρχιζω παλι απο την αρχη, ολο και παλι απο την αρχη, να καταλαβω προσπαθω, γιατι το δικο μου δεν αντεχω να δω. Να του δωσω σχημα και μορφή χωρίς άλλου τη συμβολή, κι οτι θελει ας βγει! Αρκει να ειναι ΚΑΘΑΡΟ, αρκει να ειναι ΑΛΗΘΙΝΟ.
Και μεσα στης συνηθειας τα δεσμα, γελαστηκα συχνα κι απαιτησα- ας γελασω!- μονη απαιτησα να κανει η δασκαλα θεραπευτρια τα βηματα για μενα, να βαλει κατι, τα χρωματα, να βαλει κατι δικό της. Εκανα καιρο πολύ να εκτιμήσω την λευκή σελίδα την απερίσπαστη και πάνω της να τραβηξω την δικη μου ολοκάθαρη μουντζουρα... Δυσκολη που ναι η ζωγραφικη, οπως δυσκολη κι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σου να φτιαξεις τον δρομο σου στην ζωη!
Αχ! Σ ευχαριστω κι εγω για την εμπνευση.
Δεν ήθελα όμως να παραμείνω μια ζωή αντιγραφέας των άλλων. Ήθελα να κάνω τις δικές μου ζωγραφιές. Αλλά όποτε ζωγράφιζα απογοητευόμουν. Τι μπούρδες ήταν αυτές που σχεδίαζα στο χαρτί? Δεν θύμιζαν με τίποτα ενήλικες ζωγραφιές. Ήταν απλές γραμμές, διστακτικές, παιδικές. Δεν έμοιαζαν καθόλου με αυτό που απεικόνιζαν. Σαν νηπιακές, σας λέω! Κι εγώ ήθελα να ζωγραφίζω καλά. Σαν ένας επαγγελματίας ζωγράφος. Να μοιάζουν οι ζωγραφιές μου με την πραγματικότητα, αν μη τι άλλο!
Αποφάσισα λοιπόν να πάω σε μια αρχιζωγράφο-δάσκαλα να με μάθει να ζωγραφίζω. Πήγα κι εγώ και περίμενα να μου δώσει οδηγίες. Μα εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να ανοίξει έναν καμβά και να μου ζητήσει να ζωγραφίσω. Όπως ξέρω, όπως μπορώ.
Ξεκίνησα κι εγώ γεμάτη ντροπή και κατάκριση. Ζωγράφιζα και ταυτόχρονα σχολίαζα: \"Μα βλέπεις? Βλέπεις τι χάλια που το κάνω? Τι ζωγραφιές είναι αυτές?\" Και γύρναγα το βλέμμα αλλού να μην τις βλέπω. Μα εκείνη δεν έδειχνε αηδιασμένη, δεν έδειχνε αποθαρρυμένη.Το βλέμμα της ήταν σταθερό στον καμβά μου. Αυτά που εμένα μου φαίνονταν φρικτά, εκείνης της φαίνονταν φυσιολογικά. Και όχι μόνο αυτό. Της φαίνονταν ιδιαίτερα, μοναδικά. Πήρα θάρρος κι άρχισα να παρατηρώ κι εγώ τις ζωγραφιές μου. Τις μελετήσαμε και τις μελετάμε μαζί. Ανακάλυψα μέσα σ\' αυτές σε ποιά σημεία το χέρι μου είναι πιο αδύναμο, σε ποιά πιάνει καλύτερα. Κι είδα την ομορφιά και τη μοναδικότητα σ\' όλο αυτό.
Εξακολουθώ να ζωγραφίζω νηπιακά. Στις γραμμές δεν είμαι καλή, ποτέ δεν ήμουν. Οι ζωγραφιές μου όμως έχουν γίνει πιο τολμηρές και ο καμβάς μου έχει γεμίσει χρώματα. Στα χρώματα είμαι καλή!
Μπορεί να μην έμαθα να ζωγραφίζω όπως ένας επαγγελματίας ζωγράφος. Ανακάλυψα όμως οτι οι δικές μου ζωγραφιές είναι το ίδιο μοναδικές -και γι\' αυτό το λόγο όμορφες- όσο τα έργα ενός επαγγελματία.
Δεν έμαθα να ζωγραφίζω αλλιώς. Έμαθα οτι κανείς άλλος δεν ζωγραφίζει σαν εμένα. Έμαθα οτι οι ζωγραφιές μου είναι μοναδικές και έχουν αξία. Οτι ζωγραφίζω όμορφα.