Originally Posted by
picamama
Θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει τους/τις συνπασχοντες/συνπασχουσες.... Μεταξύ σοβαρού και αστείου θα έλεγα ότι έχω πάρει ντοκτορά στο θέμα σφίξιμο στο στήθος γιατί με τυραννούσε σχεδόν 10 χρόνια!(ευτυχώς όχι συνεχόμενα θα εξηγήσω παρακάτω) Πρώτη φορά με έπιασε όταν ήμουν 16-17 χρονων και για έναν ολόκληρο χρόνο (!) ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΟΛΗ ΜΕΡΑ, είχα σφίξιμο/βάρος στο στηθος. Απορώ κι εγώ πως το άντεξα τόσο καιρό...Άρχισα λοιπόν να πηγαίνω σε όλους τους γιατρούς, πνευμονολογους, παθολόγους,καρδιολόγους, ορθοπεδικούς(μόνο σε γαστρεντερολογο δεν πήγα, γιατί μάλλον ήμουν πολύ μικρή για να εξετάσουν μήπως είχα θέματα από οισοφάγο/στομάχι), έκανα οποιαδήποτε εξέταση θα μπορούσε να δείξει κάποιο παθολογικό πρόβλημα που θα δικαιολογούσε ένα τέτοιο σύμπτωμα. Τίποτε το παθολογικό δε βρέθηκε, άρχισα να τρέχω σε νευρολόγους/ ψυχιάτρους και το πόρισμα όλων ήταν αγχωδης διαταραχή πανικού ( γιατί αυτό το σφίξιμο όλη μέρα με οδήγησε στο να παθαίνω και κρίσεις πανικού), αλλά επειδή ήμουν πολύ μικρή στην αρχή δεν θέλαν να μου δώσουν φαρμακα...Μέχρι και βελονισμό έκανα μπας και με βοηθήσει, τιποτα...Μια μικρή ανακούφιση άρχισα να νιώθω, όταν μετά από την ταλαιπωρία ολοκλήρου έτους ενας ψυχίατρος εδεησε να μου γράψει 0.25 ζαναξ ( μου είχαν πρωτύτερα συνταγογραφήσει bespar, δε μου κάνε απολύτως τίποτε, όπως επίσης απολύτως τίποτε δεν μου έκανε και το lexotanil). Αυτό με βοήθησε να αρχίσω να πείθομαι ότι όντως αυτό που ένιωθα ήταν ψυχοσωματικό...Ειλικρινά ανακουφίστηκα όταν μου συνταγογράφησαν αντικαταθλιπτικό ( ladose συγκεκριμένα). Μετά από έξη μήνες θεραπείας είχα απαλλαγει από το βάρος.Με ξαναεπισκεπτοταν βέβαια ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επόμενα δέκα χρόνια αλλά έχοντας πλέον μια αποτελεσματική θεραπεία στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν όλο και πιο εύκολα. Μέχρι που το συνηθισα τόσο πολύ (το σφίξιμο στο στήθος) ως σύμπτωμα άγχους ώστε το σώμα μου αποφάσισε να το απορριψει και να στραφεί σε νέα ψυχοσωματικά συμπτώματα για να εκφράζει τη δυσφορία του (ζαλάδες, σπασμοί εντέρου, πόνοι αρθρώσεων...).Αυτό μέχρι πρόσφατα,το Νοέμβριο του 2020, που κόλλησα κοβιντ, και με έπιασε ξανά, από τον φόβο μου, σφίξιμο στο στήθος όλη μέρα, 26 χρόνια μετά την πρώτη φορά που το ενοιωσα και 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά που έκανα θεραπεια για το συγκεκριμένο σύμπτωμα... Dragilan έπαιρνα ήδη για άλλα ψυχοσωματικά, πήρα λοιπόν το Νοεμβριο και κανένα 0,25 ζαναξ όταν με έπιανε πολύ έντονα μέχρι να περάσει το 20ημερο της καραντίνας και να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν πάθει τίποτα τα πνευμόνια μου από τον κοβιντ, και όταν πέρασε η καραντίνα και το άγχος μου πέρασε και το σφίξιμο...Συγγνώμη για το σεντόνι ...