Quote:
Originally posted by knoulp
Ανέκαθεν μου ήταν αδύνατο να εναρμονιστώ με το περιβάλλον μου.
Πάντα πίστευα ότι υπάρχει μία υπέρτατη αλήθεια.
Υπάρχει σίγουρα κάτι που μας ενώνει και μας καθορίζει.
Σε αυτά που βλέπω και σε αυτά που σκέφτομαι.
Προσπάθησα να βρω την άκρη μέσα από βιβλία και μέσα από την αναζήτηση.
Ατέρμον αγώνας. Φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, επιστήμη.
Όλα έχουν ένα όριο.
Όλα κάπου καταλήγουν.
Και αυτή η υπέρτατη αλήθεια δεν βρίσκετε πουθενά στον ορατό ορίζοντα.
Η υπέρτατη αυτή αλήθεια μπορεί και ήδη να είναι γνωστή μπορεί και όχι, μπορεί και να γίνει γνωστή αφού εμείς πια δε θα υπάρχουμε πια...
Κνουλπ μου, καλή η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η θρησκεία ενίοτε, η επιστήμη, όταν ο άνθρωπος ψάχνεται, ψάχνει απαντήσεις. Κι εγώ διάβαζα μανιωδώς, ήθελα Απαντήσεις...Και πάλι αν το νιώσω μπορεί να ξαναδιαβάσω κάτι ανάλογο. Με βοήθησαν και μένα πολύ αυτά τα βιβλία. Ήταν σαν να συνομιλούσα μαζί τους, γιατί κανείς δε θα άντεχε να συνομιλέι τότε μαζί μου σχετικά με το θάνατο 24/7 :) :(
Αλλά όσο και να διαβάσουμε και να κυνηγούμε αυτή τη χίμαιρα, την υπέρτατη αλήθεια, μπορεί και να μην τη βρούμε ποτέ.
Σημασία έχει η δική μας αλήθεια-το πιστεύω που θα χτίσουμε μέσα μας. Αυτό το πιστεύω μας θα γνωρίζουμε ότι αντικειμενικά το πιο πιθανό είναι να μη στέκει, αφού τίποτα δεν έχει επιστημονικά αποδειχτεί, μέχρι σήμερα.
Αυτό το πιστεύω θα μας πάει μπροστά μόνο αν δεν μας καθηλώνει σε απόλυτότητες, θα είναι ευμετάβλητο αν χρειαστεί, και όταν δε μας καθηλώνει σε άρνηση του θανάτου και σε άρνηση της ζωής.
Και θα είναι τόσο ιδιαίτερο όσο ο καθένας μας.
Δεν μπορώ να πω εγώ σε κανέναν ότι αυτό που πιστεύει είναι λάθος. Μπορώ να πω μόνο το τι πιστεύω εγώ (που μάλλον δεν ξέρω πια τι πιστεύω αλλά δεν έχει ιδιαίτερη αξία για μένα πλέον αυτό, μου αρκεί που δεν ξέρω ΤΙΠΟΤΑ για το μετά)
Πάντα έβρισκα πληκτική την καθημερινότητα.
Το όριο αυτό μεταξύ του ταξιδιού και της προσγείωσης ήταν πάντα το πιο δυσάρεστο.
Και τις περισσότερες φορές ήμουν στο έδαφος.
Η καθημερινότητα καλέ μου μπορεί να γίνει όσο πληκτική όσο εμείς την κάνουμε να είναι.
Τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται να συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα για να μην είναι πεζή η καθημερινότητα και κατ\'επέκταση η ζωή μας.
Φτάνει να είμαστε στο τώρα και όχι στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσει ίσως η στιγμή του θανάτου ή η πραγματικότητα του θανάτου στη ζωή μας.
Φτάνει να κοιτάμε το τώρα, αυτό που αντικρύζουν αυτή τη στιγμή τα μάτια μας, γύρω μας, πλάι μας, μπροστά μας.
Φτάνει να δίνουμε σημασία σε αυτό που ακούν που ακούν τα αυτιά μας, όσο ασήμαντο και να είναι.
Φτάνει να δίνουμε σημασία σε αυτό που νιώθουμε, όσο ασήμαντο-πεζό κι αν είναι.
Φτάνει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, ακόμα κι αν κάποιες ή πολλές στιγμές αυτό είναι μια βαρετή μέρα μέσα στο σπίτι:)
Φτάνει να επιδιώκουμε να περάσουμε την καθημερινότητα όπως ακριβώς θα θέλαμε να την περάσουμε.
Ο μόνος χρόνος ο οποίος αποκτούσε την διάσταση της σχετικότητας και ξέφευγε από την αυστηρά ανθρώπινη αντίληψη ήταν ο χρόνο μπροστά σε μια λευκή σελίδα ή μπροστά σε έναν λευκό καμβά.
Πολύ ωραία η σκηνή που περιγράφεις. Να την απολαμβάνεις επομένως, όσο και όποτε μπορείς.
Και αν ψάξεις καλύτερα, μέσα σου και γύρω σου, θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες στιγμές, που δεν τις έβλεπες ή δεν τις προσπάθησες μέχρι τώρα...:)
Ακόμη και η ίδια η εντροπία όπως την περιγράφει η αγαπητή βροχούλα αποκτά άλλες ιδιότητες όταν φτάνουμε σε ταχύτητες κοντά σε αυτές του φωτός.
Ας ελπίσουμε ότι το πείραμα του CERN θα καταφέρει να αποκαλύψει κάποιες από τις υπέρτατες αλήθειες και ίσως καταφέρει να ενοποιήσει τις πολλά υποσχόμενες δυνάμεις που καθορίζουν τον ορατό μας κόσμο.
Μακάρι.
Αλλά κανένα CERN, δε θα μας μάθει πως να ζήσουμε. Όση ζωή μας απομένει.
Εμείς πρέπει να δοκιμάσουμε, να σκοντάψουμε και να ξαναδοκιμάσουμε, και ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να κλέισουμε τα μάτια μας...Για να πούμε εκείνη την τελευταία στιγμή, έζησα όπως ήθελα ή τουλάχιστον προσπάθησα να ζήσω όπως ήθελα...