Quote:
Originally posted by Υφάκι
Ότι θα σε βοηθούσε ναι, αλλά όχι ότι δε θα είχες πρόβλημα. [b]Απλά θα το κουκούλωνες, έτσι;
Δεν θέλω να κουκουλώσω κάτι. Από που μπορεί να έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; Ή απλά ρωτάς;
Quote:
Στην πράξη δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, απλά στην πράξη φαντάζει ακατόρθωτο να καταφέρεις να το πιστέψεις.
Επίσης η αγοραφοβία, όσο κι αν κάποιος δεν ξέρει τί ακριβώς είναι, δε φαντάζει τόσο τρομαχτική λέξη όσο να πεις πχ τη λέξη σχιζοφρένεια... στο κάνω χτυπητό για να γίνω πιο κατανοητή. Δηλαδή, οκ είναι μια κατάσταση που σε μπλοκάρει τρομερά από το να συνεχίσεις τη ζωή σου.
Tρομακτική λέξη λες. Μην διαβάζεις τις λέξεις, οι λέξεις δεν είναι η κατάσταση. Αν μπορείς να σκέφτεσαι κάποια κατάσταση, καλύτερα. Αν μπορείς να νιώθεις επίσης ακόμα καλύτερα.
Quote:
Τον ξαδελφό σου μπορούσες να τον κρατήσεις για παρεούλα. Αν δεν επιθυμούσε να μάθει και να μπλεχτεί, τόσο ένιωθε, τόσο άντεχε... οκ, ίσως κάποιες στιγμές δεχόταν να έρθει σπίτι σου ή να κάτσετε στο κοντινό καφενεδάκι σε τραπέζι που θα αισθανόσουν εντάξει. Έτσι θα είχες μια παρεούλα και παράλληλα θα ήσουν ανοιχτός να βρεις το άτομο που θα είναι έτοιμο να σε καταλάβει και να το εντάξεις ταυτόχρονα στη ζωή σου. Δε χρειάζεται να μας καταλαβαίνουν όλοι, υπάρχουν πράγματα που μπορώ να τα συζητήσω με μια φίλη και άλλα που μπορώ να τα συζητήσω με άλλη. Δεν κατηγορώ γιατί καταλαβαίνω ότι δεν είναι θέμα αποδοχής, δεν είναι προσωπικό, είναι θέμα ωριμότητας δικής του. Δεν εννοώ ότι όποιος δεν καταλαβαίνει είναι ανώριμος, εννοώ ότι σ\' αυτόν τον τομέα αυτή τη δεδομένη στιγμή, μέχρι εκεί φτάνει για τον Α ή Β λόγο. Και είναι άσχετο με μένα.
Έτσι κι ο ξαδελφός σου. Δε σου είπε ότι ντρέπεται για σένα. Πολύ απλά γιατί κανένα κέρατο δε φυτρώνει απ\' το κεφάλι σου και καμία λεζάντα δεν είναι γραμμένη στο κούτελό σου. Σου είπε ότι σε θέλει στη ζωή του, αλλά δεν είναι έτοιμος να μπει ψυχολογικά, νοητικά ή και πρακτικά ακόμα στο πρόβλημά σου. Αυτό, είναι δική του αδυναμία που δεν έχει να κάνει με σένα. Και αν με ρωτήσεις, εγώ εκτίμησα την ειλικρίνειά του. Πιο καθαρός δεν μπορούσε να είναι. Εκτός φυσικά κι αν στο είπε με άσχημο τρόπο -απαξιωτικά φερ ειπείν. Ξέρεις, όταν μου μίλησαν για κατάθλιψη το είπα ξεκάθαρα. \"Σε ακούω. Δεν ξέρω πώς νιώθεις και δεν ξέρω τί πρέπει να σου πώ, αλλά πες μου\". Όταν μου μιλάνε για μια κατάσταση που δε γνωρίζω και λογικά περιμένουν να πω έναν καλό λόγο, αισθάνομαι λίγη κι ότι δε θα καλύψω τις προσδοκίες αυτού που μου εκμυστηρεύεται. Ίσως και να πιστέψει ότι αδιαφορώ ή ότι το παίρνω ελαφρά-σκέφτομαι. Αυτό είναι εξαιρετικά άβολο. Σκέψου μήπως ο ξάδελφος φοβόταν αυτό και όχι τον κόσμο στο δρόμο. Σκέψου μήπως φοβόταν να έρθει αντιμέτωπος με πληροφορίες που ίσως φοβάται να διαχειριστεί (ο φόβος για τον φόβο που λέμε), ή να φοβόταν μην πάθεις καμία κρίση και του λιποθυμήσεις και δεν ξέρει ή δεν μπορέσει να σε βοηθήσει, ή στην τελική δε θέλει να μπει σε μια τέτοια ταραχή και ευθύνη. Σκέψου μήπως φοβόταν ότι οι αυξημένες ανάγκες που λες παρακάτω πέσουν επάνω του, με την έννοια να κρεμαστείς πάνω του για κάθε σου ανάγκη. Σκέψου με λίγα λόγια ότι μπορεί η αντίδρασή του να ήταν αντίδραση φόβου και όχι ντροπής, αλλά παρόλαυτά, σε θέλει ακόμα στη ζωή του. Δεν εννοώ φόβο ότι θα του κάνεις κάτι φυσικά, φόβο για τις δικές του δυνάμεις, αντοχές, αντιδράσεις, ευθύνες ίσως... Κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με δική του ανωριμότητα και αδυναμία. Προσωπικά την ανωριμότητα και την αδυναμία δεν την κατακρίνω, γιατί δεν ενοχλούν κανένα πέρα από τον κάτοχο. Αν ήταν ντροπή...χμ πάλι είναι αδυναμία του κατόχου, απλά δε θα την ανεχόμουν γιατί ξεπερνά τα όρια των αδυναμιών του και αγγίζει εμένα. Έχει να κάνει πια με την αποδοχή. Και ανθρώπους που δε μας αποδέχονται τους κρατάμε μόνο όταν έχουμε τόσο πεσμένη αυτοεκτίμηση που να μην αποδεχόμαστε και μεις τον εαυτό μας. Δεν το συνιστώ.
Μπορεί να είνα και τα δύο. Αλλά έχει τόση σημασία; Σημασία έχει το να ρωτήσω το γιατί και να μου πει το λόγο. Μπορεί π.χ. να μου πει \"δεν μπορώ να το χειριστώ\" ή \"δεν αντέχω\". Τότε έχω απόλυτη κατανόηση, και δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Π.χ. όταν μετά από καιρό τον ρώτησα γιατί το είπε, θύμωσε και μου απάντησε: \"μην μου βάζεις λόγια που δεν έχω πει\". Σ\' αυτή την περίπτωση ή είναι απατεώνας (λέει ψέματα και δεν τα παραδέχεται) ή η επίγνωση για τον εαυτό του είναι μηδενική.