danay
είναι μεγάλο θέμα....ο θάνατος και η ζωή μετά θάνατον....
η προσωπική μου άποψη είναι ότι μετά θάνατον είναι ακριβώς όπως και προ της γεννήσεως του ανθρώπου..αυτό λέει η λογική...η δική μου. Δηλάδή όπως δεν ένιωθε κάποιος ...δεν υπήρχε πριν γεννηθεί έτσι θα είναι και αφού πεθάνει.
πιστεύω ότι επιχείρημα σ αυτό αποτελεί το ότι η ψυχή, το συναίσθημα, η αίσθηση της οντότητας αλλά ακόμα και του ονείρου ή της παραίσθησης, συνυπάρχει μόνο με τη λειτουργία των αισθητήριων φυσικών μας οργάνων και κυρίως των νευρώνων του εγκεφάλου. Έτσι πχ άνθρωποι που επέστρεψαν από πραγματικό χρόνιο κώμα επειδή ακριβώς τα όργανά τους σ αυτή την περίοδο είχαν νεκρωθεί, δηλώνουν ότι δεν ένιωθαν την οποιαδήποτε οντότητα ούτε σαν σώμα ούτε σαν πνεύμα ή ψυχή κλπ...
Για μένα η μετά θάνατον ζωή και η αθανασία της ψυχής υπάρχει αλλά πρόκειται για μεταφορική έννοια...δεν υφίσταται ως συνέχεια με κάποια άλλη άυλη μορφή...αλλά υφίσταται και συνεχίζει να ζει ανάμεσα στους λοιπούς ζώντες ....
Εννοώ ότι η μεταθανάτια ψυχή κάποιου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανάμνησή της ζωής και των πράξεων του στους υπόλοιπους ζώντες....η οποία μπορεί πχ να παραδειγματίσει....να συμβουλέψει.....να δώσει έναυσμα για συνέχεια κάποιου επιτεύγματος...ονείρου κλπ...ή πχ αν ήταν κακή (ψυχή) να κάνει πάλι όλα τα παραπάνω αλλά με την αρνητική τους έννοια.
Και πραγματικά πρόκειται για μία μεταφορική έννοια συνέχισης της ζωής αν σκεφτείς ότι πάνω στις ψυχές (δηλ. το βίο, τα θέλω, τα όνειρα, τα επιτεύγματα κλπ κλπ) των αποθανόντων συνεχίζει να υπάρχει η ανθρωπότητα...αλλά πρόκειται για συνέχεια ζωής της ανθρωπότητας και όχι του ανθρώπου που φεύγει.
Έτσι πιστεύω ότι μεταφορικά οι θρησκείες προτρέπουν στον έντιμο βίο και στην παράδοση μίας αγνής ψυχής όχι για να συνεχίσει να ζεί κάπου άυλα η ψυχή αυτού που φεύγει, αλλά για να συνεχίσει να πορεύεται και να ζει η ανθρωπότητα με ορθά πρότυπα.
ʼσχετα όμως με τα παραπάνω έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι όποιος σκέφτεται συνέχεια το θάνατο χάνει τη ζωή.