Quote:
Originally posted by anwnimi
Έχω περάσει αυτόν το καιρό από ΤΕΡΑΣΤΙΑ σκαμπανεβάσματα. Από την πίστη ότι η σύγκρουση λύθηκε (οπότε γι\'αυτό σωστά κατάλαβες έτσι από εκείνο το μήνυμά μου) και τα συναισθήματα όπως ηρεμία, αυτοπεποίθηση, θάρρος μέχρι την αγωνία, έλλειψη εμπιστοσύνης σε μένα, αμφιβολίας, έλλειψης διάθεσης για αλλαγές.
Πόσο εμπισ΄τοσύνη άραγε να έχω σε μένα αφού περνάω τέτοια πραγματικά κυκλοθυμικά σκαμπαναβέσματα; Που ειλικρινά τα θεωρώ πρωτόγνωρα για τον εαυτό μου...
Μήπως λοιπόν η επαφή με το συναίσθημα σε φέρνει αντιμέτωπη με την κυκλοθυμία σου? Μια κυκλοθυμία, που στο θέμα της σχέσης σου, βρίσκει την ιδανική διέξοδο, να εκφραστεί...
Ακριβώς weird μου. Νομίζω, ότι στις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής μου (οικογενειακές, φιλικές), δε με προβληματίζει τόσο αυτή η σύγκρουση. Ή έκεί δε με αγγίζει τόσο.
Είναι αλήθεια ότι η ψυχοθεραπεία σε φέρνει σε βαθιά επαφή με το συναίσθημα. Κι εγώ, σε όλη μου τη ζωή, προσπαθούσα να το αποφύγω, να δρω λογικά, άσχετα με το τι μπορεί να αισθάνομαι. Ήμουν το παιδί με σταθερότητα, αποφασιστικότητα, ωριμότητα (στα μάτια των άλλων), συνέπεια σε λέξεις και πράξεις, χωρίς συναισθηματικές εκκρήξεις.
Τώρα, που άφησα το συναίσθημα ελεύθερο, δεν μπορώ να το διαχειριστώ!
Μην σε ξενίζει αυτό καλή μου, τόσα χρόνια καταπιεσμένο, τώρα που βρήκε χώρο, τον θέλει όλο για τον εαυτό του, αφήνοντας στην άκρη τις λογικές σταθμίσεις.
Είμαι ασταθής, αναποφάσιστη, ανώριμη (και στα μάτια των άλλων τώρα όχι μόνο στα δικά μου), ασυνεπής σε λέξεις και πράξεις, με πάμπολλες συναισθηματικές εκκρήξεις και μάλιστα αντικρουόμενες μεταξύ τους.
Χμμμ.... σαν καθυστερημένη εφηβεία μου ακούγεται. Σαν κάτι που δεν βιώθηκε την ώρα που έπρεπε και βιώνεται τώρα στο πολύ πιο έντονο ίσως..
Καθυστερημένη εφηβεία...
Μμμμ, να το σκεφτώ. Πάντα έλεγα πως δεν ήμουν εύκολο παιδί στην εφηβεία αλλά ούτε και από τα ιδιαιτέρως δύσκολα. Δηλαδή και τους καυγάδες στο σπίτι τους έριχνα, και την αντίδραση στις απόψεις των γονιών, και είχα τη συνεχή ενασχόληση με φλερτ και φίλους, συνεχές έξω κτλ.
Αλλά νομίζω ότι αυτά έγιναν μόνο για να γίνουν. Ότι ούτε και τότε στην πραγματικότητα βιώθηκε η σύγκρουση που νιώθω τώρα, λογική-συναίσθημα.
Οπότε ναι, τώρα είναι κάτι σαν εφηβεία, από την άποψη ότι καλούμαι να ανακαλύψω τώρα το πως είμαι και το πως με εκφράζει πραγματικά να είμαι ως άνθρωπος.
Είναι σαν να ανακαλύπτω ξανά τον εαυτό μου αλλά αυτό να γίνεται μέσα από έναν πολύ, χωρίς ισορροπία, δρόμο. Ελπίζω τουλάχιστον να αξίζει τον κόπο, τι να πω. Μέχρι τώρα, σε κάποια θέματα, είδα ότι αξίζει. Σε άλλα όμως νιώθω εντελώς μετέωρη και αποδιοργανωμένη.
Αμφιβάλλω για αυτό το βούτηγμα στο συναίσθημα που με παρασέρνει γιατί σκέφτομαι ότι κάποια πρακτικά θέματα, όπως πχ να μείνω μόνη μακριά από συγγενείς στα φοιτητικά χρόνια (παρά τον φόβο μου, την προσκόλληση στους δικούς μου ως μοναχοπαίδι και τον πόλεμο των δικών μου), να συνεχίσω τις σπουδές παρά τους πανικούς, να πιάσω δουλειά πάρά την κοινωνική φοβία που με βασάνιζε και μάλιστα δουλειά που εκτίθεμαι κάθε μέρα σε πολλά ζευγάρια μάτια, όλα αυτά τα κατάφερα δρώντας αποκλειστικά με τη λογική. Αν τότε παρασυρομουν στο συναίσθημα τώρα δε θα τα ειχα καταφέρει αυτά.
Τότε, έκανες πρακτική δουλειά με τον εαυτό σου, αλλά όχι εσωτερική δουλειά. Χρησιμοποίησες το όπλο της λογικής και της έκθεσης.
Ακριβώς καλή μου.
Όμως, τώρα βλέπω ότι αφηνόμενη στο συναίσθημα, έχω καταφέρει άλλα πράγματα, εσωτερικά.
Τώρα κάνεις καθαρά εσωτερική δουλειά με τον εαυτό σου, αντιμετωπίζοντας το συναίσθημά σου, έχοντας αφήσει απ έξω την έκθεση και την λογική.
Βλέποντας όμως, ότι αφηνόμενη στο συναίσθημα, αδυνατώ να καταφέρω άλλα πράγματα, ιδιαιτέρως σημαντικά, είτε πρακτικά είτε εσωτερικά, φοβάμαι. Είναι σαν να έμαθα αυτό το διαφορετικό τρόπο σκέψης και να \"ξέμαθα\" τον παλιό. Σαν να έχασα την ισορροπία δηλαδή...
Το κάθε \"όπλο\" έχει να σου δώσει κάτι. Επομένως το να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα μαζί, είναι αυτό που θα σου αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος. Ωστόσο, καμιά φορά, το να περάσουμε απο το ένα στο άλλο άκρο, είναι η μόνη διέξοδος για την εύρεση της μέσης οδού ( του συνδυασμού). Ετσι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η απώλεια της ισορροπίας, ίσως και να είναι το προστάδιο για την εύρεση μιας νέας, πληρέστερης ισορροπίας. Εμπιστεύσου την διαδικασία, έχεις κάποιον δίπλα που σε προσέχει. Εμπιστεύσου εσένα και εκείνον και το μαζί.
Όσο για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και οπτικής. Έχω περάσει απο αυτό το στάδιο. Νόμιζα οτι \" ο παλιός μου εαυτός\" θα χαθεί. Είδα, οτι απλά, εκείνη την δεδομένη περίοδο, κάποια κομμάτια μου είχαν, περισσότερο απο άλλα, ανάγκη να εκδηλωθούν. Τα παλιά κομμάτια, αναδύθηκαν κάποια στιγμή αργότερα ( δεν χάνονται έτσι απλά ), αλλά ενταγμένα στο νέο πια πλαίσιο κομματιών που υπήρχαν μέσα μου... Μια υπέροχη χρωματική πανδαισία του παλιού με το καινούργιο... όταν τα άκρα, πλησιάζουν το μέσο. Και το έδαφος που χτίζεται, είναι το πιο σταθερό και χειροπιαστό :)
Το περιγράφεις τόσο όμορφα και πάλι:)
Μακάρι. Κι εγώ αυτό θέλω να πιστεύω. Ότι περνώντας, από το ένα άκρο στο άλλο, γευόμενη και τα δύο άκρα, δοκιμάζοντας, θα κατασταλλάξω επιτέλους στην πολυπόθητη ισορροπία.
Και όλα αυτά που γράφω έχουν αντίκτυπο φυσικά και στο θεμα της σχέσης...
Hρέμησε! Καταλαβαίνω την αγωνία και την δυσκολία, μα ποιός είπε οτι η ψυχοθεραπεία είναι εύκολη υπόθεση?