Quote:
Originally posted by ΒΑΝΑ
Είναι κρίμα να χάσεις από τη ζωή σου την εμπειρία του θρησκευτικού γάμου, που όπως σου έγραψα είναι μια πολύ σημαντική και υπέροχη εμπειρία στη ζωή του ανθρώπου και ειδικά εμάς των γυναικών, όπως σου έγραψα. Εχει μυσταγωγία και γοητεία που δεν συγκρίνεται με τον πολιτικό ενώ εκτός της ίδιας της τελετής τα υπόλοιπα προβλήματα ταυτίζονται. Την ετοιμασία του νέου σπιτιού, τις δεξιώσεις και τις παρενοχλήσεις από τα συγγενολόγια για παράδειγμα τα έχουν και οι δύο γάμοι. Από αυτά δε γλυτώνεις, εκτός αν το θελήσεις πραγματικά και προφυλάξεις τον ευατό σου παραμένοντας αδιάφορη για όλα.
Η Ζώζα προσανατολίζεται στη λύση του πολιτικού γάμου όχι γιατί πιστεύει στο θεσμό, αλλά γιατί θεωρεί πως θα είναι λιγότερο επώδυνη ψυχικά η διαδικασία. Σε αντίθεση με την άποψη σου που υπερασπίζεται τη \"μαγεία\" του θρησκευτικού γάμου, θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να πείσω την Ζώζα να προχωρήσει τελικά σε πολιτικό γάμο, έχω προσωπική άποψη αφού έτσι παντρεύτηκα κι από την άλλη έχω παραστεί σε δεκάδες θρησκευτικούς , δεν είδα κανένα νεόνυμφο να λάμπει από τη χαρά της \"μυσταγωγίας\", μάλλον πιο πολύ σφιγμένα πρόσωπα βλέπεις από την αγωνία μην πάει τίποτε στραβά , παρά χαλαρή διάθεση για απόλαυση της τελετής. Σημειωτέον πως η διαδικασία (από την αναμονή του γαμπρού στα σκαλιά της εκκλησίας μέχρι και τις χαιρετούρες στο τέλος) , μοιάζει με στημένο πανηγυράκι και αρχοντοσκηνοθέτη τον κάμεραμαν - φωτογράφο, και όλα αυτά τα λαμπερά μόνο για το γκλάμουρους θεαθείναι γίνονται και δεν εκπέμπουν καμιά απολύτως μαγεία , απορώ που την είδες εσύ Βάνα..Αντίθετα στο πολιτικό γάμο , αν είναι ανοιχτός , οι καλεσμένοι αντί να πάνε στην εκκλησία θα πάνε σε Δημαρχείο και στην τελετή δεν θα ταλαιπωρηθούν γιατί θα είναι όλοι καθιστοί στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου ή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η τελετή είναι απλή αλλά και μεστή σε συναισθήμτα μια και οι δηλώσεις αγάπης του ζευγαριού γίνονται ενώπιον του Αντιδημάρχου με βάση λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζονται σε περιβάλλον που αποπνέει μεγαλύτερη κατάνυξη (κατά την άποψη μου) από εκείνη ενός θρησκευτικού γάμου.