Τελοσπάντων, είναι μάταιο να προσπαθήσω να σε πείσω.
Printable View
απλα να προσθεσω οτι η σερετονινη και η ντοπαμινη δρουν ανταγωνιστηκα δηλαδη οσο πιιο λιγη η σερετονινη τοσο αυξανεται η ντοπαμινη γι αυτο και οταν παιρνουμε αντικαταθλιπτικα αυξανεται η σερετονινη και εχουμε τρεμουλα που ειναι ελλειψη ντοπαμινησ
Οι απαντησεις δεν ειναι απλες , παντως τα αντιψυχωτικα λειτουργουν σαν ανταγωνιστες της ντοπαμινης μειωνοντας τα επιπεδα της.
γιατι το λες αυτο?Quote:
Originally posted by lightbluepath
Ε, γιατί διαφωνούμε.
δεν υπαρχει λογος να διαφωνεις, αφου τιποτα δεν ειναι απολυτο..
Εγώ θα έλεγα πάντως πως θα ήταν πιο ενδιαφέρον και ακόμη πιο χρήσιμονα λέγαμε όχι πως προήρθε κάτι που πλέον είναι γεγονός, αλλά πως θα μπορούσε να ζήσει με αυτό επηρεάζοντας όσο το δυνατό λιγότερο τη ζωή του.
Ακούγεται, ή μάλλον διαβάζεται μπαρούφα αυτό, καθώς μια ψύχωση δεν είναι πχ, μύκητες, αλλά όπως και να χει, είναι κάτι που πρέπει να μάθει κάποιος να ζει με αυτό. Οπότε τι κάνει?
το συνειδητοποιεί και προσπαθεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη καταπολεμώντας όσο πιο πολύ μπορεί τα συμπτώματα.
Προς σέλας:
Ωραία, κι εγώ αυτό λέω όχι τίποτα δεν είναι απόλυτο, αλλά τίποτα δεν είναι γνωστό. Απλώς εικασίες κάνω σύμφωνα με κάτι που έχω ζήσει και έχω ενδείξεις ότι είναι περιβαλλοντικό, γιατί είπαμε και βιολογικό να είναι, δλδ να έπαθε κάτι το ανοσοποιητικό σύστημα, σίγουρα το προκάλεσε ο εγκέφαλος λόγω κακής ψυχολογίας. Όπως προκαλεί το άγχος τις ταχυπαλμίες. Οπότε ότι και να κάνουμε, γυρνάμε στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Προς Θεοφανία:
Γιατί διαβάζεται μπαρούφα; Όχι, έχεις δίκιο αλλά εμένα σκοπός μου δεν είναι αυτός. Αυτός είναι προσωρινός. Βασικά εγώ θέλω να μαι από τα άτομα που κόβουν τα φάρμακα, ώστε να μην χρειάζεται να το κρύβω άλλο. Για κανένα άλλο λόγο. Τώρα αν θα παίρνω φάρμακα για μια ζωή, δεν με πειράζει. Anyway, για να το καταφέρω αυτό, πρέπει να βρω την αιτία που μου το προκάλεσε, δλδ πχ άμα ήταν από στρες επειδή δεν το διαχειρίστηκα καλά λόγω ηλικίας, να το διαχειριστώ τώρα και να ηρεμήσω, γιατί σίγουρα έχουν μείνει απομεινάρια αν όχι όλα. Το τι είμαστε επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από ότι ζήσαμε. Αυτά.
Θεωρώ πως ότι είμαστε οφειλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό απ\' ότι ζήσαμε.
Σίγουρα το να είχες αντιμετωπίσει μια τέτοιοα συμπεριφορά σχολείο ήταν τραυματικό.
Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να φερόσουν \"περίεργα\"?
Όχι από θέμα πάθησης φυσικά, αλλά από διαφορετικότητα.
Υπάρχει περίπτωση να σε πείραζαν ..έτσι? Και αν ναι, γιατί το πιστεύεις αυτό?
Θεοφανία, εξήγησα, είχα κατάθλιψη από τα 6-7 μου και πιεζόμουν από το σπίτι να διαβάσω και δεν τα κατάφερνα λόγω της κατάθλιψης, γι\'αυτό είχα νευρικό γέλιο. Γι\'αυτό με κορόιδευαν στο δημοτικό! Τώρα στο γυμνάσιο, εξήγησα ότι εγώ προκάλεσα να με κοροιδεύουνε λόγω ότι είχα συνηθίσει πια και το περίμενα, ή λόγω ότι είχα πια βαριά κατάθλιψη και έλεγα βλακείες. Μπορεί και να μην ήταν τίποτα από όλα αυτά, απλώς αν είσαι καλός, σε εκμεταλλεύονται. Εγώ τώρα που το σκέφτομαι, πιστεύω πιο πιθανό αυτό. Εξάλλου, έκανα παρέα με όλα τα ψώνια, τις πιο δημοφιλείς της τάξης και οι άλλοι τους έλεγαν ψώνια.
Οκ, καταλαβαίνω.
Ας το πάρουμε λοιπόν ως δεδομένο πως η κατάθλιψη και όλη αυτή η ιστορία σου έφερε την ψύχωση, (κάτι που μόνο ένας γιατρός θα σου απαντήσει με σιγουριά).
Γιατί πιστεύεις πως αν βεβαιωθείς πως όλα ξεκίνησαν από αυτό, θα σε βοηθήσει?
Οι γιατροί δεν το ξέρουνε, αλλά άμα διαβάσεις πιο πάνω που έλεγα προς σέλας, εξήγησα γιατί οι λόγοι είναι περιβαλλοντικοί (οικογένεια, γνωστοί). Και επίσης είπα πως θα με βοηθήσει, πχ αν ήταν στρες, θα υπάρχει σίγουρα συσσωρευμένο στο μυαλό μου και στο σώμα μου και πρέπει να βρω ένα τρόπο να ηρεμήσω. Για να σου πω την αλήθεια, τα κατάφερα για ένα λεπτό, ένιωσα να ηρεμώ, οπότε αυτό μένει να καταφέρω. Εγώ δεν λέω πείτε μου την αιτία που έγινε, είπα ότι αν είναι από το περιβάλλον που είναι το πιο πιθανό, βρείτε μου τρόπους να το διαχειριστώ ώστε άμα κόψω τα φάρμακα, να μην το ξαναπάθω, να μην μπορεί τίποτα πια να με επηρεάσει, ούτε το παρελθόν, ούτε άμα ξανασυμβεί. Κάτσε τώρα γιατί νευρίασα διάβασα ένα διπλανό θέμα της beauty που δεν το είχα διαβάσει γιατί δεν ήξερα ότι κάνει καλό να διαβάζω στο ίντερνετ, και θέλω να απαντήσω όταν το διαβάσω. Έλεος.
καποτε συνταξιδευα μαζι με εναν ψυχιατρο και συζητουσαμε για το θεμα της σχιζοφρενειας.Πολλα χρονια πριν εγω παθω καταθλιψη.Μου ελεγε, πως για να παθεις καταθλιψη, χρειαζεται να υπαρχει η προδιαθεση και κατω απο ορισμενες συνθηκες εκδηλωνεται.εγω για παραδειγμα εχω προδιαθεση στα αυτοανοσα.Μαλιστα θυμαμαι οτι μου ειπε χαρακτηριστικα πως εχει περασει τοσο πολλα στην ζωη του, που αν ηταν ετσι απλα θα επρεπε να ειχε σχιζοφρενεια.Τωρα παιδια λεω αυτα που μου ειπε ο δοκτωρ και δεν ειναι δικες μου αποψεις για να μην παρεξηγηθω.
Αυτό το είπε ο δόκτωρ που φυσικά κάνει εικασίες, γιατί τίποτα δεν έχει αποδειχτεί. Και όσο για το ότι είχε περάσει πολλά, πολλοί το λένε αυτό, αλλά σε πόσους είναι αλήθεια; Εγώ πιστεύω οι άλλοι δεν έχουν προβλήματα σε σχέση με τα δικά μου. Περνάνε το 1% από ότι περνάω εγώ εκτός από αυτούς που έχουν καρκίνο ή άλλη αρρώστεια που ίσως είναι πιο δύσκολα από μένα.
Ξερω καμποσους παλιους μου συμμαθητες που ηταν τα παιδια της λεγομενης \"φαπας\" στο σχολειο. Τα κοροιδευαν για χρονια ολοκληρα απο δημοτικο(νορμαλ) μεχρι το γυμναστιο(τα παθη του Χριστου) και απο εκει στο Λυκειο (αποκορυφωση) απο τον τροπο που ντυνονταν (\"ντυνεται σαν μωρο\"), απο τον τροπο που μιλαγαν (\"εχει ψιλη φωνη λες και ειναι παιδακι ακομα\") , απο τον τροπο που σκεφτονταν (\"διαβαζει ακομα κομιξ ο μπεμπης\") , απο τον τροπο που ... οτι θες συμπληρωσε.
Το bullying αυτα τα χαρακτηριστικα εχει, να σε κοροιδευει ο αλλος για το οτιδηποτε.
Καποιες τετοιες περιπτωσεις την γλιτωναν με απλα γελακια και πειραγματα.
Σε αλλες περιπτωσεις επεφτε και χερι κιολας , καρπαζιες, κτλ
Πραγματικα σου ερχοταν να μπεις αναμεσα να κανεις σκονη τους αλλους , οσοι και αν ηταν, αλλα δεν το εκανες επειδη μετα στιγματιζοσουν και εσυ.
Στιγμα ε?
Ξερεις τι ειναι το στιγμα φανταζομαι. Στιγμα στο σχολειο και στα παιδικα χρονια ειναι να μην εχεις φιλους επειδη σε θεωρουν τον ___ετσι___ , σχεσουλα δεν βρισκεις για τον ιδιο λογο , συχνα επηρεαζεται και η βαθμολογια σου στα μαθηματα λογω της επισης κατεστραμενης αυτοπεποιθησης σου, κατι που προσθετει και αλλα στιγματα οπως του σκραπα μαθητη και του φοβιτσιαρη κτλ κτλ
Παραδοξως ομως τωρα που το σκεφτομαι κανενας απο αυτους ομως δεν απεκτησε ψυχωση.
Επισης απο τα παιδια αυτα περασανε κανονικα στα πανεπιστημια τους, εχουν την ζωη τους, καποιοι νορμαλ ζωη, καποιοι απιστευτη.
Πως το εξηγεις αυτο?
Ε ενταξει Boltseed ....μη νομιζεις οτι θα το καταλαβαινες...ειμαστε ξερεις cool τυπακια:)Quote:
Παραδοξως ομως τωρα που το σκεφτομαι κανενας απο αυτους ομως δεν απεκτησε ψυχωση.
Περαν της πλακας εχω διαβασει και εγω οτι το bullying αυξανει τις πιθανοτητες ψυχωσης.
Και φυσικα , μπορεις να παθεις ψυχωση και να συνεχισεις την ζωη σου κανονικα , με τα πανεπιστημια και με απ\'ολα (οπως τα πιτογυρα).
Εξαρταται φυσικα και απο πολλους παραγοντες.
Ελα ντε ναι..!
Ασφαλως και μπορεις, απο οσο εχω διαβασει τουλαχιστον, να ζησεις την ζωη σου κανονικα , ή εστω οσο κανονικα μπορεις. Αυτη την δουλεια εχουν οι ειδικοι, οχι να σβησουν την ψυχωση (μακαρι να γινοταν και αυτο..!) αλλα να την συρικνωσουν σε ενα αμεληταιο μερος της καθημερινοτητας.
Τοσα και τοσα μεγαλα και τρανταχτα παγκοσμιως ονοματα που αφησαν ιστορια σε πολιτικη,κινηματογραφο,μου σικη,σπορ, λογοτεχνια , φυσικοχημειομαθηματικα ,οπου θες ειχαν/εχουν διαγνωστει με καταθλιψη, περιεργες ψυχωσεις και 1002. Παρολα αυτα αυτο δεν τους απετρεπε απο το να σκιζουν στην δουλεια τους και σε αυτο που εκαναν, ουτε στην οικογενεια τους.
ps:
μου αρεσε στο A beautifull Mind που στο τελος ο καθηγητης με την σχιζοφρενια εκανε πλακα δημοσιως με τους μαθητες του σχετικα με αυτα που εβλεπε και το επαιρνε πολυ στα χαλαρα και αστεια.
Σημασια δεν εχει παντα τι σου συμβαινει, αλλα το πως αντιδρας σε αυτο που σου συμβαινει.
όταν είσαι αισιόδοξος και χαρούμενος και δεν βλέπεις παντού αρνητικά, τότε το σώμα βγάζει καλές ορμόνες που βοηθάνε στο να είναι ισορροπημένο.Quote:
Σ\'ευχαριστώ, δεν καπνίζω, ούτε πίνω τώρα για το περπάτημα είνα γεγονός ότι κάνει καλό γιατί αντιμετωπίζει τα αρνητικά συμπτώματα, όπως και πολλά άλλα κάνουν καλό. Τώρα για την αισιοδοξία, το χεις διαβάσει κάπου και το λες ή από μόνος σου;Quote:
Originally posted by insect
απο την μικρη μου εμπειρια γνωριζω να σου πω τα εξης πανω σε αυτη σου την ερωτηση \"πως θα το διαχειριστώ αυτό ώστε να μην ξαναπάθω ψύχωση άμα κόψω τα χάπια\"
θα κοψεις ποτο και καπνισμα. θα περπατας και θα ειχεις αισιοδοξια. μετα μπορει να καταφερεις να κοψεις τα φαρμακα.
αν έχεις αρνητισμό, και τα βλέπεις όλα απαισιόδοξα, το σώμα στρεσάρεται με όλα τα επακόλουθα.
στο θέμα σου, πάντως πιστεύω πως πρέπει να έχεις το γονίδιο το οποίο με τις κατάλληλες συνθήκες να πυροδοτήσει την ασθένεια. πολλά παιδιά τα κοροιδεύουν στο σχολείο, αλλά δεν παθαίνουν ψύχωση.
Δεν μπορεις να ξερεις φυσικα , ουτε καν το οικογενειακο ιστορικο δεν ξερεις!!!!!!!!Quote:
στο θέμα σου, πάντως πιστεύω πως πρέπει να έχεις το γονίδιο το οποίο με τις κατάλληλες συνθήκες να πυροδοτήσει την ασθένεια. πολλά παιδιά τα κοροιδεύουν στο σχολείο, αλλά δεν παθαίνουν ψύχωση.
Θα μου πεις τι σημασια εχει , αν ειναι γονιδιο ή οχι?
Εχει τεραστια σημασια , ειδικα αν σκεφτεσαι να φερεις στον κοσμο παιδια.
Προσωπικα και εγω πιστευω οτι δεν εχει καμμια σχεση με τα γονιδια η ασθενεια μου.
είσαι λίγο απόλυτη. προσωπικά ξέρω άτομο με σχιζοφρένεια που δεν του έτυχε κάτι χειρότερο από ότι σε άλλους ανθρώπους, καθώς και άτομο που έχει βιώσει ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ( και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, κακοποιήσεις, κτλ κτλ) στη ζωή του (είναι 65 ετών τώρα) και όμως ακόμα την παλεύει μια χαρα.Quote:
Αυτό το είπε ο δόκτωρ που φυσικά κάνει εικασίες, γιατί τίποτα δεν έχει αποδειχτεί. Και όσο για το ότι είχε περάσει πολλά, πολλοί το λένε αυτό, αλλά σε πόσους είναι αλήθεια; Εγώ πιστεύω οι άλλοι δεν έχουν προβλήματα σε σχέση με τα δικά μου. Περνάνε το 1% από ότι περνάω εγώ εκτός από αυτούς που έχουν καρκίνο ή άλλη αρρώστεια που ίσως είναι πιο δύσκολα από μένα.
οι περιπτώσεις που γνωρίζω με λίγο βαρύτερα ψυχολογικά προβλήματα, είχαν στο σόι τους και άλλους με το ίδιο πρόβλημα.Quote:
Originally posted by keep_walking
Δεν μπορεις να ξερεις φυσικα , ουτε καν το οικογενειακο ιστορικο δεν ξερεις!!!!!!!!Quote:
Προσωπικα και εγω πιστευω οτι δεν εχει καμμια σχεση με τα γονιδια η ασθενεια μου.
τι να πω, μπορεί να είναι τυχαίο.
Quote:
Originally posted by claire
οι περιπτώσεις που γνωρίζω με λίγο βαρύτερα ψυχολογικά προβλήματα, είχαν στο σόι τους και άλλους με το ίδιο πρόβλημα.Quote:
Originally posted by keep_walking
τι να πω, μπορεί να είναι τυχαίο.
Ακριβως...λες το ιδιο με μενα , δεν ξερεις καν το οικογενειακο κυκλο.
Στον δικο μου πχ ειμαι η μοναδικη περιπτωση.
Και μενα με πειραζαν στην παιδικη μου ηλικια γιατι ημουν \"περιεργο παιδακι\" και γενικως ειχα και \"περιεργη\" ενηλικιωση.
Τωρα εχω βρει ισορροπιες , και γενικα τα παω πολυ καλα , ενω εαν ηταν γονιδιακο θα ημουν ισως πιο \"βαρια\" περιπτωση.
Χωρια που υπαρχει μια πιθανοτητα επειδη ειχα γατες απο μικρος να οφειλεται σε τοξοπλασμωση.
Τεσπα , τουλαχιστον ετσι θελω να πιστευω και μαλλον ετσι ειναι.
κι εγώ είχα γάτες, και με πείραζαν στο σχολείο. αλλά δεν έπαθα κάτι.
πιστεύω πως πρέπει να έχεις την προδιάθεση.
εγώ υποφέρω από άγχος σε διάφορες πιο ζόρικες φάσεις της ζωής μου. κι αυτό κληρονομικό είναι.
a! συμφωνώ πολύ με κάτι που έγραψε η θεοφανία νομίζω!
σημασία έχει πως ζεις με αυτό από εδώ και πέρα. τώρα το τι το προκάλεσε... αυτό μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο τους επιστημονες μπας και βρουν κάποτε θεραπεία.
Quote:
κι εγώ είχα γάτες, και με πείραζαν στο σχολείο. αλλά δεν έπαθα κάτι.
πιστεύω πως πρέπει να έχεις την προδιάθεση.
εγώ υποφέρω από άγχος σε διάφορες πιο ζόρικες φάσεις της ζωής μου. κι αυτό κληρονομικό είναι.
Δεν μπορω να καταλαβω το σκεπτικο σου.
Οταν λενε οι επιστημονες οτι η ψυχωση οφειλεται στην τοξοπλασμωση ή οταν λενε οτι το να σε \"πειραζουν\" στο σχολειο αυξανει τις πιθανοτητες ψυχωσης...τι σημαινει το και εγω ειχα γατες αλλα δεν επαθα τιποτα.
Εαν ολοι οσοι ειχαν γατες πχ παθαιναν ψυχωση , τοτε δεν θα μιλουσαμε για πιθανοτητες αλλα για τεκμηριωμενο ντεφακτο και φυσικα δεν θα ειχε κανενας γατες σπιτι...
Και φυσικα αν ολα τα παιδια που πειραζαν σχολειο αποκτουσαν ψυχωση τοτε θα ηξεραν οι γιατροι οτι ο ταδε θα παθει ψυχωση στην ενηλικιωση του ντεφακτο.
Τι ακριβως εννοεις με τον ορο προδιαθεση...οταν το 45% οπως λενε οι επιστημονες (μπορει να κανω λαθος ποσοστο βαριεμαι να ψαχνω) , συμφωνα με οσα ξερουν οφειλεται σε περιβαντολογικα αιτια?
Εννοεις οτι ετσι γεννηθηκαμε?
Και αν απαντησεις οχι δεν πιστευω οτι ετσι γεννηθηκατε...αποσαφηνισε το ορο \"προδιαθεση\".
Η ελλειψη οξυγονου κατα την διαρκεια της γεννας που μπορει να δημιουργησει ...καποια εγκεφαλικα προβληματα εξακριβωμενα ειναι λογω γονιδιων?
το να έχεις γονίδιο που φέρει αυτή την πληροφορία, που προδιαθέτει δηλαδή, δεν σημαίνει ότι γεννήθηκες με ψυχωσή. σημαίνει ότι έχεις όμως μια προδιάθεση και αν βρεθείς σε κατάλληλες συνθήκες, αυτή η προδιάθεση, θα γίνει ασθένεια.
κι εγώ είμαι αγχώδης. το έχω αυτό στα γονίδια μου. μπορεί κάποιες καταστάσεις που έζησα να με έκαναν πιο αγχώδη, απ΄ότι θα μπορούσα να είμαι αν μεγάλωνα στο ιδανικό περιβάλλον. είχα όμως την προδιάθεση. άλλοι άνθρωποι έχουν περάσει χειρότερα από εμένα και δεν αγχώνονται καθόλου. πως να το εξηγήσω αυτό?
ε τώρα, τι να κάνω? αυτή είναι η άποψη μου :)
Οκ κατανοητο.
Τα γονιδια κατα καποιο τροπο σε ενα συγκεκριμενο περιβαλλον ενεργοποιουν την ψυχωση.
Ειναι πολυπλοκο το φαινομενο , αλλωστε υπαρχουν ενα καρο αλλες περιπτωσεις , οπως η γεννα , το μικροβιο της τοξοπλασμωσης ,τα ναρκωτικα κλπ. κλπ.
Δεν συμφωνω με light που προδιαγραφει οτι σιγουρα εφταιξε αυτο , αλλα την καταλαβαινω ως ενα σημειο.
οκ, λάθος που εκφράζω την άποψη μου, σε τέτοια θέματα, που πιθανόν να χρειάζεται άλλη ευαισθησία.
Οχι καλα κανεις , αν μη τι αλλο εγινε ενας διαλογος.
Μη νομιζεις οτι εμεις γραφουμε σοφιες , σοφιες θα γραφανε εξιδεικευμενοι επιστημονες που ημουν σιγουρος αν μαζευονταν 10 αυθεντιες θα τρωγαν εξισου τα μουστακια τους πανω στο θεμα:)
Και αυτο νομιζω υποστηριζουν και οι ειδικοι , οτι συγκεκριμενα γονιδια σε συγκεκριμενο περιβαλλον...δημιουργουν την ψυχωση (στην απλοϊκη μορφη εξηγησης της μιας προτασης).
έστειλα ένα u2u , μάλλον κάτι δεν πήγε καλά όμως!
επιστημονας δεν ειμαι ουτε ανηκω στο ινστιτουτο ερευνων ομως εχω καταλαβει πως βλεπω οτι θελω να δω και γευομαι οτι θελω να γευτω.
απο κει και περα ο καθενας βγαζει συμπερασματα για τον εαυτο του.
Σε μενα? Δεν ελαβα κατι...και δεν εχω γεματο τον καδο των u2u μου.Quote:
έστειλα ένα u2u , μάλλον κάτι δεν πήγε καλά όμως!
η κληρονομικοτητα πρεπει να παιζει καποιο ρολο, τουλαχιστον για σχ κ δδ, γιατι νομιζω εχουν γινει ερευνες κ παρατηρουν μεγαλυτερα ποσοστα ασθενειας αναμεσα σε συγγενεις απο οτι στο γενικο πληθυσμο.
πχ για σχ δε λενε οτι ειναι περιπου στο 1% του πλυθυσμου κ μαλιστα ανεξαρτητως πολιτισμικου πλαισιου (ειναι σταθερο σε ολη τη γη)?
ομως οταν νοσει ο γονεας εχουν δει οτι το να νοσει κ τεκνο ανεβαινει στο 10%.
η πιθανοτητα αν νοσει ενας αδελφος να νοσει κ ο αλλος δεν ξερω ποσο ειναι, αλλα σε ομοζυγωτικα διδυμα, αν νοσει ο ενας διδυμος, να νοσει κ ο αλλος ανεβαινουν στο 50%!!
τωρα δε θυμαμαι, που τα ειδα αυτα, μπορει κ εδω στο φορουμ σε καποιο παλιο θρεντ (καποιος ειχε βαλει αρθρακι)
καποιο ρολο ομως, οχι ΟΛΟ το ρολο.
Ναι σιγουρα ,το αναφεραμε ...οπως αναφεραμε οτι δεν μπορουν να βγαινουν συμπερασματα αν δεν γνωριζεις και το οικογενειακο ιστορικο καποιου.Quote:
Originally posted by Lou!..
η κληρονομικοτητα πρεπει να παιζει καποιο ρολο, τουλαχιστον για σχ κ δδ, γιατι νομιζω εχουν γινει ερευνες κ παρατηρουν μεγαλυτερα ποσοστα ασθενειας αναμεσα σε συγγενεις απο οτι στο γενικο πληθυσμο.
πχ για σχ δε λενε οτι ειναι περιπου στο 1% του πλυθυσμου κ μαλιστα ανεξαρτητως πολιτισμιλου πλαισιου (ειναι σταθερο σε ολη τη γη)?
ομως οταν νοσει ο γονεας εχουν δει οτι το να νοσει κ τεκνο ανεβαινει στο 10%.
η πιθανοτητα αν νοσει ενας αδελφος να νοσει κ ο αλλος δεν ξερω ποσο ειναι, αλλα σε ομοζυγωτικα διδυμα, αν νοσει ο ενας διδυμος, να νοσει κ ο αλλος ανεβαινουν στο 50%!!
τωρα δε θυμαμαι, που τα ειδα αυτα, μπορει κ εδω στο φορουμ σε καποιο παλιο θρεντ (καποιος ειχε βαλει αρθρακι)
καποιο ρολο ομως, οχι ΟΛΟ το ρολο.
Επισης εκει που ανεφερα ενα 45% περιβαντολλογικοι το αλλο 55% παει σε γονιδιακα.
επισης οταν λεμε περιβαλλον, οταν αναφερομαστε στο οικογενειακο περιβαλλον, το οποιο παιζει ιδιαιτερα σημαντικο ρολο οταν ειμαστε μικροι, υπαρχουν δυο συνιστωσες κ ειναι καλο να τις διαχωρισουμε:
-γονιδια, κληρονομικοτητα
-συνηθειες, νοοτροπιες, συμπεριφορες τις οποιες μαθαινουμε απο τους γονεις, αλλα που ειναι επικτητες περιβαλλοντικες παραμετροι.
μπορει καποιος πχ να κληρονομησε γενετικη προδιαθεση για σχ απο τους γονεις του, αλλα ταυτοχρονα να βιωσε κ εντονες καταστασεις στρες κ να εμαθε να αντιμετωπιζει ολες τις αναποδιες της ζωης με τροπους που δημιουργουν πολυ στρες γιατι ετσι ηταν το στυλ των γονιων (κ κληρονομικη αλλα κ περιβαλλοντικη συνιστωσα)