Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι..γιατί ρωτάς?
Printable View
Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι..γιατί ρωτάς?
κ εγω εχω δει πολλους να ειναι μονοι.Αλλοι το θελησαν αλλοι οχι.
Γιατί θέλησαν κάτι τέτοιο?
Με προβληματισε αυτο που ειπες για την αγαπη
Γιατι να θελησουν να ειναι μονοι τους απο επιλογη.?Ισως νιωθουν καλα με τον εαυτο τους,ισως νιωθουν οτι δεν τους αγαπαει κανεις,ισως κ να ειναι ετσι.
maria,
ειναι πολλοι οι ανθρωποι που επιλεγουν να ειναι μονοι απο επιλογη. πολλες φορες επειδη νιωθουν πιο ανετα με τον εαυτο τους, παρα με άλλους. αλλοι κανουν συνειδητα την επιλογη αλλοι οχι.
Υπήρξα κ εγω ετσι σημαντικες περιοδους στη ζωη μου. Χρειαστηκα βοηθεια για να βγω προς τα έξω.
Θαρρώ πως τόση ώρα δεν μιλούσαμε για άτομα νέα (ωραία, μοιραία κτλ) που δεν έχουν την ανάγκη κανενός, αλλά για ανθρώπους που στα γεράματα τους χάνονται μαζί με την μοναξιά τους...
\"All men are created equal\" αυτο ειναι η κοινη αλήθεια? Εστω! Αν αυτη ειναι μια κοινη αλήθεια, ακομα κι αυτη την κοινη αληθεια καποιοι την βλεπουν διαφορετικα απο καποιους άλλους. Αλλοι βαζουν περισσοτερο προσωπικο συμφέρον απο καποιους άλλους....
Δεν πιστεύω στις κοινες αληθειες, μπορει να χω χασει εν μερη την πιστη μου στον ανθρωπο.
Quote:
Originally posted by vince
Θαρρώ πως τόση ώρα δεν μιλούσαμε για άτομα νέα (ωραία, μοιραία κτλ) που δεν έχουν την ανάγκη κανενός, αλλά για ανθρώπους που στα γεράματα τους χάνονται μαζί με την μοναξιά τους...
ενδιαφερον: ειναι έτσι τα γεραματα συνδεονται με τη μοναξια, η νεοτητα με την ομορφια, με την δυναμη....αλλα δεν υπάρχει μεγαλυτερη απατη απο το οτι ο νεος δεν εχει την αναγκη κανενος, ή οτι ο δυνατος δεν εχει αναγκη κανεναν
Δεν είναι θέμα του τι πιστεύει ο καθένας αλλά όπως πολύ όμορφα διατύπωσαν το 1848 \"We hold these truths to be self-evident, that all men and women are created equal\". Διάβασε αν θές το προηγούμενο link...
Συμφωνώ...ο βοσκός χωρίς τα πρόβατα του παύει να είναι βοσκός...Quote:
Originally posted by Sofia
Quote:
ενδιαφερον: ειναι έτσι τα γεραματα συνδεονται με τη μοναξια, η νεοτητα με την ομορφια, με την δυναμη....αλλα δεν υπάρχει μεγαλυτερη απατη απο το οτι ο νεος δεν εχει την αναγκη κανενος, ή οτι ο δυνατος δεν εχει αναγκη κανεναν
Πιστευω οτι οσοι επιλεγουν συνειδητα την μοναξια δεν χρειαζονται βοηθεια .Ειναι ευχαριστημενοι με την επιλογη τους κ προχωρουν.
μπορει να μην ειναι ευχαριστημενοι με την επιλογη τους, αλλα ασφαλεις στην επιλογη τους.
Θα μπορουσαμε να το πουμε κ ετσι.Οτι ειναι ευχαριστημενοι που ειναι ασφαλεις
αν αυτη ειναι μια κοινη αληθεια, ειναι μια ομορφη κοινη αληθεια. αυτο γραφεις πώς θα θελες ας πουμε να το αποδεχτουμε ή να το ζησουμε ολα τα μελη του φορουμ? να δεις μια καθολικοτητα στην κοινη αληθεια? μια αλληλεγγύη?Quote:
Δεν είναι θέμα του τι πιστεύει ο καθένας αλλά όπως πολύ όμορφα διατύπωσαν το 1848 \"We hold these truths to be self-evident, that all men and women are created equal\". Διάβασε αν θές το προηγούμενο link...
αυτο που προσπαθώ να πώ πώς ακομα κι ετσι, πειθονται πώς ειναι ευχαριστημενοι. πώς αυτη η κατ επιλογη μοναξια, μπορει να ειναι μια φυλακη, κατι που προσδιδει μια ανεση, αλλα δεν δινει ευτυχια. Δινει κατι αναμενομενο, κ πληρως ελεγχομενο απο το ιδιο το ατομο.Quote:
Originally posted by mariafound82
Θα μπορουσαμε να το πουμε κ ετσι.Οτι ειναι ευχαριστημενοι που ειναι ασφαλεις
Οι επιλογες μας, δεν μας κανουν κατ αναγκη ευχαριστημενους. Μπορει να μας κανουν κ βαθια δυστυχεις.
Δηλαδή η μοναξιά μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι θετικό? Κάτι που βρήκα στο διαδίκτυο να περιγράφει μια κοπέλα.... λέει πως \"Κάποτε είχα συμβιβαστεί με τη μοναξιά μου αλλά τώρα κατάλαβα ότι χθες ήθελα να μιλήσω σε κάποιον και δεν είχα κανέναν όλοι ήταν αλλού και εγώ μέσα στη μοναξιά μου\"
Η μοναξιά αφήνει τα σημάδια της μέσα στον χρόνο..
Να και ένα άρθρο που ίσως ενδιαφέρει http://www.neolaia.de/2opseis/DaneiaeeU/periodiko11/C_iiiaieU/c_iiiaieu.html \"Μοναξιά είναι να έχεις πολλά να δώσεις αλλά κανέναν για να τα δώσεις\"
Ίσως θέλω να αισθανθώ οτι παρά τα διαφορετικά προβλήματα του καθενός, έχουμε κάτι τόσο κοινό που τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει...Quote:
Originally posted by Sofia
αν αυτη ειναι μια κοινη αληθεια, ειναι μια ομορφη κοινη αληθεια. αυτο γραφεις πώς θα θελες ας πουμε να το αποδεχτουμε ή να το ζησουμε ολα τα μελη του φορουμ? να δεις μια καθολικοτητα στην κοινη αληθεια? μια αλληλεγγύη?Quote:
Ίσως...
Πως μπορει μια ελευθερη επιλογη να μας κανει δυστυχισμενους?Παντα επιλεγουμε οτι εχουμε αναγκη εκεινη την στιγμη για να νιωσουμε καλυτερα κ να μπορεσουμε να λειτουργησουμε χωρις πιεση
mariafound, αν δεν εχουμε μαθει πώς επιλογη ειναι ΚΑΙ να νιωθουμε ευχαριστα, ειναι λιγο (εως πολυ) δυσκολο να δουμε αυτην την επιλογη ευχαριστησης.Quote:
Originally posted by mariafound82
Πως μπορει μια ελευθερη επιλογη να μας κανει δυστυχισμενους?Παντα επιλεγουμε οτι εχουμε αναγκη εκεινη την στιγμη για να νιωσουμε καλυτερα κ να μπορεσουμε να λειτουργησουμε χωρις πιεση
Πολλες ιστοριες πολλων παιδιων εδω μεσα (μεταξυ των οποιων κ δικες μου) αποδεικνυουν οτι οι επιλογες δεν γινονται με γνωμονα να νιωσουμε καλυτερα, αλλα να νιωσουμε κατι οικειο. κατι γνωστο....θα ταν ολα πολυ πιο ομορφα αν οι επιλογες μας γινοταν με σκοπο την αποσυμπιεση μας.
\"Μοναξιά είναι να έχεις πολλά να δώσεις αλλά κανέναν για να τα δώσεις\" ...μου θυμισες την εφηβεια μου...πρεπει να το λεγα πολυ καπου στα 17.....μεχρι που ερωτευτηκα με τρελα κ ησυχασα:)
Καποιοι φοβουνται τη μοναξια παραπανω απο καποιους άλλους...καποιοι την τρεμουν. προσωπικα εχω περάσει διαφορες φασεις, αλλα ποτε δεν τη φοβήθηκα. Ισως επειδη επιλεγω πολλες φορες να μαι μονη, κ ισως επειδη γνωριζω πώς υπάρχουν ατομα που αγαπω βαθια κ με αγαπουν επισης.
Δεν ειναι κατι θετικο η μοναξια, αλλα ειναι ανθρωπινο να την αισθανθουμε καποτε στη ζωη μας πιστευω. Ισως να ναι κ το συχνοτερο συναισθημα....
Παντως ο Ρίτσος έλεγε: μονοι πορευομαστε, και στον έρωτα και στον θανατο (και στη δοξα, αλλα δεν με αφορα)....(sorry, αποψε ειμαι μαλλον πιο βαρια...:)
Πραγματι πολλες φορες επιλεγουμε το γνωριμο κ το οικειο αν κ ξερουμε πολυ καλα οτι δεν θα μας προκαλεσει ευχαριστηση.Ολοι εχουν κανει τις συγκεκριμενες επιλογες,[κ εγω αναμεσα τους].
Δεν ειναι πλεον καιρος ν αλλαξουμε τα κριτηρια διαβιωσης μας?
Ειναι πολλοι αυτοι που ζουν μονοι γιατι νιωθουν οτι δεν τους αγαπαει κανεις
Πολλοί παρομοιάζουν την αγάπη με την φωτιά....
Ελπιζω πώς ο καθε ανθρωπος, σταματα σε καποιο σημειο να επενδύει τοσο πολυ στην αγνοια:)
Ο καταλληλος καιρος για τον καθενα δεν ξερω αν ερχεται ποτε....ελπιζω να τον αφηνουμε να ερθει παντως!
...μπορεί να ζεστάνει αλλά μπορεί και να κάψει.
μαρια εσυ ζεις μονη απο επιλογη, ή παρατηρεις καποιον να ζει μονος/η απο επιλογη?
Καλό...Quote:
...μπορεί να ζεστάνει αλλά μπορεί και να κάψει.
Παιδιά κακά τα ψέματα,ζωή χωρίς αγάπη...ζωή έτη φωτός μακριά απ\'την ευτυχία.
μα ναι:)
Αρσι δεν ειναι ολοι τυχεροι να βιωνουν μια αγαπη στην ζωη τους.
Σοφια δεν ζω μονη μου αν κ μεγαλα διαστηματα προτιμησα την μοναξια για να μπορεσω να ηρεμησω κ να βαλλω τις σκεψεις μου σε μια σειρα.Τοτε ομως δεν ενιωθα δυστυχισμενη που ημουν μονη,το ειχα επιλεξει εγω γιατι το χρειαζομουν.Αντιθετα εχω βρεθει με πολυ κοσμο κ νιωθω απεραντη μοναξια.
Ξερω αρκετα ατομα που ζουν μονα τους.Δεν σημαινει ομως αυτο οτι ειναι αντικοινωνικα κ αποφευγουν την επαφη με τον κοσμο.Απλα δεν φοβουνται την μοναξια.
μαρια καταλαβαινω πολυ καλα τί λες.
Ο κάθε άνθρωπος νομίζω χρειάζεται και τις δικές του στιγμές μοναξιάς όσο κοινωνικός και άν είναι. Όμως μόνοι μας δεν καταφέρνουμε ούτε να αγαπήσουμε, ούτε να αγαπηθουμε. Επομένως πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες και στους άλλους ανθρώπους και όχι μόνο στον εαυτό μας.
Κάπου εδώ θα σας καληνυχτίσω. Ευχαριστώ για την ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση :)
Οποιος θέλει να είναι μόνος, είναι μόνος.
αν πάλι δεν θέλει και έχει απογοητευτεί από τις προσπάθειες να προσεγγίσει φίλους και σύντροφο, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του.
΄Ποια απ\' τα σημεία του χαρακτήρα του ενδεχομένως να διώχνουν τους άλλους;
Δεν υπάρχουν θύματα, παρά μόνο τα θύματα που δημιουργούμε εμείς με τη συμπεριφορά μας....
Στο θέμα της τρέλλας, τώρα.
Δεν υπάρχουν τρελλοί, αλλά άρρωστοι άνθρωποι που προσπαθούν να γιατρευτούν. Όσον αφορά τη ρήση, πιστεύω πως βγαίνει απ\' την αθωώτητα ενός παιδιού και τη μη συνείδηση των λεγομένων ενός διαταραγμένου ανθρώπου.
Στο θέμα των θρεντς.
Εγώ συνήθως συμμετέχω σε θέματα που μου κινούν το ενδιαφέρον, ή με ιντριγκάρουν, ή καμιά φορά με νευριάζουν...
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως΄τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα, αφού όπως έχεις διαπιστώσει, υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν και άλλωστε δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα!
Ας τα δούμε ένα ένα..
ΦιλικάQuote:
Originally posted by Θεοφανία
Οποιος θέλει να είναι μόνος, είναι μόνος.
Πράγματι... αυτό άλλωστε είναι και ιδιαίτερα εύκολο στην υλοποίηση του...
αν πάλι δεν θέλει και έχει απογοητευτεί από τις προσπάθειες να προσεγγίσει φίλους και σύντροφο, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του.
Αντιθέτως η αυτοκριτική δεν είναι καθόλου εύκολη. Δεν χρειάζεται καμία ψυχική δύναμη άλλωστε για κατηγορούμε τους άλλους....
΄Ποια απ\' τα σημεία του χαρακτήρα του ενδεχομένως να διώχνουν τους άλλους;
Αυτά τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε αρνητικά. Μερικές φορές κάνουμε κακό στον άλλο επειδή αισθανόμαστε φθόνο και ζήλεια απέναντι του (ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με πιο αθώες ψυχές..)...νομίζω πως ο κάθε ενήλικας έχει ταυτιστεί έστω και μια φορά με την συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Δεν υπάρχουν θύματα, παρά μόνο τα θύματα που δημιουργούμε εμείς με τη συμπεριφορά μας....
Εμείς και άλλοι...us and them που τραγουδάνε και οι Pink Floyd
Στο θέμα της τρέλλας, τώρα.
Δεν υπάρχουν τρελλοί, αλλά άρρωστοι άνθρωποι που προσπαθούν να γιατρευτούν.
Δυστυχώς δεν προσπαθούν ή δεν μπορούν να γιατρευτούν όλοι. Οι φτωχοί δεν μπορούν και οι πλούσιοι δεν θέλουν...
Όσον αφορά τη ρήση, πιστεύω πως βγαίνει απ\' την αθωώτητα ενός παιδιού και τη μη συνείδηση των λεγομένων ενός διαταραγμένου ανθρώπου.
Τα λόγια σου μου δημιουργούν ταραχή...μπρρρ!! (χαριτολογόντας..;)
Στο θέμα των θρεντς.
Εγώ συνήθως συμμετέχω σε θέματα που μου κινούν το ενδιαφέρον, ή με ιντριγκάρουν, ή καμιά φορά με νευριάζουν...
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως΄τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα, αφού όπως έχεις διαπιστώσει, υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν και άλλωστε δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα!
Δεν μίλησα για ποσότητα και ποιότητα παρα μόνο για επικοινωνία...
μπραβο βινς την εβαλες στη θεση της
Εσύ αυτό κατάλαβες?Quote:
Originally posted by panikoula
μπραβο βινς την εβαλες στη θεση της
vince...πραγματικά δεν καταλαβαίνω που διαφωνείς μαζί μου σε όσα είπα, μιας και γράφεις λίγο γενικόλογα. Παρόλα αυτά, δεν νομίζω πως απέχουμε πολύ....
Μαρία, ειλικρινά αισθάνομαι άσχημα που έδωσα τέτοια εντύπωση..:(
Θεοφανία, όπως διάβασες δεν διαφωνώ σε όλα όσα είπες, αλλά πάνω σε αυτά που είπες δημιουργώ μια συζήτηση. Η γενικολογία δεν νομίζω πως είναι αόριστη και ζητάω συγνώμη αν τα όσα λέω δεν είναι κατανοητά.
Όταν λες πως δεν απέχουμε πολύ μιλάς με βάση τις απόψεις μας ή κάτι άλλο?
Μιλάω με βάση τις απόψεις μας και απ\' όσο έχω διαβάσει πολλά απ\' αυτά που γράφεις κατά καιρούς σε βρίσκω πολύ ισσοροπημένο και νοήμων άνθρωπο....Quote:
Θεοφανία, όπως διάβασες δεν διαφωνώ σε όλα όσα είπες, αλλά πάνω σε αυτά που είπες δημιουργώ μια συζήτηση. Η γενικολογία δεν νομίζω πως είναι αόριστη και ζητάω συγνώμη αν τα όσα λέω δεν είναι κατανοητά.
Όσον αφορά στη συζήτηση, θα σου μιλήσω πρώτα για τη μοναξιά. Επειδή είμαι πολύ επικοινωνιακός τύποις γνωρίζω κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα μέσα απ\' τη δουλειά μου. Μερικοί απ\' αυτούς μένουν στη ζωή μου, άλλοι δεν κολλάμε και δεν τους ξαναβλέπω.
Ακούω από πολλούς να παραπονιούνται πως δεν έοχυν φίλους, πως βιώνουν τη μοναξιά, πως ο ένας τους έκανε το ένα, ο άλλος το άλλο, δεν βρίσκουν σύντροφο, δεν υπάρχουν πια άντρες και γυναίκες και όλα τα συναφή.
Εκεί λοιπόν διαφωνώ γιατί ψάχνοντας μέσα μου, βλέπω πως απορρίπτω κάποιους ανθρώπους που νομίζουν πως τα κάνουν όλα σωστά ενώ δεν τα κάνουν και αποδίδουν ευθύνες στους άλλους.
Πχ, δεν αντέχω τη μιζέρια, δεν αντέχω την καχυποψία, τη βλακεία και την κουτοπονηριά. Όταν κάποιος μου βγάλει κάτι τέτοιο, απλά τον διαγράφω.
Αν λοιπόν ένας άνθρωπος βρίσκει πως όποια προσπάθεια προσέγγισης άλλων ανθρώπων καταλήγει σε αποτυχία, δεν πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να μη το ρίχνει στους άλλους;
ΥΓ. Εννοείται πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου τέλειο. Για να μη παρεξηγηθώ....
Λένε πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση..δηλαδή δεν είναι δυνατόν να φταίμε μόνο εμείς για τα προβλήματα μας αλλά ούτε και να φταίνε μόνο οι άλλοι...Quote:
Originally posted by Θεοφανία
Μιλάω με βάση τις απόψεις μας και απ\' όσο έχω διαβάσει πολλά απ\' αυτά που γράφεις κατά καιρούς σε βρίσκω πολύ ισσοροπημένο και νοήμων άνθρωπο....Quote:
Όσον αφορά στη συζήτηση, θα σου μιλήσω πρώτα για τη μοναξιά. Επειδή είμαι πολύ επικοινωνιακός τύποις γνωρίζω κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα μέσα απ\' τη δουλειά μου. Μερικοί απ\' αυτούς μένουν στη ζωή μου, άλλοι δεν κολλάμε και δεν τους ξαναβλέπω.
Ακούω από πολλούς να παραπονιούνται πως δεν έοχυν φίλους, πως βιώνουν τη μοναξιά, πως ο ένας τους έκανε το ένα, ο άλλος το άλλο, δεν βρίσκουν σύντροφο, δεν υπάρχουν πια άντρες και γυναίκες και όλα τα συναφή.
Εκεί λοιπόν διαφωνώ γιατί ψάχνοντας μέσα μου, βλέπω πως απορρίπτω κάποιους ανθρώπους που νομίζουν πως τα κάνουν όλα σωστά ενώ δεν τα κάνουν και αποδίδουν ευθύνες στους άλλους.
Πχ, δεν αντέχω τη μιζέρια, δεν αντέχω την καχυποψία, τη βλακεία και την κουτοπονηριά. Όταν κάποιος μου βγάλει κάτι τέτοιο, απλά τον διαγράφω.
Αν λοιπόν ένας άνθρωπος βρίσκει πως όποια προσπάθεια προσέγγισης άλλων ανθρώπων καταλήγει σε αποτυχία, δεν πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να μη το ρίχνει στους άλλους;
ΥΓ. Εννοείται πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου τέλειο. Για να μη παρεξηγηθώ....
Επειδή πιάνεις κάτι ακραίο ως παράδειγμα, δηλαδή για τον άνθρωπο που η κάθε προσέγγιση επικοινωνίας/φιλίας/σχέσης καταλήγει άκαρπη, είναι πολύ λογικό να βγάλουμε το συμπέρασμα πως ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι πάντα τόσο απλά, η προσκόλληση στην μοναξιά και στην αυτοδυναμία υποδεικνύει ένα στριμμένο αγγούρι...η μοναξιά ως μαρτύριο είναι κάτι διαφορετικό..νομίζω πάντως πως δεν πληγώνονται συναισθηματικά όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.
Κάτι ακόμα...η μιζέρια και η καχυποψία δεν μου είναι άγνωστες λέξεις. Η ψύχωση άλλωστε δεν ωθεί το άτομο σε γενικά θετικές συμπεριφορές αλλά με πείσμα το σπρώχνει στον πνευματικό γκρεμό. Καθότι ο περίγυρος ενοχλείται απο τέτοιες συμπεριφορές, είναι πολύ λογικό η υποδοχή του κόσμου να περιορίζει τις δυνατότητες του πάσχοντος για ολική επαναφορά...
It takes a great amount of power to become oneself...