Η πρόληψη είναι σίγουρα προτιμότερη από τη θεραπεία.Quote:
Originally posted by *entropy*
Quote:
Originally posted by researcher
εγω τωρα το παιρνω αυτο;
τι το κανω;
αυτο που θεωρω εγω το μυστικο στη συνταγη
ειναι να θεραπευσω τη researcher
Αντιλαμβάνομαι τι θες να μου πείς σε σχέση με το θέμα και ήταν μια περιγραφή το πώς μπορεί να κυλισεί η σκέψη κάποιου σε σχέση με τις εμπειρίες που τον έχουν επηρεάσει.
Ο κύκλος όμως δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται χωρίς δεύτερη σκέψη!Το να αφήνεις τον κύκλο να επαναλαμβάνεται για να προτείνεις ως λύση την θεράπεια αντι της πρόληψης απο την αρχή είναι αρκετά απαισιόδοξο για μένα.
Ωστόσο το απόσπασμα που παραθέτω απο τα λεγόμενα σου για κάποιον περίεργο λόγο μου έφερε μια απορία ,όχι και τόσο σχετική πρέπει να πω!
Γνωρίζει κάποιος να μου πεί αν αυτά που μαθαίνουμε απο τους γονείς μας και γενίκα το οτιδήποτε αποτυπώνουμε στη παιδική ηλικία περνάει απο μία προσωπική διεργασία στην οποία δίνουμε ενα συγεκριμένο νόημα ,με συγκεκριμένη υφή και πριεχόμενο? Η ακόμα και απο προσωπικές σας μνήμες και παραδείγματα ,οχι απαραίτητα επιστημονική γνώση!
Θέλω να πω ,υπάρχει περίπτωση να έχουμε αποτυπώσει κάτι με λάθος τρόπο, λόγο προσωπικής επεξήγησης ? Η ερμηνεία χωρις προηγούμενη γνώση υπάρχει?
Όταν όμωε δεν έχει προηγηθεί η πρόληψη, η θεραπεία είναι η λύση και μάλιστα με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, θέλω να πιστεύω.
Όσο για το δεύτερο σκέλος εντροπία, αν κατάλαβα όμως καλά το θέμα το οποίο θέτεις, ναι ως παιδιά δώσαμε κάποια εξήγηση στις συμπεριφορές και στάσεις των γονιών μας, άλλοτε σωστές άλλοτε ίσως και εσφαλμένες. Πάντως απολύτως αναμενόμενες για τα μάτια ενός παιδιού. Ενός παιδιού που δεν μπορεί να έχει την κρίση ενός ενήλικα ο οποίος αντίθετα ωφείλει να έχει την κρίση να σκεφτεί ποια συμπεριφορά του μπορεί να βλάψει και ποια να ωφελήσει το παιδί.
Ακόμα και στη περίπτωση που ενας γονιός κάνει λάθος, ανθρώπινο είναι, είναι σημαντικό να έχει τη διάθεση και την ωριμότητα να το δει πρώτα και στη συνέχεια να το βελτιώσει.
Όταν όμως, ούτε βλέπει, ούτε ακούει, ούτε διάθεση για αλλαγές έχει, εκεί είναι που δημιουργούνται τα προβλήματα στον ψυχισμό του παιδιού.
Για να μη ξεφεύγω από το θέμα που έβαλες, το κάθε παιδί, έχει εξαιρετικά μεγάλη αντίληψη, μεγαλύτερη από αυτή που νομίζει ένας ενήλικας. Πιάνει στον αέρα το ύφος και τη γλώσσα του σώματος του γονέα. Γι\' αυτό και πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ένα γονιό:)
Το παιδί δεν είναι υοέυθυνο για μια θέση που μπορεί να εδραιώθηκε εσφαλμένα στον κόσμο του από το ίδιο. Αλλά δικαιολογημένο, για τα τότε παιδικά και αγνά του μάτια.
Ως ενήλικας όμως, καλείται να επαναφιλτράρει τις θέσεις αυτές και να τις επαναξιολογήσει.
Έχει συμβεί, πράγματα που κρίναμε ως θετικά χαρακτηριστικά/συμπεριφορές των γονέων μας να τα καταρρίψουμε όπως και το αντίθετο.